Serviceavbrott i våra elektroniska tjänster fredagen den 5 november kl. 17–19. MittJHL, minFörening, kursanmälan, och möjligheten till anslutning som medlem är ur bruk. Vi beklagar de olägenheter som detta förorsakar!
JHL:s strejkvarsel gällande personliga assistenter utökas till hela landet
Fackförbundet JHL sätter fart på de fastkörda avtalsförhandlingarna gällande arbetsgivarmodellen för personliga assistenter (Heta-avtalet) med ett nytt strejkvarsel. Strejkvarslet utlyses för tiden 6.6–12.6 och gäller hela landet. JHL har tidigare varslat om en strejk i huvudstadsregionen under tiden 25.5–31.5, och utöver det fortsätter även de redan inledda förbuden mot övertid och skiftbyte samt ansökningsblockaden.
Kollektivavtalet för personliga assistenter iakttas i anställningsförhållanden där personen med funktionsnedsättning eller hens företrädare fungerar som arbetsgivare och är organiserad i arbetsgivarförbundet Heta. Branschens avtalsperiod gick ut i slutet av april. Förhandlingarna har pågått i över tre månader.
För att sätta fart på förhandlingarna utlyser JHL en strejk gällande alla arbetsskift som börjar under tiden tisdag 6.6.2023 kl. 00.01 till måndag 12.6.2023 kl. 23.59. Strejken gäller hela landet.
Om inget resultat nås gäller den första strejkvågen arbetsskift inom lönegrupp A i huvudstadsregionen (Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla) som börjar under tiden torsdag 25.5.2023 kl. 00.01 till onsdag 31.5.2023 kl. 23.59.
JHL fortsätter också de redan påbörjade förbuden mot mertid, övertid och skiftbyte samt ansökningsblockaden. Som nya åtgärder omfattas nu även avtal gällande långa arbetsskift, undantag till arbets- och vilotider under resetid och undantag till övertidsersättning av stridsåtgärderna. De här stridsåtgärderna gäller hela landet.
Uppgifter där ett avbrott kan äventyra liv och hälsa avgränsas utanför stridsåtgärderna.
Åtgärderna riktas också mot de arbetsgivare som omfattas av arbetsgivarmodellen men inte är organiserade i Heta, så att allt fler personliga assistenter i fortsättningen ska tryggas av kollektivavtalets löne- och anställningsvillkor. Ansvarsfulla arbetsgivare organiserar sig i arbetsgivarförbundet.
Löner och anställningsvillkor släpar efter andra branscher inom social- och hälsovården
Personlig assistans stärker möjligheterna till ett självständigt liv och självbestämmanderätt för personer med funktionsnedsättningar. Arbetet är emellertid mycket ofta på deltid och anställningsförhållandena splittrade. Assistenterna har stora svårigheter att försörja sig, vilket minskar sannolikheten att de stannar inom branschen.
Ur JHL:s synvinkel har de centrala utmaningarna i kollektivavtalsförhandlingarna att göra med att personliga assistenters lönenivå är för låg i förhållande till arbetets kravnivå och mångfaldighet. Branschens anställningsvillkor är även i övrigt betydligt sämre än inom resten av social- och hälsovårdsbranschen.
JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine påminner om att det är välfärdsområdenas ansvar att ordna den personliga assistansen. Merparten av assistansen ordnas emellertid via arbetsgivarmodellen, där personen med funktionsnedsättning själv är sin assistents arbetsgivare och välfärdsområdet finansierar kostnaderna för att fungera som arbetsgivare.
– Anställningsvillkoren är betydligt sämre än om välfärdsområdena skulle producera tjänsten själv, betonar Niemi-Laine.
– Trots att personlig assistans är en central del av funktionshinderservicen har branschens löneutveckling blivit efter den allmänna utvecklingen inom social- och hälsovården. Ställningen och anställningsvillkoren för personliga assistenter som arbetar inom arbetsgivarmodellen måste förbättras så att de kan förbinda sig till sitt krävande arbete och leva på sin lön, fortsätter Niemi-Laine.
Arbetsgivarmodellen möjliggör även långa arbetsskift. JHL motsätter sig inte i sig de flexibla arbetstider som ingår i arbetets natur, så länge som assistenternas arbetarskydd är i skick. I nuläget får de personliga assistenterna emellertid inte någon övertidsersättning för den här flexibiliteten. Inom kollektivavtalet för personliga assistenter kan arbetsskiften vara upp till 48 timmar långa.
Om välfärdsområdet själv skulle producera de personliga assistanstjänsterna som är på dess ansvar skulle assistenternas övertidsarbete och ersättningen för det fastställas enligt arbets- och tjänstekollektivavtalet för social- och hälsovårdspersonal (SH-avtalet).
JHL anser att assistenterna förtjänar rättvis ersättning för att de flexibelt svarar på individuella behov.
Arbetsgivarmodellen är för närvarande det vanligaste sättet att ordna personlig assistans. Bristen på assistenter är emellertid svår, anställningsförhållanden som kortast bara ett par månader långa och det är svårt att hitta permanenta assistenter. Över 20 000 personliga assistenter är anställda via arbetsgivarmodellen.
Mer information om fackförbundet JHL:s stridsåtgärder
JHL har förhandlat om kollektivavtalet för personliga assistenter som är anställda via arbetsgivarmodellen med arbetsgivarförbundet Heta i över tre månader. Inget resultat har nåtts. Avtalsperioden gick ut i slutet av april. JHL har bland annat eftersträvat ordentliga löneförhöjningar som motsvarar arbetets krav samt förbättringar i anställningsvillkoren, bland annat arbetstidsersättningarna. Målet är att höja uppskattningen för personliga assistenter till den nivå som de som utför detta viktiga och nödvändiga arbete förtjänar. I ett avtalslöst läge gäller det gamla kollektivavtalets villkor fram till att ett nytt avtal träder i kraft. Medan ett avtalslöst läge pågår är det emellertid möjligt att ta till stridsåtgärder för att få till stånd ett förhandlingsresultat. JHL har utlyst stridsåtgärder för att sätta fart på förhandlingarna, bland annat ett strejkvarsel för tiden 25.5–31.5. JHL bjuder in alla medlemmar och andra intresserade personliga assistenter som är anställda via arbetsgivarmodellen till en finskspråkig översikt gällande förhandlings- och strejkläget tisdagen den 23 maj kl. 17. Under mötet behandlas det aktuella förhandlingsläget och ges anvisningar för hur du ska handla under strejker och stridsåtgärder. Just nu är det viktigt att vi är en enad front för att förbättra branschens anställningsvillkor och lönesättning! Inbjudan är öppen för alla som är anställda via arbetsgivarmodellen, även dem vilkas arbetsgivare inte är organiserade i Heta. Ingen separat anmälan behövs, klicka på länken nedan för att delta i mötet. Mötet hålls via Teams tisdagen den 23 maj kl. 17.00–18.30. Välkommen! Anslut dig till mötet här |
Mer information:
Päivi Niemi-Laine, ordförande, 040 702 4772
Laura Tuominen, ansvarig avtalsexpert 050 4092 460