Monet palveluistamme ovat suljettuina vuodenvaihteessa. Iloista joulua ja uutta vuotta kaikille!
Nyt on SOTE-sopimuksen kehittämisen aika
Vaikka SOTE-sopimus on kunta-alan sopimusperheen sisaruksista nuorin, on se niistä henkilömääräisesti kaikkein suurin työ- ja virkasuhteisten sopimus. Sopimuksen ensimmäinen tynkäkausi päättyy 28.2. tänä vuonna. Sopimusneuvottelut alkoivat viime maanantaina (17.1.) neuvotteluprosessien läpikäynnillä. Sopimustavoitteet annetaan 26.1.
SOTE-sopimus nojaa, kuten teknisten sopimuskin, vahvasti kunnalliseen yleiseen virka- ja työehtosopimukseen KVTESiin. SOTE-sopimus sisältää omat työaika- ja palkkausmääräykset, mutta yleiset työsuhteen ehdot määräytyvät edelleen KVTESin mukaan. Tarkoitus on pitää tämä sopimusten välinen suhde nykyisellään. Tästä saattaa olla neuvottelujärjestöjen kesken eri näkemyksiä ja pyrkimyksiä. Sopimuksen aikaansaaminen saattaakin mutkistua juuri tämän asian tiimoilta.
SOTE-sopimuksessa ei ole kyse vain terveydenhuollosta
Olen ärsyyntynyt siitä, että edelleen yleisestikin SOTE-sopimuksesta ja hyvinvointialueista puhuttaessa keskustellaan lähinnä terveydenhuollosta. Kysymys ei ole pelkästään terveydenhuollosta, vaan mitä suurimmassa määrin myös sosiaalihuollosta. Näen tarpeellisena pitää nämä tasapainossa suhteessa toisiinsa. Molempien toimialojen työehtoja ja -oloja on kehitettävä tasapuolisesti!
Tämä koronariesa työllistää niin terveydenhuoltoamme kuin sosiaalihuoltoamme ja on tämän hetken uhka. Sopimuksia tehdään kuitenkin pidemmällä aikajänteellä. Nyt alkaneissa sopimusneuvotteluissa katseet olisikin suunnattava pidemmälle – tulevaisuuteen. Henkilöstöpula vaivaa molempia toimialoja ja ratkaisuja sen poistamiseksi on tehtävä myös työehtosopimuskeinoin.
Katseet suunnattava pidemmälle – tulevaisuuteen
Raha, eli palkka on palkolliselle tärkeä, mutta kyselyissä on jo useamman vuoden noussut muitakin asioita sen rinnalle: esimerkiksi työn mielekkyys, työ kiinnostavien asioiden parissa, vaikutusmahdollisuudet työhön ja työaikoihin sekä hyvä työyhteisö.
Työehtosopimusmääräyksillä voimme vaikuttaa palkkaan, työaikoihin sekä mahdollisuuteen vaikuttaa työtehtäviin. Repertuaaria on. Kyse on lähinnä siitä, mikä on sopimusosapuolten tahtotila ja siitä, pystymmekö pääsopijajärjestöinä pysymään solidaarisina toisillemme jakaessamme sopimusvarallisuutta SOTE- sopimuksessa.
Pystymmekö pääsopijajärjestöinä pysymään solidaarisina toisillemme
Kun hyvinvointialueet aloittavat vuoden 2023 alussa toimintansa, saman työnantajan palveluksessa työskentelee samaa työtä tekeviä ammattilaisia, jotka saavat työstään erisuuruista palkkaa. Samaa työtä tekevien työntekijöiden palkkojen on oltava samansuuruisia. Palkkaharmonisointi tulee olemaan hyvinvointityönantajille suuri ponnistus, joten olisi hyvä, että SOTE- sopimuksen palkkausliitteistä ja -järjestelmästä olisi sopu, kun harmonisointia ryhdytään tekemään.
Mielenkiintoista tulee siis olemaan monessakin suhteessa SOTE-sopimuksen kanssa. Nyt vaan mukaan hyörinään ja olkoon voima kanssamme!