Flera av våra tjänster är stängda vid årsskiftet. Trevlig jul och gott nytt år!
Fackförbundet JHL:s representantskap på vårmötet: Utläggningsyran står kommunerna dyrt
JHL:s representantskap har sammankommit för att behandla verksamhetsberättelsen och bokslutet för föregående år. På agendan står också handläggning av motioner som förbundet föreningar har lämnat in.
Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s representantskap bestående av 120 ledamöter har sammankommit till vårmöte. Mötet ordnas i Vanda från onsdagen den 24 till torsdagen den 25 maj. På mötesagendan står traditionella ärenden, såsom godkännande av verksamhetsberättelsen och bokslutet.
Mötet får också ta del av de motioner som föreningarna lämnat in och representantskapets svar på dem. Vid behov väljer mötet nya ledamöter i representantskapet och förbundsstyrelsen.
Representantskapets ordförande Eija Paananen öppnade mötet. Hon konstaterade i sitt öppningsanförande att den kommande regeringens planer kan föranleda ett behov av att aktivera fältet.
– De nedskärningar som nu övervägs kan innebära svåra tider för kommunernas statsandelar och välfärdsområdena. Den bästa intressebevakningen föds ändå inte av att vi ensamma förargar oss och motsätter oss allt, utan av att vi samtidigt söker lösningar på hur vi kan stödja våra medlemmars ställning i förändringen.
– Oberoende vilken sammansättning den nya regeringen har, ska vi vara beredda på att föra dialog med den och söka lösningar. Att ställa sig i knuten och gräma sig är den absolut sämsta lösningen med tanke på intressebevakningen.
JHL försvarar in i det sista arbetslöshetsskyddet och de allmänt bindande kollektivavtalen
JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine lyfte för sin del fram kommunernas ständiga utläggningar.
– Utläggningsyran har stått kommunerna dyrt. Det finns kommuner som till följd av växande problem med kvaliteten, kostnaderna och tillgången har återtagit de utlagda tjänsterna till kommunens egen verksamhet. Jag tycker det är ofattbart kortsiktigt att med utläggningar skrota välfungerande tjänster, äventyra arbetsplatser, anställningsvillkor och försörjningsberedskapen samt försvaga beslutsfattarnas eget inflytande över stadens tjänster.
Niemi-Laine påminde om att inom många välfärdsområden pågår förberedelser och omställningsförhandlingar för att lägga ut funktioner, särskilt stödtjänster.
– Vårt budskap är att personalen inom välfärdsområdena nu behöver arbetsro efter den stora omställningen. Trots de finansiella utsikterna vore det viktigt att först befästa och sammansvetsa den egna servicen och först senare överväga förändringar i ansvaren för tjänsteproduktionen. Med tanke på välfärdsområdenas uppgifter och tryggandet av tjänsternas försörjningsberedskap anser vi att den egna serviceproduktionen också inom stödtjänsterna är viktig.
Följ mötets gång på nätet
Följ fackförbundet JHL:s representantskaps vårmöte på adressen jhl.fi/sv samt på JHL:s Facebook-konto och Twitter.