Taktiskt spel i kommunala förhandlingsbordet – trots att en lösning redan fanns till hands
De kommunala kollektivavtalsförhandlingarna bjöd på dramatik i går och vapenskramlet har fortsatt i de sociala medierna. För det gemensamma bästa vore det viktigt att nå en lösning så snart som möjligt, men inte på vilka villkor som helst, skriver Kari Bagge, avtalsombud på JHL.
Vårens avtalsrörelse är på väg att bli ett dystert sorgespel – men det vi nu behöver är inte en tragedi utan genuina överenskommelser.
Jag jobbar på JHL som kollektivavtalsombud inom den privata socialservicebranschen och som arbetslivssakkunnig inom socialvård, en hälsovård och småbarnspedagogik. Jag känner att det är min skyldighet att förklara den tragiska arbetsmarknadsvårens slingriga turer för våra medlemmar, utgående från mina egna tankar.
I går, torsdagen 19.3. avbröts de kommunala förhandlingarna. Redan före det hade förhandlingarna inom den privata socialservicebranschen kört fast. Det som gör situationen speciell är att däremellan har hela vårt samhälle hamnat i ett alldeles exceptionellt läge, som ingen kunnat förutse i sina värsta mardrömmar. Coronavirusepidemin kommer ofrånkomligen att störta oss i en ekonomisk kris. Som mångkampare inom social- och hälsovården anser jag att den primära uppgiften är att upprätthålla verksamhetsförmågan inom alla samhälleligt kritiska funktioner med alla de medel som finns till buds. Därför måste vi snabbt hitta rimliga lösningar i kollektivavtalsförhandlingarna så att proffsen får arbetsro i detta yttersta krisläge.
Jag har talat med personer nära det kommunala förhandlingsbordet om förloppet inom de kommunala avtalsförhandlingarna. Därför har jag riktiga uppgifter om förhandlingarna och kan berätta att JHL och de övriga arbetstagarorganisationerna vid det kommunala bordet förutom Tehy och Super var nära att nå en lösning, som skulle ha tagit oss igenom detta ohållbara läge med vind i seglen och dessutom skulle lösningen ha varit bra. Den dög inte för Tehy och Super.
I huvudförhandlingsgruppen ombads Tehy och Super flera gånger ge sitt förslag till förhandlingsresultat. Det gick de inte med på. Det tycker jag var mycket besynnerligt, eftersom de i alla fall hade gett sitt förslag skiftligt till Kommunarbetsgivarna före huvudförhandlingsgruppens möte. Det är inte så man för förhandlingar. Nu är inte tid för navelskåderi. Man måste kunna se helheten och även situationen i samhället.
Vi är ytterst sorgsna över det som skett. Utan en sådan omoralisk förhandlingskultur skulle vi i bästa fall redan i dag kunna vara i ett läge där vi kommit överens om goda löneförhöjningar, slopandet av arbetstidsförlängningen, en ersättning för arbetstidsförlängningen under en övergångstid och en så kallad coronaersättning. Det är beklagligt och sorgligt att allt detta ligger på is för att två fackförbund inte för förhandlingar i det förhandlingsbord där de ska föras. Alla andra förhandlingsparter utom Tehy och Super hade varit villiga att ingå detta ansvarsfulla avtal.
Det kommer en tid för att utveckla de stora linjerna för kollektivavtalen. Nu behövs arbetsro inom social- och hälsovården och småbarnspedagogiken. Personalen inom social- och hälsovården och småbarnspedagogiken är nyckelpersoner när det gäller att besegra coronaepidemin.
JHL är ett fackförbund för många branscher. Vi för samman alla anställda på samma arbetsplats. En stor del av våra medlemmar är anställda inom social- och hälsorvårdsbranschen. Därmed är JHL ett betydelsefullt fackförbund inom vårdbranschen. I den offentliga debatten stöter jag ofta på ett påstående som misstänker att JHL motsätter sig ett eget kollektivavtal för social- och hälsovården inom den kommunala sektorn. Jag vill sätta stopp för detta rykte här och nu. JHL anser att det är ytterst viktigt att man kommer överens om social- och hälsovårdspersonalens arbetsvillkor separat när landskapsreformen genomförs och social- och hälsovårdspersonalen överförs på landskapen. Tills dess klarar vi oss med den struktur kollektivavtalen har nu! I själva verket hade det funnits beredskap att avtala om vårdavtalshelheten redan under den här förhandlingsomgången.
JHL är ett ansvarsfullt fackförbund, som driver sina medlemmars intressen rakryggat också i förhandlingsborden. Det viktigaste av våra värden är ansvar. Ansvarsfullheten syns i all vår verksamhet. Vi uppmuntrar alla aktörer i samhället till ansvarsfullhet. Tyvärr har vi fått konstatera att alla fackförbund inte har samma beredskap att bära ansvar. Det är sorgligt.
Nu är tid att komma överens, för ett lyckligt slut – inte en tragedi!