JHL kouluttaa
JHL:n jäsenille on tarjolla Suomen monipuolisin kattaus maksutonta työelämäkoulutusta. Kehitä osaamistasi, opi uutta edunvalvonnasta tai nappaa kursseja avoimesta ammattikorkeakoulusta, ammattiliittosi tuella!
Valtavasti koulutusta ilmaiseksi, vain JHL:n jäsenille
Jäsenenämme pääset hyödyntämään laadukasta ja monipuolista koulutustarjontaamme. Koulutus on pääsääntöisesti maksutonta, ammattiliittosi JHL hoitaa matkakulut, kurssimaksut, majoituksen ja ruokailukulut. Kouluttautuminen todella kannattaa!
- Tutustu kursseihimme lukaisemalla JHL:n koulutusopas.
- Tulevat kurssit löydät myös koulutus- ja tapahtumakalenterista.
- Omien kurssiemme lisäksi tuemme reilusti opintojasi avoimessa ammattikorkeakoulussa.
Mitä voin opiskella?
Tämänhetkisen koulutustarjontamme löydät koulutus- ja tapahtumakalenterista. Tarjonta on vaihtuva, mutta koulutusta järjestämme hyvin monipuolisesti ja moneen makuun. Jos sinut on valittu esimerkiksi luottamushenkilöksi tai työsuojeluvaltuutetuksi, olemme suunnitelleet sinulle helpon polun opinnoissa etenemiseen!
Onneksi olkoon, sinut on valittu työsuojeluvaltuutetuksi!
Näin voit edetä opinnoissasi:
- Aloita koulutus edunvalvonnan ja yhteistoiminnan johdantokurssille.
- Nyt vuorossa on työsuojelun peruskurssi
- Syvennä osaamistasi työsuojelun jatko- ja täydennyskursseilla.
Opiskelun iloa! Kaikki työsuojeluvaltuutetun kurssit koulutuskalenteristamme!
Onneksi olkoon, sinut on valittu luottamushenkilöksi!
Näin voit edetä opinnoissasi:
- Aloita koulutus uuden luottamusmiehen kurssilla
- Jatka edunvalvonnan ja yhteistoiminnan johdantokurssille.
- Nyt vuorossa on luottamusmiestiedon peruskurssi
- Syvennä osaamistasi luottamusmiestiedon jatkokursseilla.
Opiskelun iloa! Kaikki luottamushenkilökoulutukset löydät koulutuskalenteristamme!
Koulutukseen ilmoittautuminen
Voit ilmoittautua koulutukseen koulutus- ja tapahtumakalenterin kautta. Voit ilmoittautua myös omaJHL:ssä. Ilmoittautuminen päättyy maanantaisin noin viisi viikkoa ennen koulutuksen alkua, muista olla ajoissa liikkeellä.
Suuri osa koulutuksistamme järjestetään omalla JHL-opistollamme Helsingissä, osoitteessa Sörnäisten rantatie 23. Koulutuksia järjestetään myös ympäri Suomea.
Kurssineuvonnan puhelinpalvelun numero on 010 7703 510, vastaamme ma–to kello 9–12.
JHL-opiston sivutoimipisteet sijaitsevat Kuopiossa (Haapaniemenkatu 40 B), Oulussa (Mäkelininkatu 31) ja Tampereella (Kalevantie 2).
Avoimen AMK:n opinnot ovat verkko-opintoja.
Tämänhetkisen koulutustarjontamme löydät koulutus- ja tapahtumakalenterista. Tarjonta on vaihtuva, mutta muun muassa tällaisia koulutuksia järjestämme säännöllisesti:
- uusille jäsenille tarkoitetut, teemoitetut JHL tutuksi -kurssit
- ammattialakohtaiset teemakurssit
- edunvalvonnan ja yhteistoiminnan johdantokurssit
- luottamushenkilökoulutus
- työsuojelukoulutus
- yhteistoimintakoulutus
- järjestökoulutus
- koulutuksia erilaisilla teemoilla, mm. luottamushenkilötaidot, työelämän tietosuoja, viestintä ja julkiset hankinnat.
Jokaiselle löytyy varmasti jotain kiinnostavaa!
Hae kurssitukea
JHL maksaa jäsenilleen opetuksen ja koulutusmateriaalin ja ohjelmaan liittyvät ruokailut. Matkakulut korvaamme koulutuksia koskevan matkustussäännön mukaan. Tarjoamme majoituksen osallistujille, jotka tulevat kurssipaikkakunnan ulkopuolelta.
Arkipäivinä pidettäviltä järjestökursseilta maksamme verottoman kurssiapurahan ansionmenetystä vastaan. Korvauksen saamiseksi tarvitset palkattomuustodistuksen, jossa kurssin ajalta koituva ansiomenetys erotellaan euromääräisesti.
Vuonna 2024 kurssiapurahan laskennallinen päivähinta on 86,858 euroa/päivä. Kuluvan vuoden kurssiapurahat on haettava 31.12. mennessä.
Liitto maksaa opetuksen ja materiaalin, ohjelmaan liittyvät ruokailut, matkakulut liiton koulutuksia koskevan matkustussäännön mukaan sekä majoituksen kurssipaikkakunnan ulkopuolelta tulevalle kurssilaiselle. Päiviltä ei makseta päivärahoja eikä ansionmenetyksen korvauksia. Ajankohtaispäivät järjestetään pääsääntöisesti viikonloppuisin.
Liitto maksaa opetuksen, materiaalin, ohjelmaan liittyvät ruokailut sekä majoituksen kurssipaikkakunnan ulkopuolelta tulevalle kurssilaiselle. Liitto ei maksa osallistumismaksua eikä päivärahoja tai ansionmenetystä. Voit hakea liitolta korvauksen matkakuluista liiton matkustussääntöjen mukaan. Samansisältöisille ammatillisille teemakursseille saa liiton tuen kerran vuodessa.
Ammattialakohtaiset teemakurssit ovat rinnastettavissa työnantajan kustantamaan henkilöstökoulutukseen, kun työnantaja osallistuu kustannuksiin maksaen osallistumismaksun ja antaen osallistumisajan työajaksi.
Osallistumismaksut
Osallistumismaksu on 50 euroa kurssipäivältä. Ilman majoitusta osallistumismaksu on 30 euroa kurssipäivältä.
JHL:n opiskelijajäseniä pyydetään ottamaan yhteyttä omaan yhdistykseen, jolta voi kysyä tukea osallistumismaksuun.
Työttömät työnhakijat ovat tervetulleita opintopäiville. Kysy omalta yhdistykseltä tukea osallistumismaksuun. Ole yhteydessä yhdistyksesi toimihenkilöön.
Lisätietoa voit kysyä JHL:n kurssineuvonnasta 010 7703 510 tai täyttämällä verkkolomakkeen.
Palkalliset kurssit
Palkallisista kursseista on sovittu yhdessä työnantajien kanssa. Kurssit ovat luottamusmies-, työsuojelu- ja yhteistoimintakursseja.
Työnantaja maksaa koulutukseen osallistuvalle palkkaa kurssin ajalta. Liitto maksaa opetuksen ja materiaalin, ohjelmaan liittyvät ruokailut, matkakulut liiton koulutuksia koskevan matkustussäännön mukaan ja mahdollisen matkapäivärahan sekä majoituksen kurssipaikkakunnan ulkopuolelta tuleville kurssilaisille.
Palkalliset kurssit kuuluvat sopimuskoulutukseen. Jokaisella sopimusalalla on omat koulutussopimuksensa joissa määritellään, mitkä kohderyhmät kuuluvat palkallisuuden ja muiden korvausten piiriin.
Tälle sivulle kootaan työnantajan tuen piiriin kuuluvat ay-koulutukset eli palkalliset koulutukset. Koulutukset on listattu sopimusaloittain. Työnantajan tuen piiriin kuuluville kursseille haetaan koulutuskalenterissa olevien kurssien kautta.
Käytännön kysymyksissä voit aina ottaa yhteyttä liiton kurssineuvontaan 010 7703 510 tai täyttämällä verkkolomakkeen.
JHL:n piirissä on useita koulutussopimuksia, jotka eroavat toisistaan määräystensä osalta. Sopimuksesta riippuen työnantaja maksaa palkan kurssilaiselle ja opisto tai kurssin järjestäjä perii työnantajilta sopimuksen mukaiset korvaukset kurssiajalta. Kunkin kurssilaisen kohdalla noudatetaan hänen oman alansa koulutussopimusta palkallisessa kurssissa.
Sopimuskoulutuksen kursseja ovat luottamusmieskurssit (LM), työsuojelukurssit (TS) ja yhteistoimintakurssit (YT). Koulutussopimuksissa on määritelty ne kohderyhmät, jotka kuuluvat palkallisuuden ja muiden korvausten piiriin.
Liiton työnantajalta perimät maksut
Luottamusmieskurssit (LM) ja yhteistoimintakurssit (YT)
Yhteistoiminta- ja luottamusmieskoulutukseen osallistuvista liitto perii työnantajalta joko kurssikorvauksen tai niin kutsutun ruokailukustannusten korvauksen kultakin sellaiselta kurssipäivältä, jolta viranhaltijalle suoritetaan varsinainen palkka tai työntekijälle ansionmenetyksen korvaus.
Työsuojelukurssit (TS)
Työsuojelukurssilla työnantaja maksaa palkan. Liitto perii lisäksi työnantajalta ruokailukustannusten korvauksen tai kurssimaksuna kurssikustannusten korvaukset kultakin sellaiselta kurssipäivältä, jolta viranhaltijalle suoritetaan varsinainen palkka tai työntekijälle ansiomenetyksen korvaus. JHL maksaa jäsenelle matkakulut ja mahdollisen matkapäivärahan.
Vuosi 2024
- AVAINTA 26,21 euroa/päivä (suositus) (ruokakustannusten korvaus)
- Energia-ala 30,07 euroa/päivä (ateriakorvaus)
- Kansallisgalleria 27,50 euroa/päivä yksipäiväisiltä ja 55,00 euroa/päivä kaksipäiväiseltä tai pidemmiltä kursseilta (kurssiraha)
- Kirkon ala (KiT) 30 euroa/päivä (ruokakustannusten korvaus) 1.2.2024 lähtien
- Kunta- ja hyvinvointialat 32 euroa/päivä (ruokakustannusten korvaus)
- Palta EPA ja neuvonta-ala 25,00 euroa/päivä yksipäiväisiltä ja 50,00 euroa/päivä kaksipäiväisiltä tai pidemmiltä kursseilta (ateriakorvaus)
- Raskone 32 euroa/päivä (ruokakustannusten korvaus)
- VR 22,71 euroa/päivä yksipäiväisiltä ja 45,42 euroa/päivä kaksipäiväisiltä tai pidemmiltä kursseilta. (kurssiraha)
- Valtiosektori 27,50 euroa/päivä yksipäiväisiltä ja 55,00 euroa/päivä kaksipäiväisiltä tai pidemmiltä kursseilta (kurssiraha)
- Yliopistot 30 euroa/päivä yksipäiväisiltä ja 60 euroa/päivä kaksipäiväiseltä tai pidemmiltä kursseilta (kurssiraha), etäkoulutus 20 euroa/päivä
Vuosi 2025 (Lista päivittyy)
- AVAINTA 26,21 euroa/päivä (suositus) (ruokakustannusten korvaus)
- Energia-ala 30,37 euroa/päivä (ateriakorvaus)
- Kansallisgalleria 27,50 euroa/päivä yksipäiväisiltä ja 55,00 euroa/päivä kaksipäiväiseltä tai pidemmiltä kursseilta (kurssiraha)
- Kunta- ja hyvinvointialat 32,26 euroa/päivä (ruokakustannusten korvaus)
- Valtiosektori 27,50 euroa/päivä yksipäiväisiltä ja 55,00 euroa/päivä kaksipäiväisiltä tai pidemmiltä kursseilta (kurssiraha)
- Yliopistot 30 euroa/päivä yksipäiväisiltä ja 60 euroa/päivä kaksipäiväiseltä tai pidemmiltä kursseilta (kurssiraha), etäkoulutus 20 euroa/päivä
JHL-opisto
JHL-opisto tarjoaa monipuolista koulutusta ammattiliittomme jäsenille moderneissa opetustiloissa.
Saapumisohjeet
Näin pääset JHL-opistolle
Yhteystiedot
JHL-opiston henkilöstön yhteystiedot
Häirintäyhdyshenkilöt
JHL-opiston häirintäyhdyshenkilöt
JHL-opisto / kansanopistot.fi
Suomen Kansanopistoyhdistys
JHL-opisto Facebookissa
JHL-opisto Instagramissa
JHL tukee rahallisesti AMK-koulutustasi
Ammattiliittosi JHL maksaa 75 % valikoiduista avoimen ammattikorkeakoulun opinnoistasi. JHL:n jäsenenä voit opiskella verkko-opintojaksoilla erittäin edullisesti. Valitse sopiva vaihtoehto alla olevien opintojaksojen valikoimasta.
Maksamme 75 % valikoiduista avoimen ammattikorkeakoulun opinnoistasi.
Näin pääset mukaan:
- Valitse haluamasi opintojakso alla olevista ja ilmoittaudu mukaan korkeakoulun sivuilla.
- Maksa jakso ilmoittautumisen yhteydessä.
- Ota talteen kuitti kurssimaksusta. Kuitista pitää erottua opintojen nimi, ja maksajana kurssille osallistuva jäsen.
- Nauti opinnoista ja suorita opintojakso.
- Hae kurssitukea. Tukea on haettava kurssin aloittamista seuraavan vuoden tammikuun loppuun mennessä. Esim. Jos olet aloittanut avoimen AMK:n opinnot vuoden 2024 aikana, sinun on haettava kurssitukea 31.1.2025 mennessä. Hakemuksen käsittelyaika on yksi kuukausi.
Työttömät ja lomautetut voivat opiskella osan kursseista ilmaiseksi. Muutamat kurssit ovat maksuttomia kaikille. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä JHL:ään täyttämällä verkkolomake.
- Aikuissosiaalityö, Oulun ammattikorkeakoulu, ilmoittautuminen päättyy 30.9.2024
- Digitaalinen ohjaustyö kuntoutus- ja sosiaalialalla, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, ilmoittautuminen päättyy 13.10.2024
- Hyvinvointia ruuasta 1: Vegaania ja kasvisruokaa, XAMK, ilmoittautuminen päättyy 27.10.2024
- Työturvallisuus, XAMK, ilmoittautuminen päättyy 27.10.2024
- Hyvinvointi ja sen haasteet, XAMK, ilmoittautuminen päättyy 30.10.2024
- JAMIX-keittiöjärjestelmän perusteet, TAMK, ilmoittautuminen päättyy 1.12.2024
- Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonta ja omavalvonta, XAMK, ilmoittautuminen päättyy 15.12.2024
- Psyykkisesti oireilevan lapsen ja hänen lähiverkostonsa kohtaaminen ja ohjaus, XAMK, ilmoittautuminen päättyy 30.12.2024
- Ilmastoturvallinen terveydenhuolto, Savonia-AMK, ilmoittautuminen päättyy 30.6.2025
- Selkokieli, Savonia-AMK, ilmoittautuminen päättyy 30.6.2025
Lisäksi suosittelemme näitä ilmaisia kursseja:
- Hyvinvointiteknologia sosiaali- ja terveysalalla, XAMK, ilmoittautuminen päättyy 15.12.2024
- Mistä moti syntyy: terveyttä psykologialla lapsille ja nuorille, XAMK, ilmoittautuminen päättyy 15.12.2024
- Ikääntyneen mielenterveystyö, XAMK, ilmoittautuminen päättyy 15.12.2024
Vuoden 2024 tukihakemukset toimitettava tammikuun 2025 loppuun mennessä
Vuonna 2024 aloitettujen opintojen tuki tulee hakea 31.1.2025 mennessä. Tukihakemukseen pääset tästä.
Tuki on henkilökohtainen ja vain JHL:n jäsenille tarkoitettu. Lue lisää tuen ehdoista. Hakemuksen käsittelyaika on kuukausi.
TSL: Työelämän digitaidot jatkuvana oppimisena
Työelämä vaatii yhä laajempaa ja ajantasaisempaa digitaalista osaamista sekä valmiutta jatkuvaan oppimiseen ja itsensä kehittämiseen. TSL:n Työelämän digitaidot jatkuvana oppimisena -hanke tarjoaa kattavan valikoiman maksuttomia digiopintoja yhdeksässä eri moduulissa. Voit suorittaa niitä omaan tahtiin verkko-oppimisalustalla. Ohjaajat seuraavat opintojen edistymistä ja tukevat opiskelijoita opiskelun ohessa.
Moduulit ovat 2,5 opintopisteen laajuisia. Opinnot niissä ovat suomeksi, mutta ohjausta voi saada myös englanniksi ja espanjaksi. Opintojen ohessa on mahdollista suorittaa Tieken digiosaamismerkkejä. Koulutus on avoin kaikille JHL:n jäsenille.
Koski-opintorekisteri auttaa opintojen hyödyntämisessä
Koski-opintorekisterin avulla voit hyödyntää JHL-opiston kursseja muissa opinnoissasi. Tietyt opiston kurssit on viety valtakunnalliseen Koski-opintorekisteriin ja ne voidaan lukea myöhempien opintojesi hyväksi.
Koski-opintorekisterissä olevat JHL:n kurssit
Voit lyhentää muissa oppilaitoksissa suorittamiasi opintoja JHL-opiston kurssien avulla. Tietyt opiston kurssit on viety valtakunnalliseen Koski-opintorekisteriin ja ne voidaan lukea myöhempien opintojesi hyväksi. Samalla opiskeluun liittyvien etuuksien hakeminen helpottuu.
JHL-opisto on vuodesta 2022 lähtien kirjannut kurssejaan valtakunnalliseen Koski-opintorekisteriin.
Seuraavista JHL-opiston kursseista on mahdollisuus saada opintosuoritusmerkintä
- Kouluttajakoulutusta aktiiveille, 3 + 3 pv, osa 1/2
- Kouluttajakoulutusta aktiiveille, 3 + 3 pv, osa 2/2
- Yhdistystoiminnan ABC, 3 pv
- Työsuojelun peruskurssi, 5 pv
- Työsuojelun jatkokurssi, 5 + 5 pv, osa 1/2
- Työsuojelun jatkokurssi, 5 + 5 pv, osa 2/2
- Työsuojelun jatkokurssi, 5 + 5 pv, osa 2/2
- Luottamusmiestiedon peruskurssi, kaikki sopimusalat, 3 pv
- Luottamusmiestiedon peruskurssi, kunta, 5 pv
- Luottamusmiestiedon peruskurssi, kaikki sopimusalat, 3 pv
- Luottamusmiestiedon jatkokurssi, kaikki sopimusalat, 3 + 3 pv, osa 1/2
- Luottamusmiestiedon jatkokurssi, kaikki sopimusalat, 3 + 3 pv, osa 2/2
- Luottamusmiestiedon jatkokurssi, kaikki sopimusalat, 3 + 3 pv, osa 1/2
Voit tarkastella JHL-opiston Koski-kurssien opintosuunnitelmia ePerusteet-palvelusta.
Tietojen tallentaminen on vapaaehtoista
Ilmoittautumisen yhteydessä tai kurssin alussa sinulta kysytään suostumus opintosuorituksesi tallentamiseen Koski-rekisteriin. Suostumus kysytään erikseen jokaisella Koski-kurssilla.
Valmistaudu koulutuksen alussa todistamaan henkilöllisyytesi, jos haluat että opintosuorituksesi tallennetaan Koski-rekisteriin. Henkilöllisyys todistetaan henkilökortilla tai passilla.
Opintojen arviointi
Suorituksesi arviointi tapahtuu hyväksytty/hylätty–kriteereillä. Arviointi voidaan suorittaa vain koulutuksen aikana.
Sinulla on mahdollisuus uusia osaamisen osoittaminen, jos arvosana on hylätty. Jos arviointia ei ole voitu suorittaa puutteellisen kurssisuorituksesi vuoksi, on sinulla mahdollisuus täydentää suoritustasi. Täydentämisen on tapahduttava kahden viikon sisällä sen jälkeen, kun koulutus on päättynyt.
Koulutusassistentti tallentaa opintosuorituksesi Koski-rekisteriin, kun opettaja tai kouluttaja on arvioinut sen. Ainoastaan hyväksytyt suoritukset viedään Koski-tietovarantoon.
Kurssitodistus kaikille
Saat jokaiselta kurssilta todistuksen riippumatta siitä, onko kurssisuorituksesi hyväksytty tai hylätty. Arviointi ei vaikuta kurssipäivärahaan tai muihin liiton maksamiin korvauksiin.
Koski-opiskelijoiden todistuksiin lisätään tieto siitä, että kurssi on suoritettu arvosanalla hyväksytty ja opintosuoritus on tallennettu Koski-tietovarantoon.
Näin löydät opintosuorituksesi
Voit tarkastella Koski-rekisteriin merkittyjä opintosuorituksiasi Oma Opintopolku-verkkopalvelusta. Kirjaudu palveluun omilla pankkitunnuksillasi.
Opintosuoritustiedot eivät ole julkisia. Tietojasi käsittelevät luottamuksellisesti Opetushallitus sekä oppilaitoksen ylläpitäjä.
Järjestövakuutus suojanasi kurssilla
Ammattiliittosi JHL:n ottama järjestövakuutus suojaa sinua kurssiaikana. Vakuutus sisältää matkustaja-, matkatavara-, matkavastuu- ja matkaoikeusturvavakuutuksen. Jos esimerkiksi sairastut tai joudut tapaturmaan kurssin aikana, JHL:n sinulle ottama vakuutus korvaa hoitokulut. Tutustu tarkemmin järjestövakuutukseen.
Hae JHL-opiston osaamismerkkiä
Osaamismerkit ovat digitaalinen tapa tehdä oma osaaminen näkyväksi. Merkin avulla kerrot osaamisestasi esimerkiksi työhakemuksessa ja ansioluettelossasi.
Toimi näin:
- Luo henkilökohtainen Open Badge Passport -tili.
- Muista rekisteröityessäsi antamasi sähköpostiosoite, tarvitset sitä merkkihakemuksessasi.
- Kuvaile hakemuksessasi, millä tavoin hallitset hakemasi osaamismerkin myöntämisen edellyttämät perusteet.
- Vastaanota merkkisi hyväksymällä se.
Yhteisöjäsenliittojen koulutus
Yhteisöjäsenliittojen ja muiden ammattiliittojen jäsenet hakevat JHL:n koulutuksiin omalla sähköisellä lomakkeellaan.
Sovi kustannuksista oman työnantajasi ja ammattiliittosi kanssa. Lisätietoja saa ottamalla yhteyttä JHL:n kurssineuvontaan yhteydenottolomakkeella tai puhelimitse 010 7703 510.
Kysyttävää koulutuksista?
Voit kysyä koulutuksesta sähköisellä lomakkeella tai soita kurssineuvonnan numeroon 010 7703 510, ma–to klo 9–12. Katso myös Usein kysytyt kysymykset koulutuksesta.