Det nya kollektivavtalet för personliga assistenter träder i kraft
JHL:s och Heta rf:s beslutande organ har godkänt förhandlingsresultatet för personliga assistenter. Det nya kollektivavtalet är i kraft 1.10.2023-30.4.2025.
Kollektivavtalsförhandlingarna för personliga assistenter började i januari och gick i mål förra veckan. Det avtalslösa läget inom branschen hann gälla i fem månader.
För att sätta fart på förhandlingarna tvingades man vidta olika organisationsmässiga åtgärder. På våren organiserades bland annat två strejker som gällde personliga assistenter – för första gången någonsin.
Avtalsexperterna Laura Tuominen och Hanna Katajamäki representerade JHL i förhandlingarna. De är nöjda med det slutliga avtalet.
Målet var att jämna ut branschens anställningsvillkor och lönenivå i jämförelse med resten av social- och hälsovårdsbranschen. Dessutom ville man vidareutveckla lönesystemet så att det skulle bättre motsvara arbetets kravnivå och kraven i den nya lagen om funktionshinderservice.
– Utgångspunkten för förhandlingarna kunde inte anses vara den så kallade allmänna arbetsmarknadslinjen. Den skulle ha begränsat nivån för löneförhöjningarna och kostnadseffekten för avtalslösningen i sin helhet, beskriver Tuominen.
– Ett viktigt mål var också att lyfta fram frågor som rör tillgången till arbetskraft inom branschen som lider av arbetskraftsbrist och branschens attraktionskraft och förmåga att hålla kvar sina anställda, fortsätter Katajamäki.
Förhöjningarna i ett nötskal
En kompensationsrat på 400 euro kompenserar löneförhöjningarna som fördröjdes på grund av förhandlingsomgången som drog ut på tiden. Den betalas 15.12.2023 på följande villkor:
- anställningsförhållandet har pågått utan avbrott sedan senast 1.11.2023
- anställningsförhållandet måste vara i kraft på betalningsdagen
- deltidsanställda betalas i relation till avtalad och full arbetstid
- arbetstiden för dem som har varierande arbetstid räknas som ett medeltal för en granskningsperiod på tre månader 1.8.2023–31.10.2023
1.1.2024 förhöjning av timlöner
- Lönegrupp A 0,45e (3,98 %)
- Lönegrupp B1 0,20e, B2 0,45e (sammanlagt 5,18 %) – Delvis ny lönegrupp!
- Lönegrupp C 0,85e (6,77 %) – Ny lönegrupp!
1.7.2024 förhöjning av timlöner
- Lönegrupp A 0,75e (6,29 %)
- Lönegrupp B1 0,30e, B2 0,55e (sammanlagt 6,53 %)
- Lönegrupp C 0,65e (4,79 %)
De rekordlånga förhandlingarna var lyckade
Särskilt ersättningen som gäller långa arbetspass var en kompromiss som krävde ett partiellt medlingsbud från förlikningsman Markku Saarikoski.
JHL:s förhandlare anser att JHL:s mål verkställdes i sin helhet bra, även om förhandlingsprocessen drog långt ut på tiden. Den nya lönegrupperingen, som nu har fyra steg i stället för två, och den nya ersättningen som gäller långa arbetspass är i linje med JHL:s mål. Man måste dock fortsätta vidareutveckla dem i framtiden.
Avtalet för med sig förbättringar
Anställningsvillkoren förbättras också i många andra delområden i avtalet. Under avtalsperioden ska man lägga till två avlönade söckenhelger som saknas i kollektivavtalet, dvs. trettondagen och Kristi himmelsfärdsdagen.
Lönelösningen överstiger den allmänna arbetsmarknadslinjen och kommunbranschens lönelösning. Ändringarna i kriterierna för beviljande av erfarenhetstillägg betyder att också assistenter med få arbetstimmar får tillägget.
Statsminister Petteri Orpos regeringsprogram blev klart, vilket kastade sin skugga över förhandlingsomgången. Målet i regeringsprogrammet om att den första sjukfrånvarodagen blir oavlönad skulle direkt ha påverkat assistenter som arbetar inom arbetsgivarmodellen, eftersom det inte fanns inskrivningar om lön för sjukdomstid i det tidigare Heta-avtalet.
I avtalet som nu undertecknades lyckades JHL lägga till en inskrivning om personliga assistenternas rätt till lön på den första sjukdagen, även om lagstiftningen skulle ändras som planerat.
– Den här är en bra och säkerställande inskrivning, JHL:s avtalsförhandlare konstaterar nöjt.
Det nya kollektivavtalet publiceras på vår webbplats snart.
Mer information
Laura Tuominen, avtalsexpert JHL, 050 4092 460
Hanna Katajamäki, avtalsexpert JHL, 050 5137 701
Att ordna personlig assistans är på välfärdsområdenas ansvar. För närvarande är arbetsgivarmodellen det mest allmänna sättet att ordna personlig assistans. Över 20 000 personliga assistenter är anställda via modellen. Heta-avtalet tillämpas för personliga assistenter som är anställda via arbetsgivarmodellen, det vill säga för anställningsförhållanden där personen med funktionsnedsättning själv eller hens representant fungerar som assistentens arbetsgivare och är organiserad i arbetsgivarförbundet Heta. Uppskattningsvis minst 7000 assistenter omfattas av kollektivavtalet. Av dem är ungefär 3000 JHL:s medlemmar.
Kom och höra om vad som ändras – Heta-avtalswebbinarium tors 12.10 kl. 17.30–19.00 (på finska)
Den nya avtalsperioden för personliga assistenter trädde i kraft 1.10.2023.
Kom och höra om de nya löne- och anställningsvillkoren och prata om temat med JHL:s avtalsförhandlare. Evenemanget är öppet för alla personliga assistenter.
Anmäl dig nu:
Webbinarium torsdag 12.10 kl. 17.30–19.00