Fackorganisationerna: Vårdsektorns arbetsgivare kräver att arbetstagarna är flexibla och har dem att utföra oändlig övertid

Social- och hälsovårdstjänsterna behöver tillräckliga resurser för att patienterna ska kunna få god vård även i fortsättningen. Man måste satsa på arbetshälsa, annars belastas arbetstagarna och flyr från branschen.
Inom social- och hälsovårdstjänsterna utgår man ideligen från att personalen jobbar övertid och är flexibel. Situationen har varit sådan redan länge, och alltför många arbetstagare har röstat med fötterna och bytt bransch. Ständig flexibilitet och ha alltför långa arbetsdagar ökar arbetsbelastningen och försvagar arbetshälsan betydligt.
Att skötarna är uttröttade inverkar direkt på patientsäkerheten: en trött och överbelastad arbetstagare gör lättare misstag i sitt arbete. Så kallat grått övertidsarbete tyvärr vanligt inom social- och hälsovårdssektorn. Det antecknas inte officiellt, men kräver att arbetstagarna jobbar extra med arbetsuppgifterna. Övertiden reflekteras också i arbetstagarnas övriga liv. Våra medlemmar berättar ständigt att det är allt svårare för arbetstagare att upprätthålla balansen mellan jobbet och det övriga livet. Utan tillräcklig vila och återhämtning blir belastningen för stor och kan leda till sjukfrånvaro.
Dagens besparingstryck har drivit välfärdsområdena till en ohållbar situation, där man kortsiktigt säger upp arbetstagare. Därför är det nödvändigt att social- och hälsovårdssektorns arbetsgivare och de politiska beslutsfattarna identifierar situationen och säkrar tjänsterna tillräckliga resurser. Bara så kan yrkesskickliga och motiverade arbetstagare ge patienterna och kunderna bästa möjliga vård. På så sätt garanterar man säkerhet och välfärd för alla, både skötare och de som sköts. Att förbättra arbetsförhållandena för social- och hälsovårdssektorns yrkeskunniga är inte bara en investering i arbetshälsan, utan en investering också i patient- och kundsäkerheten.
Idag är det ännu viktigare att vara medveten om social- och hälsovårdssektorns betydelse som en del av försörjningsberedskapen och samhällets helhetssäkerhet. Allas vår hälsa och välfärd hänger på att social- och hälsovårdssektorns personal orkar på jobbet. Därför eftersträvar vi tillsammans med övriga europeiska fackförbund att få till stånd ett direktiv om de psykosociala riskerna i Europeiska Unionen.
De finländska fackförbunden för den offentliga sektorn JHL, Jyty, SuPer och Tehy deltar i sin europeiska takorganisation EPSU:s kampanj på världshälsodagen den 7 april 2025.
Mer information:
JHL:s branschchef Mari Keturi, 050 461 9315