Pride-månadens budskap är aktuellt alla dagar om året
Juni är Pride-månaden, en tid när vi ser många ställningstaganden för att främja jämlikhet för sexuella minoriteter och könsminoriteter. Varje människas rätt att vara sig själv och leva sin vardag accepterad och trygg är emellertid lika viktig alla dagar om året.
I Finland har vi kommit långt sedan 1971 när homosexuella handlingar avkriminaliserades och 1999 när uppmaningsförbudet hävdes. Men det är fortfarande en lång väg till att var och en ska kunna vara öppen om sin sexuella läggning eller könsidentitet i sin vardag, med vänner eller på arbetsplatsen utan rädsla för trakasserier, förringning, uteslutning eller i värsta fall våld. Enligt forskning från EU:s byrå för grundläggande rättigheter är endast åtta procent av finländare som hör till sexuella minoriteter eller könsminoriteter helt öppna om sin identitet på sin arbetsplats.
Hur mycket av sitt privatliv man vill dela med sina arbetskamrater är personligt, och det är viktigt att respektera vars och ens önskningar på arbetsplatsen. Men det är också viktigt att minnas att också sådant som man inte nödvändigtvis nämner ofta är en central del av kollegans liv, oavsett om det är fråga om hälsotillstånd, familjesituation, sexuell läggning, könsidentitet, ursprung eller något annat. Därför fastställer och offentliggör en bra arbetsplats spelregler för att skapa en trygg och accepterande atmosfär för alla.
Att följa spelreglerna är på varje arbetstagares ansvar, men arbetsgivarens ansvar är att se till att de följs. Det är ett bredare ansvar än att enbart ingripa i svåra situationer: diskrimineringslagen förpliktar arbetsgivaren att främja likabehandling, och arbetsplatser med över 30 anställda måste ha en likabehandlingsplan. En bra likabehandlingsplan bedömer arbetsplatsens utgångsläge beträffande alla grunder för diskriminering, ställer upp mål och fastställer åtgärder för hur jämlikheten ska förbättras.
Diskrimineringslagen förpliktar även välfärdssektorns aktörer att främja likabehandling i sina tjänster och säkerställa att diskriminering inte förekommer. Inom välfärdssektorn träffar man klienter i mycket personliga och ibland svåra livssituationer, vilket innebär att respektfullt bemötande och en upplevelse av trygghet har en särskilt stor betydelse. Forskning har visat att sexuella minoriteter och könsminoriteter utsätts för fördomar och diskriminerande attityder till exempel inom social- och hälsovården, äldrevården och tjänsterna för personer med funktionsnedsättningar. Så får det inte vara.
Hur beaktar man ett par av samma kön vid ett serviceboende, och hur tar man emot en regnbågsfamilj inom småbarnspedagogiken? Dessa är exempel på teman som behöver bedömas och planeras på förhand. Grundlig bedömning, personalutbildning, planer för likabehandling som klienterna själva får delta i samt ett konsekvent budskap från ledningen om att diskriminering inte är acceptabelt skapar en verksamhetskultur som är uppskattande och trygg även för regnbågspersoner. Så kan vi se till att Pride-månadens budskap om allas människovärde och jämlikhet bär året runt.