JHL:s Ekström sågar regeringens nedskärningar: Finland behöver satsningar på utbildning och hälsa, inte skattelättnader för de rika

Regeringen planerar att fortsätta sina nedskärningar i vårens budgetförhandlingar, trots att de ytterligare har försämrat Finlands ekonomi och orsakat svår nöd för många låginkomsttagare. Vad Finland behöver är långsiktiga satsningar på forskning och hälsa, inte dyra skattesänkningar för alla inkomstklasser.
Finlands regering planerar återigen nya nedskärningar i sina rambudgetförhandlingar. Denna gång tänker regeringen fullständigt frivilligt också skära ner statens intäkter, eftersom läckt information avslöjat att beskattningen av såväl företag som löntagare kommer att sjunka.
I normal ordning tänker regeringen finansiera detta med nedskärningar som drabbar låginkomsttagare.
Ordförande för Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL Håkan Ekström anser regeringens linje vara fullständigt ohållbar.
– Regeringen har i två år tagit från de fattiga. Nu tänker de driva igenom skattelättnader även för dem med de allra högsta inkomsterna, och samtidigt sänka företagens samfundsskatt. De kallar detta för ett tillväxtpaket. Nyttan med det återstår att se, men redan i det här skedet har regeringen berättat att skattelättnaderna kommer att finansieras genom ytterligare brutala nedskärningar i finländarnas social- och hälsovårdstjänster, klandrar Ekström.
Regeringen har under sin pågående mandatperiod trampat ner arbetslösa arbetssökande, patienter som lider i långa vårdköer och studerande som redan från tidigare hade låga inkomster. Som sina målsättningar nämner regeringen att minska statsskulden och få ekonomin att växa, men resultaten är föga imponerande. Statens budget för 2025 har ett underskott på 12,1 miljarder euro. Arbetslösheten har stigit under denna regeringsperiod.
På arbetsmarknaden har regeringen spelat fult. Arbetstagarna har förtryckts bland annat genom att begränsa strejkrätten och höja strejkböterna. Statens kollektivavtalsförhandlingar är i en återvändsgränd eftersom statsarbetsgivaren vägrar ge sin personal löneförhöjningar som motsvarar den allmänna linjen.
Nu tänker regeringen ytterligare öka polariseringen på arbetsmarknaden genom att slopa skatteavdraget för fackliga medlemsavgifter.
– Det här är ytterligare ett sätt som regeringen försöker slå den finländska arbetsmarknaden i spillror. Vad som skulle vara viktigt just nu är att folk skulle få jobb, må bättre och kunna försörja sig, inte att gräva allt djupare skyttegravar, sammanfattar Ekström.
Regeringen skulle även ha tillgång till metoder att göra Finlands ekonomi mer hållbar utan att bestraffa låginkomsttagare och rasera tjänsterna.
– Regeringen har fått många idéer av den så kallade Murtos arbetsgrupp. Att satsa på utbildning, kunnande och forskning är exempel på långsiktig och förnuftig ekonomisk politik.
Ekström vill även separat lyfta fram välfärdsområdenas situation, eftersom social- och hälsovårdstjänster inte bara är nödvändiga för alla som bor i Finland, utan också en betydande del av statens budget.
– Regeringen har gett områdena i uppgift att få sina underskott under kontroll. Senast nu skulle det vara nödvändigt att konstatera att tidtabellen för det är alldeles för stram. Med den här takten tar regeringen kål på såväl finländarna som det finländska välfärdssamhället.
Mer information:
JHL:s ordförande Håkan Ekström 040 828 2865