Flera av våra tjänster är stängda vid årsskiftet. Trevlig jul och gott nytt år!
Förhandlingsorganisationerna JAU, FOSU och Sote kräver att HUS sköter sina plikter som arbetsgivare och följer finsk lag – HUS iakttar inte uppsägningsordningen, har krävt att arbetstagare själv säger upp sig
Förhandlingsorganisationerna JAU (JHL och Jyty), FOSU och Sote kräver i en gemensam inlaga att HUS lever upp till sina skyldigheter som arbetsgivare.
I Sote ingår fackföreningarna Tehy och SuPer, i JAU ingår fackförbunden JHL och Jyty. FOSU representerar 18 fackförbund inom HUS, bland dem Läkarförbundet.
Sedan HUS förra veckan körde i gång en historisk våg av uppsägningar tycks arbetsgivarens skyldigheter i stor utsträckning vara bortglömda.
Förhandlingsorganisationerna lämnade 21.11.2024 till HUS ledning ett ställningstagande där de förutsätter att HUS försäkrar sig om att arbetsgivarens representanter i förhandlingarna förstår sina egna skyldigheter som arbetsgivare samt att de också uppfyller dessa sina skyldigheter. Det har brustit exempelvis i hur ordningen för uppsägningar har tillämpats och i hur arbetstagarna har informerats.
HUS har själv sagt sig genomföra uppsägningarna utan att utreda de omständigheter som enligt kollektivavtalet ska beaktas när man överväger ordningen för uppsägning av arbetstagare.
Fackförbunden förstår detta som att HUS kommer att bryta mot kollektivavtalets bestämmelse om uppsägningsordning.
HUS har meddelat en del av sin personal att om arbetstagaren inte tackar ja till arbetsgivarens erbjudande om samma eller annat arbete på något annat ställe, ska arbetstagaren själv säga upp sin anställning och under uppsägningstiden arbeta på det ställe dit hen inte ville flytta.
Organisationerna påpekar att arbetsgivarens linje inte är lagenlig. En arbetstagare är inte skyldig att säga upp sig i en situation där arbetsgivaren vid omorganisering slopar den funktion där arbetstagaren arbetar.
I sin inlaga kräver organisationerna att HUS omedelbart korrigerar sin felaktiga uppfattning och sina direktiv.
Organisationerna påtalade också att HUS inte instruerar sin arbetsledning att klart och tydligt redan i kallelsen till hörande låta arbetstagaren veta att kallelsen handlar om uppsägning.
– Arbetsgivaren är skyldig att i kallelsen tydligt ange ämnet för mötet. Annars uppfylls inte arbetstagarens eller tjänsteinnehavarens rätt att ta med sig en stödperson och därmed uppfyller mötet inte de lagstadgade kriterierna för ett hörande.
Organisationerna konstaterar att det är oacceptabelt att arbetstagaren före mötet kanske har fel uppfattning om dess syfte. I så fall förstår arbetstagaren inte nödvändigtvis att det skulle vara både rätt och skäligt att ta med sig en stödperson.
HUS har dessutom uttryckt att cheferna har direktiv att kalla fast anställda arbetstagare och tjänsteinnehavare som ska sägas upp till höranden där de sägs upp utan hänsyn till det som yttras under mötet. Också detta strider mot de i lag stadgade villkoren för ett hörande.
Facket påpekade också att HUS är skyldigt att erbjuda annat arbete till arbetstagare och tjänsteinnehavare som sagts upp på grund av arbetsbrist. Skyldigheten att erbjuda annat arbete utsträcker sig till samtliga enheter inom HUS.
– Skyldigheten att erbjuda arbete är i första hand riktad mot personens tidigare arbetsuppgifter. Men därutöver ska allt sådant arbete erbjudas som arbetstagaren kan utföra med hänsyn till sin utbildning, erfarenhet eller övriga kompetens, skriver organisationerna.
Rättspraxis säger att arbete ska erbjudas så att man i första hand erbjuder arbetsuppgifter i enlighet med arbetstagarens arbetsavtal. Eftersom arbetsgivaren är HUS måste arbetsavtalsenligt arbete erbjudas oberoende av om det erbjudna arbetet finns i samma eller ett annat resultatområde eller resultatenhet.
Mer information:
Förhandlingschef vid JHL Kristian Karrasch, tel. 040 728 9046, kristian.karrasch@jhl.fi