Kunta-alan sopimus syntyi – työ jatkuu
Kesäkuun 6. päivä työmarkkinapöydässä saavutettiin kunta-alalle ja ensi vuoden alussa käynnistyville hyvinvointialueille sopimus uusista virka- ja työehdoista. Ratkaisussa sovittiin kaikista alan virka- ja työehtosopimuksista sekä lukuisista muista, työelämän laatuun vaikuttavista sopimuksista. Myös tulevaisuuden neuvottelujärjestelmä paalutettiin tässä yhteydessä ns. pääsopimusratkaisulla.
Kokonaisratkaisun synnyttäminen oli tuskaisa, koko kevätkauden kestänyt projekti. Lopulta Kuntatyönantaja KT sekä palkansaajien pääsopijajärjestöt JAU (JHL ja Jyty) ja akavalaisia edustava JUKO kykenivät paineistetussa tilanteessa löytämään sopuratkaisun.
Tässäkin yhteydessä esitän lämpimät kiitokset neuvottelukumppaneille, aktiiveille ja jäsenille, jotka tukivat neuvottelijoita upealla tavalla ympäri Suomen. Sopimuksen tehneet pääsopijajärjestöt edustavat noin 300 000 palkansaajaa, mikä on noin 70 % alan henkilöstöstä. Valitettavasti yksi päättyneiden sopimusten palkansaajaosapuoli ei tähän ratkaisuun ollut tässä vaiheessa valmis.
Sopimuksissa eniten saavat aina huomiota palkankorotukset
Sopimuksissa eniten saavat aina huomiota palkankorotukset. Niiden osalta kolmivuotisen sopimuskauden (2022–2025) korotukset ja sen rinnalle sovittu viisivuotinen (2023–2027) palkkauksen kehittämisohjelma ylittävät kirkkaasti talven ja kevään aikana muualla työmarkkinoilla sovitut palkankorotusratkaisut. Tämä onkin perusteltua alan rapautuneen palkkakilpailukyvyn korjaamiseksi. Palkkaohjelma antaa tähän alkusysäyksen ja mukavasti pelimerkkejä.
Vuosien 2023 ja 2024 sopimuskorotuksissa on automaattinen kytkentä teollisuuden verrokkialoihin. Kytkennän ansiosta korotukset voivat olla sovittua suurempiakin. Se riippuu siitä, mitä verrokkialat sopivat vuoden 2023 palkankorotuksista.
JHL kantaa huolta jäsentensä pärjäämisestä mm. Venäjän hyökkäyssodasta heijastuneen elinkustannusten nousun takia. Tällä ratkaisulla voidaan pehmentää ostovoimaan kohdistunutta iskua.
Sopimuskauden korotukset ja palkkauksen kehittämisohjelma ylittävät kirkkaasti muualla sovitut palkankorotusratkaisut
Nyt sopimuksen tehneet palkansaajajärjestöt pitivät erittäin tärkeänä, että ensimmäiset palkankorotukset saadaan jäsenille maksuun vielä kesäkuussa. Jokainen viivästynyt kuukausi olisi tuntunut ikävällä tavalla jäsenten kukkarossa. Tiedostimme toki sen, että yhdenvertaisen kohtelun velvoittamana työnantaja tulee toteuttamaan jo kesäkuun yleiskorotuksen myös sopimuksesta ulos jääneiden palkansaajajärjestöjen jäsenille, mistä emme ole lainkaan pahoillamme. Kannamme siitä vastuun mielellämme.
Palkankorotusten lisäksi kokonaisratkaisu sisälsi myös merkittävän määrän työelämän laatua parantavia muutoksia. Perheille merkittävä uudistus liittyy palkallisten perhevapaiden kokonaisuuteen, joka uudistettiin vastaamaan uutta lainsäädäntöä. Muutokset tulevat voimaan jo tänä kesänä. Tyytyväisenä voin todeta, että kunta-alan ratkaisu edustaa työmarkkinoiden perheystävällisintä mallia.
Tästä työ vasta alkaa
Työehtomuutosten ohella ratkaisussamme sovittiin valtava määrä linjauksia ja työryhmiä, joilla valmistellaan uusia työehtoparannuksia ja valmistaudutaan hyvinvointialueiden käynnistymiseen. Myös tämän työn liikkeelle saaminen oli tärkeä kannustin aikaansaada sopimus ennen kesälomia. Sopijaosapuolet KT, JAU ja JUKO käynnistävät työskentelyn näiden parissa heti elokuussa. Esimerkkinä asialistasta nostan hyvinvointialueille sovitun yleisen virka- ja työehtosopimuksen (HYVTES) valmistelun. Siihen ovat siirtymässä ensi vuonna ne hyvinvointialueelle siirtyvät palkansaajat, jotka eivät ole SOTE-sopimuksen tai lääkärisopimuksen piirissä, esimerkiksi pelastustoimen henkilöstö sekä hallinto- ja tukipalveluväki.
Myös SOTE-sopimuksen palkkausjärjestelmätyö käynnistetään rivakasti, koska järjestelmää kaivataan hyvinvointialueille oikeudenmukaisen palkkauksen pohjaksi ja näyttämään suuntaa palkkaharmonisoinnin toteuttamiselle.
Ratkaisussamme sovittiin valtava määrä linjauksia ja työryhmiä, joilla valmistellaan uusia työehtoparannuksia”
Kuntiin jäävän henkilöstön osalta KVTESin palkkausjärjestelmän uudistamistyö pyritään myös saattamaan maaliin tulevan sopimuskauden aikana. Kuntien teknisen alan osalta jatkamme pohdintaa, olisiko alalle rakennettavissa uusi ehompi sopimuskokonaisuus. Samalla kehitetään edelleen myös nykyisiä sopimuksia. Työelämän kehittämisen saralla Kuntatyö2030-ohjelma jatkuu KT:n, JAU:n ja JUKO:n voimin ja se ottaa kohteekseen myös hyvinvointialueet.
Sopimusratkaisun syntymisen myötä myös kevään ajan seisahduksissa ollut paikallinen sopiminen pääsee jatkumaan. Pääsopijajärjestöt JAU ja JUKO voivat virka- ja työsopimusten osapuolina nyt käydä neuvotteluja ja sopia paikallisista sopimuksista työnantajien kanssa. Kannustankin yhdistyksiämme tekemään työnantajille aloitteita, joilla voidaan työehtosopimusratkaisun päälle luoda lisäkannustimia vastaamaan mm. työvoiman saatavuuden haasteisiin ja työssä jaksamiseen. Syyskaudella myös hyvinvointialueiden kanssa tehdään mittavasti alueellista valmistelutyötä yhdessä työnantajien kanssa, jotta edunvalvonta- ja sopimusjärjestelmät ovat valmiita kun henkilöstö siirtyy hyvinvointialueille.
JHL-perheellä on siis syyskaudellakin edessä paljon työtä, mutta koska arvojemme mukaisesti jäsen on tärkein niin odotamme syksyä innolla.
Oikein rentouttavaa ja aurinkoista kesää kaikille lukijoille!
Tutustu sopimusratkaisuun ja uusien työehtosopimusten pääkohtiin tästä
Blogin avainsanoihin lisätty ”hyvinvointialueet” 20.9.2022 klo 8.14.