JHL:s styrelse godkände förhandlingsresultaten för den privata undervisningsbranschen och vuxenutbildningscentralerna
JHL:s styrelse godkände förhandlingsresultaten för den privata undervisningsbranschen och vuxenutbildningscentralerna som uppnåddes på tisdag. Proffsen får sina löneförhöjningar genast i juni. Arbetsgruppen utvecklar lönesättningen under hela den tvååriga avtalsperioden.
Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s förbundsstyrelse godkände igår förhandlingsresultatet gällande personalen inom administration och stödtjänster inom den privata undervisningsbranschen och de yrkesinriktade vuxenutbildningscentralerna. Styrelsen sammanträdde i samband med JHL:s representantskapsmöte för att godkänna de förhandlingsresultat som uppnåtts på tisdagen.
De nya anställningsvillkoren trädde i kraft den 23.5.2024 då de beslutande organen för alla avtalsparter (JHL, Jyty och Bildningsarbetsgivarna) godkände förhandlingsresultaten. Avtalsperioderna varar i två år och går ut den 31.3.2026.
Vad innebär förhandlingsresultatet?
Förhandlingsresultatet innebär att förhandlingsparterna i kollektivavtalsförhandlingarna kommit överens om innehållet i det nya avtalet. Förhandlingsparternas beslutande organ måste godkänna förhandlingsresultatet för att förhandlingsresultatet ska kunna omvandlas till ett egentligt kollektivavtal.
Löneförhöjningarna träder i kraft i juni
Med anledning av förhandlingsresultatet får de anställda löneförhöjningar redan den 1 juni:
- En allmän höjning på 2,5 procent
- En lokal lönepott på 0,4 procent
- Förtroendemännens och arbetarskyddsfullmäktiges ersättningar höjs 2,9 procent.
Den allmänna höjningen höjer både tabellönerna och de arvoden i euro som nämns i kollektivavtalet.
Den lokala potten fördelas enligt arbetsgivarens beslut utgående från arbetets kravnivå och/eller arbetsprestationen. Fördelningen av den lokala potten förhandlas fram med förtroendemännen. Den lokala potten ska betalas senast i samband med löneutbetalningen i september 2024. Den betalas retroaktivt från och med den 1.6.2024 till dem som varit i ett anställningsförhållande den 1.6.
Utöver det tillkommer en s.k. referensbranschskrivelse till löneförhöjningarna den 1.5.2025: I maj nästa år får de anställda en löneförhöjning vars nivå påverkas av de totala kostnadseffekterna av på förhand överenskomna kollektivavtal inom exportbranscherna. Nivån på nästa års löneförhöjningar bestäms alltså senare utifrån referensbranscherna.
Arbetsgrupperna förbättrar medlemmarnas arbetsvillkor under avtalsperioden
Arbetsgrupper som är viktiga för JHL kan tack vare förhandlingsresultatet kavla upp ärmarna och starta sin verksamhet. De arbetsgrupper som skrivits in i förhandlingsresultaten förbättrar medlemmarnas arbetsvillkor under avtalsperioden.
JHL gläder sig speciellt för lönesystemarbetsgruppen för personal inom administration och stödtjänster. Under avtalsperioden utreder man lönesystemets nuläge och utvecklingsbehov. Vid behov bygger man upp ett helt nytt lönesystem.
– Det är fint att man under avtalsperioden kan fortsätta det nödvändiga bedömnings- och utvecklingsarbetet i fråga om lönen, kommenterar Hanna Katajamäki, ansvarig avtalsexpert.
Arbetstagarnas ställning utvecklas på många olika sätt
Förhandlingsresultaten innehåller förutom löneförhöjningar och arbetsgrupper flera andra förändringar som förbättrar arbetstagarnas ställning.
I den tillfälliga vårdledigheten beaktas i fortsättningen olika familjekonstellationer. Tidigare fick man tillfällig vårdledighet endast då ens egna barn insjuknade. I fortsättningen har man rätt till tillfällig vårdledighet också om ett annat barn under tio år eller ett barn med funktionsnedsättning som bor stadigvarande i samma hushåll insjuknar plötsligt.
Därtill innehåller förhandlingsresultaten två rekommendationer. JHL anser dem vara särskilt viktiga. Parterna rekommenderar arbetsgivarna att beakta sommaravbrottstiden på 30 dagar som jämställd med tid i arbetet. Därmed skulle sommaravbrottet inte avbryta beräkningen av semesterdagar.
Parterna rekommenderar också arbetsgivarna att utreda om priset på en s.k. övervakningsmåltid inte ska tas ut. Måltiden skulle då vara en naturaförmån. Inom branscherna inleds också ett tidsbundet försök, under vilket arbetstagaren direkt med arbetsgivaren kan komma överens om att byta ut semesterpenningen mot ledighet.
Vem påverkas av förhandlingsresultaten?
Förhandlingsresultaten för den privata undervisningsbranschen och vuxenutbildningscentralerna gäller endast proffs inom administration och stödtjänster som representeras av JHL och Jyty. Resultaten gäller alltså inte undervisningspersonalen. OAJ och Bildningsarbetsgivarna fortsätter förhandla för undervisningspersonalens del.
Personalen inom administration och stödtjänster arbetar inom den privata undervisningssektorn och vuxenutbildningscentralerna bland annat som handledare, assistenter, sekreterare, planerare och experter. De arbetar även med kosthållsuppgifter samt i anstalt- och fastighetstjänster.
Den privata undervisningssektorn har cirka 12 000 anställda, varav dryga 6000 arbetar inom administration och stödtjänster. Inom yrkesinriktade vuxenutbildningscentraler arbetar cirka 1300 anställda, varar dryga 300 arbetar inom administration och stödtjänster.
Utbildningen drabbas hårt av regeringens nedskärningar
De utdragna förhandlingarna och medlingen överskuggades av regeringens omfattande nedskärningar i utbildningen.
Regeringen planerar att skära 100 miljoner euro från yrkesutbildningen. Det fria bildningsarbetet och studiecentralerna drabbas också av nedskärningarna. Regeringen planerar också att avskaffa vuxenutbildningsstödet. – De nedskärningar som man redan kommit överens om i regeringsprogrammet och som ännu har ökat i och med ramförhandlingarna drabbar olika läroanstalter hårt och försvårar deras verksamhetsförutsättningar, berättar Katajamäki.
Information om förhandlingsresultaten uppdateras på Bildningsarbetsgivarnas webbplats: (tillsv. på finska):
Mer information:
Hanna Katajamäki, ansvarig avtalsexpert, 050 5137 701
Laura Tuominen, avtalsexpert, 050 4092 460