Energibranschens kollektivavtalsförhandlingar avbrutna – arbetsgivarna förkastade minimilöner

Energibranschens kollektivavtalsförhandlingar har idag avbrutits. Arbetstagarsidan hade velat avtalat om minimilöner för branschen, för att trygga anställningsvillkoren i synnerhet för utstationerad arbetskraft som kommer till Finland från andra länder. Arbetsgivarsidan var inte intresserad av att korrigera en situation som förvränger konkurrensen.

När avtalsförhandlingarna avbryts är arbetsfredsplikten inte längre i kraft, och stridsåtgärder inom branschen är nu möjliga.

Arbetstagarnas representanter JHL och Elektrikerförbundet ansåg att det inte var ändamålsenligt att fortsätta förhandlingarna, eftersom arbetsgivarnas representanter Energiindustrin rf och Servicearbetsgivarna Palta inte upplever att branschen behöver någon minimilönenivå överhuvudtaget.

– På den finländska arbetsmarknaden är det fullständigt avvikande och chockerande att arbetsgivare försöker avtala om löner som underskrider lönetabellerna och arbetsgivarförbunden hjälper dem. Så har det inte varit tidigare, utan man har eftersträvat att utveckla lönesystemet som ett samarbete mellan arbetsgivar- och arbetstagarförbunden. Nu har arbetsgivarförbunden tyvärr brutit mot detta. Vi kan inte acceptera lönedumpning, konstaterar avtalsexpert Kari Lehtinen som ansvarar för förhandlingarna vid JHL.

– Vi har upprepade gånger påmint arbetsgivarna om att vi inte har någon lagstiftning om minimilöner eftersom de fastställs med allmänt bindande kollektivavtal. Utgångspunkten för att Finland ska kunna tillämpa EU-direktivet om utstationerad arbetskraft är också att ett allmänt bindande kollektivavtal skyddar arbetstagarna genom att fastställa en minimilön, säger förhandlingschef Jari Ollila.

Frågan om minimilöner blev aktuell när regeringen med en lagändring gav även oorganiserade företag och utländska företag som stationerar arbetstagare i Finland rätten att sluta lokala avtal. De kan nu fullt lagligt avtala lokalt om löner som underskrider kollektivavtalets tabellöner, och ingen kan övervaka avtalen.

Arbetstagarsidan har efterlyst spelregler och gränser för lokala avtal.

– Arbetsgivarsidan har bara inte varit intresserad av att vilda lokala avtal ger en del företag möjligheten att förbättra sin konkurrenskraft genom att försämra arbetstagarnas anställningsvillkor. Man skulle tänka sig att konkurrens baserad på kompetens skulle vara till fördel även för Energiindustrin rf:s och Palta rf:s medlemsföretag.

Energibranschens kollektivavtal löpte ut den 31 mars. Kollektivavtalsförhandlingarna inleddes den 24 februari.

Mer information:

JHL:s avtalsexpert Kari Lehtinen tfn 050 566 1567, kari.lehtinen@jhl.fi

Fackförbundet JHL förhandlar om flera kollektivavtal under åren 2024–2025. Följ förhandlingarna här på vår webbplats.

Bli medlem!

JHL är Finlands mångsidigaste fackförbund. Våra medlemmar har cirka tusen olika yrkesbeteckningar inom välfärdssektorn eller offentliga tjänster. Vare sig du är social- och hälsovårdsproffs, pedagog, städare, kosthållsarbetare, sekreterare, väktare eller konduktör är vi fackförbundet för dig!