Monet palveluistamme ovat suljettuina vuodenvaihteessa. Hyvää uutta vuotta kaikille!
Pötkitkö pitkälle? Pidä huolta palautumisesta!
Työ kuormittaa aina, mutta onneksi kuormitusta voi myös hallita. Työkuormituksen hallinnassa vastuuta ja keinoja on sekä työntekijällä että työnantajalla. Tässä muutamia vinkkejä siihen, mitä voit itse tehdä tai ottaa puheeksi esihenkilösi kanssa.
Työssä syntyy aina kuormitusta, kun käytämme fyysisiä ja psyykkisiä voimavarojamme. Kuormitus ei ole haitallista, jos se on kohtuullista ja siitä on mahdollista palautua päivittäin, jo työpäivän aikana. Kun työn kuormitus on liian suurta tai se jatkuu pitkään, seurauksena voi olla terveysongelmia. Erilaisissa töissä ja ammateissa fyysiset, psykososiaaliset, kognitiiviset ja/tai eettiset kuormitustekijät painottuvat eri tavoin. Työssä kuin työssä on myös voimavaroja eli niitä hyvin sujuvia asioita, jotka lieventävät kuormituksen haitallisia vaikutuksia ja tukevat jaksamistamme. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi sopivasti vaihtelevat työt ja työasennot, riittävä tauottamisen mahdollisuus, esihenkilöltä ja työkavereilta saatu tuki sekä onnistumisen kokemukset. Näistäkin on tärkeää pitää huolta.
Pötki pitkälle! Vinkkejä kuormituksen hallintaan
Työn kuormitustekijöiden hallintaan on olemassa keinoja. Ensimmäinen askel on kuormitustekijöiden tunnistaminen. Työnantajan vastuulla on työpaikalla tehtävä järjestelmällinen riskinarvio sekä työterveyshuollon tekemä työpaikkaselvitys. Jokaisen meistä kannattaa myös itse pysähtyä aika ajoin miettimään, mitä työtehtäviä minulle kuuluu ja miten niiden tekeminen sujuu. Työhön kohdistuvat kehittämistoimet ovat sitä vaikuttavampia, mitä aikaisemmassa vaiheessa ne pystytään toteuttamaan.
Pötki pitkälle! -suosituksiin olemme koonneet asiantuntijatietoon ja hyviin käytännön ratkaisuihin perustuvan tietopaketin. Suosituksia lukiessasi voit miettiä, mitkä vinkit itsellesi ovat jo tuttuja ja käytössä sekä sitä, mitä aiot seuraavaksi kokeilla.
Työn huokoisuus ja vaihtelevuus auttavat palautumaan
Työkuormituksen hallinnassa olennaista on siis palautumisen mahdollisuus. Suurin osa palautumisesta tapahtuu vapaa-ajalla, mutta jotta vapaa-aika riittäisi tähän, tarvitaan palautumista jo työpäivän aikana. Kaksi avainsanaa ovat työn huokoisuus ja vaihtelevuus.
Työn huokoisuus tarkoittaa ensinnäkin sitä, että työehtosopimukseen kirjatut tauot on mahdollista pitää. Aivomme ja lihaksemme tarvitsevat ravintoa toimiakseen, joten ruokatauko on se kaikkein tärkein. Tarvitaan kuitenkin myös minitaukoja: työtehtävästä toiseen siirtyessä on hyvä ehtiä siirtää myös aivonsa uuteen tehtävään. Tähän ei mene paljon aikaa, jo hetki kaukaisuuteen katsellen ja sinisiä ajatuksia ajatellen riittää.
Työn vaihtelevuus puolestaan ylläpitää vireyttä ja vähentää niin fyysistä kuin psyykkistäkin kuormitusta. Monenlaiset työtehtävät ovat siis hyvästä, kunhan voimme keskittyä niihin yksi kerrallaan.
Pienetkin muutokset paremman palautumisen suuntaan ovat hyvästä. Haastamme sinut miettimään, minkä muutoksen sinä itse tai yhdessä työkavereiden kanssa voitte tehdä jo tänään!
Tämä blogikirjoitus perustuu Työkykyä sosiaali- ja terveysalan yrittäjän arkeen – keinoja työn kuormitustekijöiden hallintaan –hankkeessa (2019–2021) tehtyihin suosituksiin. Suositusten kehittämiseen ovat osallistuneet myös sosiaali- ja terveysalan yrittäjät ja yhteistyötahot.