Ett andra strejkvarsel för statssektorn

Strejk-text på orangeröd bakgrund

Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och Fackförbundet Pro varslar måndagen den 7 april redan andra gången om strejk på valda arbetsplatser inom statssektorn.

Strejkhoten är exceptionella, eftersom det var närmare fyrtio år sedan statliga tjänstemän senast gick ut i strejk.

Strejken varar i tre dygn och börjar den 22 april klockan 00.01 och slutar den 24 april klockan 23.59 ifall ingen uppgörelse om 76 000 statsanställdas löneförhöjningar nås innan dess.

Strejken gäller alla arbetsskift som inleds inom denna tid på följande arbetsplatser:

Polisstyrelsen

  • Arbetsuppgifter vid Polisinrättningen i Östra Nyland och alla dess verksamhetsställen samt arbetsuppgifter vid Polisinrättningen i Sydöstra Finland och alla dess verksamhetsställen.

Tullen

  • Arbetsuppgifter vid posttullen vid Helsingfors-Vanda flygplats.

Statens center för informations- och kommunikationsteknik Valtori

  • Arbetsuppgifter vid alla verksamhetsställen i Rovaniemi med undantag av uppgifter som anknyter till välfärdsområdes- och kommunalvalet.

För FOSUs och JHL:s del även Meteorologiska institutet:

  • arbetsuppgifter vid centret för väder, hav och klimatservice.

Strejken gäller inte sådana arbetsuppgifter där ett avbrott i arbetet skulle medföra fara för liv och hälsa eller betydlig fara för egendom.

För en vecka sedan varslade organisationerna för första gången om strejk för tiden 15–16 april 2025. Strejken skulle omfatta arbeten vid vissa verksamhetsställen inom polisstyrelsen, brottspåföljdsmyndigheten, statskontoret, servicecentret Palkeet och Valtori.

De redan tidigare varslade övertids- och skiftbytesförbuden samt förbudet mot att samla in saldotimmar har varit i kraft sedan den 19 mars och gäller alla arbetsavtalsanställda vid staten.

Staten behöver stabil löneutveckling

Den största stötestenen i statens tjänste- och arbetskollektivavtalsförhandlingar gäller nivån på löneförhöjningarna.

Statens arbetsmarknadsverk har erbjudit en löneförhöjning på sammanlagt 6,3 procent, vilket är markant lägre än den allmänna linjen på 7,8 procent. Det låga löneerbjudandet har motiverats med den offentliga ekonomins hållbarhetsgap. 

Organisationerna som representerar personalen i tjänste- och arbetskollektivavtalsförhandlingarna påminner om att statens löntagare har rätt till samma löneförhöjningar som alla andra.

– Eftersom den så kallade exportmodellen i fortsättningen förhindrar löneförhöjningar som överstiger spelöppnarbranschernas, skulle personalen hos staten permanent släpa efter de andra om en låg löneförhöjning blir godkänd, konstaterar organisationerna tillsammans.

– Den exportdrivna lönemodellen har blivit till en avtalslösningskutym för nästan alla branscher. Personalen vet att helhetssituationen i den offentliga ekonomin inte korrigeras genom att spara in på lönerna för tjänstemän och arbetstagare vid statens ämbetsverk, konstaterar Jonne Rinne, ordförande för FOSUs statsdelegation.

– Staten måste trygga en stabil löneutveckling för sin personal om den vill värna om sitt arbetsgivarvarumärke. Det går inte att ta hand om Finlands säkerhet med talkoarbete eller om landets administration med vackra ord, påpekar FOSUs förhandlingsdirektör Minna Salminen.

– Arbetsgivaren vill uppenbarligen styra statens personal mot en sämre löneutveckling jämfört med andra branscher. Så här skapar man ingen hållbar grund för arbetsmarknadsfältets attraktivitet och förmåga att hålla kvar kunniga arbetstagare. Statens personal gör ett viktigt arbete för medborgarna och vårt land. Proffsen vid staten förtjänar uppskattning av sin arbetsgivare, kräver JHL:s ordförande Håkan Ekström.

– Den säkerhetspolitiska situationen i Europa och världen har genomgått betydande förändringar. Samtidigt vill landets ledning gräva en lönegrop för försvarsmaktens personal, poliser, gränsbevakare, anställda som ansvarar för statens informationssystem och tjänstemän som tryggar statsförvaltningen. Detta är svårt att förstå och omöjligt att acceptera, säger Fackförbundet Pros ordförande Niko Simola.

Riksmedlaren Anu Sajavaara inledde medling i arbetstvisten inom statssektorn senaste veckas tisdag.

Läs mer om strejkerna och andra stridsåtgärder.

Mer information och kommentarer

JHL

  • Ordförande Håkan Ekström, 040 828 2865

FOSU

  • Ordförande för FOSUs statsdelegation och Finlands Polisorganisationers förbund SPJL Jonne Rinne, 050 399 8795
  • Förhandlingsdirektör Minna Salminen, 050 445 5350

Fackförbundet Pro

  • Ordförande Niko Simola, 040 566 8517

Fackförbundet JHL förhandlar om flera kollektivavtal under åren 2024–2025. Följ förhandlingarna här på vår webbplats.