JHL inleder ett dygn långa politiska strejker i november: Fackförbundet är redo för kraftigare åtgärder om regeringen inte ändrar sin linje
Fackförbundet JHL inleder en serie politiska strejker med start i norra Finland och Uleåborgstrakten tisdagen den 7 november. Politiska strejker kommer också att äga rum i Egentliga Finland och Östra Finland under veckan.
Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL tar ett fastare grepp i kampen mot regeringens nedskärningspolitik. Fackförbundet ordnar en serie av politiska strejker som pågår i ett dygn.
Strejkerna börjar i Norra Finland och Uleåborgstrakten tisdagen den 7 november. I Egentliga Finland strejkar man onsdagen den 8 november och i Östra Finland inleds strejkerna torsdagen den 9 november. Det finns tiotals med strejkbelagda arbetsplatser runtom i Finland. En lista över alla dessa arbetsplatser finns i bilagan till pressmeddelandet.
Strejkerna kommer bland annat att påverka idrottsanläggningar, sophämtningsstationer och tvätt- och kosthållstjänster. I Åbo påverkar strejkerna kollektivtrafiken när JHL:s medlemmar vid Åbo Stadstrafik Ab påbörjar sin strejk onsdagen den 8 november. Även JHL-medlemmar som arbetar vid Åbo Energi strejkar den 8 november.
JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine önskar att de politiska strejkerna äntligen ska väcka regeringen. Hittills har statsminister Petteri Orpo (saml.) och finansminister Riikka Purra (sannf.) inte ens gått med på möten, för att inte tala om att överväga förnuftiga alternativ till de brutala nedskärningarna.
– Nu tvingas vi till strejk för att försvara våra medlemmars arbetsvillkor. Vi är redo för ännu kraftigare åtgärder om regeringen håller fast vid sin envisa politik, betonar Niemi-Laine.
Finlands regering planerar drastiska nedskärningar i socialskyddet och i arbetstagarnas grundläggande rättigheter. Till exempel skulle en oavlönad första sjukfrånvarodag vara ett hårt slag mot låginkomsttagare. De har i praktiken ingen möjlighet att vara sjuka utan lön.
– Många av våra medlemmar arbetar inom barn- och äldreomsorgen. Vill regeringen verkligen utsätta de här människorna för smittorisk om de vårdas av en sjuk anställd, undrar Niemi-Laine.
Regeringen vill också lämna till exempel lågavlönade arbetstagare inom vårdbranschen i en evig lönegrop. Så går det om ingen bransch får bättre löneförhöjningar än exportindustrin.
– Vårdare inom barn- och äldreomsorgen, städare, kockar i skolmatsalar och otaliga andra proffs anses tydligen av regeringen vara andra klassens medborgare som inte behöver få en anständig lön för viktigt arbete. Det här är rent ut sagt fräckt, understryker Niemi-Laine.
JHL:s strejker är en del av FFC:s VägandeSkäl- -kampanj som motsätter sig regeringens orättvisa nedskärningspolitik. Nästa vecka ordnar även Servicefacket PAM, Byggnadsförbundet och Industrifacket strejker.
Mer information:
JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772