JHL sågar längre vårdgarantitid: skapar längre köer, mer utgifter och belastar personalen
Att förlänga vårdgarantin leder till uppskjuten vård och försvårar social- och hälsovårdssektorns skriande arbetskraftsbrist, påminner fackförbundet JHL i sitt utlåtande.
Väntetiden för hälsovårdar- och läkarbesök förlängs avsevärt om regeringens proposition om att förlänga vårdgarantin godkänns av riksdagen. Så bedömer JHL i sitt utlåtande som förbundet gav i augusti 2024.
Välfärdsområdenas situation är svår, men löser sig inte genom att töja på vårdgarantin, påminner JHL. Problemet är att välfärdsområdena inte får tillräcklig finansiering för att ordna social- och hälsovårdstjänsterna. Personalen är överbelastad. Om vårdköerna blir längre ökar behovet av tjänster och finansiering i framtiden.
Sjukdomar förvärras när folk måste köa i flera månader för att få vård. Detta ökar i sin tur kostnaderna på lång sikt. Regeringen kommer alltså inte att uppnå de eftersträvade årliga besparingarna på närmare 100 miljoner euro.
Om primärvården inte fungerar söker folk hjälp på jourmottagningar och hos specialsjukvården. Detta belastar dessa enheters personal och gör arbetstagarna allt mer missnöjda med hur social- och hälsovårdstjänsterna fungerar.
Regeringens besparingar inom social- och hälsovården är en risk även för proffs inom branschen. Det är fullt möjligt att välfärdsområdena söker besparingar genom att minska antalet arbetstagare och försämra anställningsvillkoren.
Regeringen tänker förlänga vårdgarantitiden både inom primärvården och inom mun- och tandvården. Folk kunde bli tvungna att vänta i tre månader på primärvård och upp till ett halvt år på en tandläkartid. Ändringarna är ämnade att träda i kraft från och med ingången av år 2025.
Enligt regeringen gäller förlängningen av vårdgarantitiden inte barn eller unga under 23 år. Det här är den enda punkten i propositionen som JHL understöder. Fackförbundet vill emellertid betona att alla borde ha rätt till den skärpta vårdgarantin.
I Finland varierar väntetiden till vård drastiskt beroende på om man arbetar eller inte. Arbetstagare kan få en tid till företagshälsovården redan samma dag. För bland annat arbetslösa kan väntetiden däremot bli betydligt längre, eftersom de i regel använder offentliga tjänster. Om arbetslösa inte får lämplig vård i tid kan även deras arbetsförmåga försämras och de kan ha ännu svårare att hitta arbete.
Nedan kan du ladda ner hela JHL:s utlåtande på finska.