Är Europa i fortsättningen på arbetstagarnas sida? Rösta i EU-valet och påverka!
EU-valet den 9 juni påverkar framtidens arbetsliv. JHL uppmuntrar alla finländare som inte vill se ett löntagarfientligt Europa att rösta på kandidater som stöder arbetstagarnas rättigheter.
Europaparlamentsvalet, eller EU-valet, ordnas i alla Europeiska unionens medlemsstater i juni. I Finland sker förhandsröstningen 29.5–4.6.2024. Valdagen är söndagen den 9 juni.
I valet röstar vi om vilken linje Europa ska ta. Vi kan fortsätta eftersträva solidaritet, som vi gjorde för att klara oss ur coronakrisen med stöd för både arbetstagare och företag. Det andra alternativet är en strikt och arbetstagarfientlig besparingslinje.
EU-valet påverkar arbetslivets framtid
Europaparlamentet har mycket makt i sina händer i samarbete med Europeiska rådet, som består av EU-ländernas ministrar. Europaparlamentet väljer Europeiska kommissionen, som i sin tur utarbetar EU:s lagstiftningspropositioner. Genom att rösta i EU-valet påverkar du alltså lagstiftningen på EU-nivå, som även syns i det finländska samhället och arbetslivet. EU har ett brett mandat inom social- och sysselsättningspolitiken.
Under de senaste åren har man godkänt många nödvändiga stadgar för att förbättra jämlikheten i arbetslivet och trygga avtalade anställningsvillkor för arbetstagarna. Reformarbetet är emellertid halvfärdigt, och arbetet med stadgarna kommer att fortsätta under den kommande mandatperioden.
JHL anser det vara synnerligen viktigt att det kommande Europaparlamentet fortsätter stärka arbetstagarnas rättigheter: arbetsmarknadsdialogen och kollektivavtalsförhandlingarna måste stärkas både nationellt och på europeisk nivå, arbetslagstiftningen måste vidareutvecklas och jämlikheten inom arbetslivet förbättras.
Andra teman som är viktiga för JHL i EU-valet:
- rättvis omställning vid digitalisering och klimatåtgärder
- socialt ansvarsfulla offentliga upphandlingar
- företagsverksamhet som respekterar mänskliga rättigheter
- ett mer socialt Europa
- jämlikhet, lönejämlikhet och ingripande i könsbaserat våld
- rättvis beskattning
- tillgång till arbetskraft och etiskt hållbar invandring.
Läs mer om dessa teman på vår sida om EU-valet.
Finland får en ledamot till i parlamentet
I det kommande EU-valet ökar antalet ledamöter i Europaparlamentet med 15, vilket innebär att parlamentet kommer att ha sammanlagt 720 ledamöter. Finland får en ledamot till.
Enligt prognoserna kommer vi att se många nya ansikten i parlamentet, till och med 58 procent beräknas vara nya ledamöter.
Extremhögern förväntas få fler platser i parlamentet. I praktiken skulle extremhögerns framgång innebära mer konservativ EU-politik och ökad populism, EU-kritik och fientlighet mot demokrati och invandring. En svagare beslutsmakt i EU skulle även ha en negativ inverkan på arbetslagstiftningens utveckling. JHL upplever prognosen som ytterst oroväckande, och uppmuntrar alla löntagare att rösta för ett Europa som uppskattar arbetstagarnas rättigheter.