JHL:s Ekström: Nedskärningar i yrkesutbildningen försämrar finländarnas kunnande
JHL är djupt oroad över regeringens planer att skära ytterligare 20 miljoner euro från yrkesutbildningen. Totalt planerar regeringen att skära hela 120 miljoner euro från yrkesutbildningen.
Håkan Ekström, ordförande för Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, konstaterar att de enorma nedskärningarna i yrkesutbildningen försvårar läroanstalternas långsiktiga planering och äventyrar kvaliteten på utbildningen.
– Dessutom försämrar nedskärningarna människornas möjligheter att utbilda sig och utveckla sitt kunnande. Detta främjar inte sysselsättningen.
Ekström poängterar att folk fortfarande minns yrkesutbildningsreformen från 2018.
Problemen som reformen förde med sig är fortfarande olösta. Då ökades mängden arbetslivscentrerad inlärning och undervisningen flyttades mer till arbetsplatserna. Man minskade på närundervisningen vid läroanstalterna.
–Budskapet från arbetsplatserna är att studerande redan nu kommer på praktik med bristfälliga kunskaper och färdigheter. Nedskärningarna bara förvärrar situationen och hotar undervisningens kvalitet.
Ekström betonar att nedskärningen sker snabbt och på en gång.
– Det är en tuff nedskärning, eftersom branschens aktörer inte ges tid att anpassa sig. Tillsammans med slopandet av vuxenutbildningsstödet försvårar nedskärningarna möjligheterna till kontinuerligt lärande väsentligt.
Enligt Ekström behöver den finländska arbetsmarknaden hela tiden allt kunnigare proffs.
–Regeringen har i sitt program förbundit sig till att främja det. Målet kan aldrig nås om de här nedskärningarna förverkligas. Det lönar sig också att komma ihåg att yrkesutbildning är en studieväg till högskoleexamen.
Ekström berättar att arbetstagarna också behöver fortbildning.
– Enligt JHL:s medlemsenkät behöver cirka 70 procent även yrkesinriktad fortbildning för att expertisen ska hållas på den nivå arbetet kräver. Behovet är större ju yngre arbetstagaren ifråga är.
– Dessutom berättar nästan 70 procent av svararna att de inte har möjlighet att skaffa fortbildning via arbetsplatsen. De behöver yrkesutbildning som regeringen är på väg att skära rejält från.
Ekström säger att många JHL-branscher, i synnerhet social- och hälsovården och småbarnspedagogiken, ofta kräver formell utbildning och examen.
– Det är alltså viktigt att möjliggöra avläggande av en ny examen, även för branschbytare och vuxna. Kortare utbildningar är välkomna. Genomförandet och godkännandet av dem från lagstiftningens sida borde dock skötas innan man börjar begränsa tillgången till examensutbildning.
–Även om det har framförts att nedskärningarna endast skulle gälla en viss del av utbildningen, träffar nedskärningarna i praktiken inte så exakt utan drabbar också hela yrkesutbildningen på ett mer omfattande sätt.
Mer information:
Håkan Ekström, ordförande, 040 828 2865