Nytt kollektivavtal för den privata socialservicebranschens godkändes
Den privata socialservicebranschens nya kollektivavtal innehåller både allmänna höjningar och tabellhöjningar, engångsrater och en lokal rat. Strejkerna som utlysts för midsommarveckan är avblåsta.
Avtalsparterna har godkänt det nya kollektivavtalet för den privata socialservicebranschen. Avtalsperioden är 32 månader, från 1.5.2023 till 31.12.2025.
Samtidigt avblåses de strejker som utlysts att börja den 19 och 20 juni inom barnskyddet, för de personliga assistenter som omfattas av den privata socialservicebranschens kollektivavtal och inom omsorgsbranschen.
– Den här avtalsomgången var i större utsträckning än tidigare en löneomgång, men dessutom fick vi goda preciseringar i texten, bland annat formuleringar beträffande användningen av arbetsskiftförteckningar och semester, säger ansvariga avtalsexperten Tanja Tuunainen-Vainio.
– Dessutom ingår i avtalet, utöver de befintliga arbetsgrupperna, ett projekt med vars hjälp man avser hitta sätt att minska lönegapet mellan sektorerna under de kommande avtalsperioderna. En noggrannare beskrivning av avtalet finns att läsa på JHL:s webbplats, där vi också kommer att lägga upp en presentationsvideo inom den närmaste framtiden, säger Tuunainen-Vainio.
– Förhandlingsomgången var lång och utmanande, vilket också beskrivs av att vi blev tvungna att utlysa exceptionellt många arbetskonflikter för att främja förhandlingarna. Ett varmt tack till alla våra medlemmar för att ni deltog i dem! Det satte till slut fart på avtalets tillkomst, konstaterar Hanna Katajamäki.
– En särskilt positiv aspekt är att här finns väldigt få element, vars fördelning avtalas om lokalt och som därmed inte omfattar alla arbetstagare. Under avtalsperioden finns bara en mindre rat som avtalas om lokalt och i övrigt omfattar höjningarna en betydande del av avtalets arbetstagare, bland annat cirka 89 procent av arbetstagarna från lönegrupp C framåt. Det här betyder att för till exempel närvårdarna höjs tabellönen med säkerhet med minst 12,7 procent plus en engångsrat om 470 euro under avtalsperioden. Och när en eventuell lokal rat läggs därpå kan höjningen bli till och med 14,7 procent, summerar Katajamäki.
Lönehöjningar under tre år
Lönerna höjs med en allmän höjning och tabellhöjning om 3,6 procent den 1 september 2023. Dessutom höjs minimitabellönerna i alla sex grupper för arbetets svårighetsgrad. Minimitabellönerna stiger på alla tjänstetilläggsnivåer i lönegrupperna A-B med 1,9 procent och i lönegrupperna C-F med 2,2 procent.
Arbetstagarna inom småbarnspedagogiken får i maj 2024 en engångsrat om 470 euro. De övriga branscherna inom kollektivavtalet får i juni 2024 en engångsrat om 470 euro.
En allmän höjning och tabellhöjning om 2,4 procent genomförs den 1 augusti 2024. Minimitabellönerna höjs samtidigt i alla sex grupper för arbetets svårighetsgrad. Minimitabellönerna stiger på alla tjänstetilläggsnivåer i lönegrupperna A-B med 1,6 procent och i lönegrupperna C-F med 1,8 procent.
Inom småbarnspedagogiken får arbetstagarna i maj 2025 en engångsrat om 150 euro som kallas ”småbarnspedagogikens förmåga att hålla kvar personalen”.
En allmän höjning och tabellhöjning om 1,0 procent genomförs den 1 augusti 2025. Minimitabellönerna höjs i alla sex grupper för arbetets svårighetsgrad. Minimitabellönerna stiger på alla tjänstetilläggsnivåer i lönegrupperna A-B med 1 procent och i lönegrupperna C-F med 1,2 procent. Inom kollektivavtalets andra branscher än småbarnspedagogik genomförs en rat om 0,7 procent som kallas ”välfärdsområdenas förmåga att hålla kvar personalen”.
Lönehöjningarnas totala kumulativa lönehöjningseffekt under den 2 år och 8 månader långa avtalsperioden är 13,52 procent inom socialservicen och 13,17 procent inom småbarnspedagogiken.
Branschen har cirka 72 000 arbetstagare som arbetar till exempel på privata daghem, vid serviceboenden och vårdhem för äldre, inom boendetjänster för personer med funktionsnedsättningar, vid skyddshem, inom missbrukarvården, inom barnskyddet och som personliga assistenter.
Förhandlingsparter i kollektivavtalet är på löntagarsidan Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, social- och hälsovårdsfackens förhandlingsorganisation Sote, Fackorganisationen för högutbildade inom socialbranschen Talentia och Sosiaalipalvelualan allianssi Salli. Arbetsgivarna företräds av Hyvinvointiala HALI ry.
Mer information:
Tanja Tuunainen-Vainio, ansvarig avtalsexpert, 050 463 2243
Hanna Katajamäki, avtalsexpert, 050 513 7701