Fackförbundet JHL: Att minska personalstyrkan inom äldreomsorgen äventyrar de äldres välbefinnande och leder till en spiral av omställningsförhandlingar
Fackförbundet JHL protesterar mot de försämringar som planeras i personaldimensioneringen inom äldreomsorgen. Den föreslagna ändringen innebär allvarliga konsekvenser för personalen och klienterna som redan är i en sårbar position
Statsminister Petteri Orpos regering föreslår att äldreomsorgslagen ändras så att personaldimensioneringen från och med 1.1.2025 ska vara minst 0,6 anställda per klient vid verksamhetsenheterna för intensifierat serviceboende för äldre och i långvarig anstaltvård. För stunden är dimensioneringen 0,65.
Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL påminner om att propositionen har allvarliga konsekvenser för personalen och klienterna. JHL har redan i samband med förberedningen av lagpropositionen (på finska) uttryckt sin oro över konsekvenserna av att minska personaldimensioneringen.
– Propositionen är kortsiktig och ansvarslös. På det här sättet eftersträvar regeringen enorma besparingar, men konsekvenserna är dramatiska. Lagändringen försämrar kvaliteten på äldreomsorgen, de anställdas ork och branschens attraktivitet. Personalbristen blir allt värre och otryggheten på arbetsplatserna ökar, säger JHL:s ordförande Håkan Ekström.
Välfärdsområdena förbereder sig för lagändringen som för närvarande är under beredning. En del av dem har redan beaktat dimensioneringen på 0,6 arbetstagare per klient i samband med konkurrensutsättningen. Detta har lett till att privata serviceproducenter pressas till omställningsförhandlingar. Av de stora aktörerna inom branschen har till exempel Attendo meddelat om historiskt omfattande omställningsförhandlingar och behovet av betydande personalbesparingar. Omställningsförhandlingarna kan leda till en minskning av hundratals årsverken.
Regeringen Orpo förbereder för närvarande en regeringsproposition om användningen av teknologi inom vården så att man i fortsättningen också kunde beakta teknologi som en del av personaldimensioneringen. JHL understöder inte förslaget eftersom det skulle leda till ännu större press att minska på mängden personal. De anställda jobbar redan nu med minimiresurser.
– Teknologin kan hjälpa till med, förbättra och stödja vårdarbetet, men den kan inte helt ersätta personalen i ett så här viktigt och människonära arbete, understryker Ekström.
Situationen inom äldreomsorgen är för närvarande motstridig. Behovet av äldreomsorg fortsätter att öka, men väntetiden för nödvändiga tjänster förlängs och försämras på grund av personal- och resursbegränsningar. De människor som behöver äldreomsorg och hemvård är allt mer sköra och äldre. Detta ökar också de professionella behoven och utmaningarna inom vården. Enligt bland annat Yles utredning väntar över 2000 äldre på att få en vårdplats inom välfärdsområdena.
I början av år 2024 utredde JHL vad medlemmarna inom social- och hälsovårdsbranschen har för synpunkter och förslag om branschens personalbrist samt attraktivitet och förmåga att hålla kvar personalen (länken på finska).
– I vår undersökning var den enskilt viktigaste faktorn att det ska finnas ett tillräckligt antal anställda. Det är centralt för att servicen ska hållas kvalitativ och för att personalen ska orka i arbetet, säger ansvarig avtalsexpert Laura Tuominen.
– Social- och hälsovårdssektorn, som drivits in i en spiral av omställningsförhandlingar, erbjuder orimliga förhållanden både för personalen som kämpar för att klara av arbetspressen och för äldre som behöver vård och hjälp, summerar Ekström och Tuominen.
Mer information:
- ordförande Håkan Ekström , 040 828 2865, hakan.ekstrom@jhl.fi
- ansvarig avtalsexpert Laura Tuominen, 050 4092 460, laura.tuominen@jhl.fi