Kertaluontoiset avustukset eivät paikkaa päihdetyön leikkauksia

Suomen hallitus on lakkauttanut avustuksia päihdetyötä tekeviltä järjestöiltä ja ajaa sallivampaa alkoholipolitiikkaa. Leikkausten sijaan päättäjien tulisi satsata enemmän ennaltaehkäisevään päihdetyöhön, ja antaa päihdetyön ammattilaisille työrauha sekä riittävät resurssit toimia.
Lain mukaan julkinen valta huolehtii päihteiden ja rahapelaamisen aiheuttamien haittojen ehkäisystä yhteistyössä yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa. Hyvä laki, ehdottomasti. Miten laki toimii käytännön tasolla? Ei niinkään.
Ikääntyneet käyttävät alkoholia entistä enemmän. Nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt, mutta muiden päihteiden, kuten huumeiden, nikotiinipussien ja sähkötupakan käyttö on lisääntynyt. Tilastokeskuksen mukaan nuorten huumekuolemat ovat lähes kaksinkertaistuneet. Tästä huolimatta hallitus leikkaa päihdehaittoja torjuvilta järjestöiltä ja lisää päihteiden saatavuutta.
Pitkäkestoinen ja ennaltaehkäisevä päihdetyö vaatii säännöllistä rahoitusta
Päihdetyön ammattilaisilla on asiantuntemusta, jolla pystyttäisiin ratkaisemaan edellä mainittuja ongelmia. Sekä valtion että hyvinvointialueiden päättäjien tulisi satsata eritoten ennaltaehkäisevään päihdetyöhön, jota tekevät niin julkisen puolen kuin kolmannen sektorinkin työntekijät. On sietämätöntä, että hallitus on päättänyt lakkauttaa avustuksia tärkeää ja ansiokasta työtä tekeviltä kolmannen sektorin järjestöiltä.
Hyvinvointialueet itsessään eivät ole tuoneet ongelmaan ratkaisua. Varsinkin kolmannen sektorin toimijoilla, kuten Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:lla ja Irti Huumeista ry:lla on ollut haasteita muun muassa yhteistyössä ja tiedon siirtämisessä hyvinvointialueiden kanssa. Rahoitushanoja on lyöty kiinni ja monet järjestöt ovat joutuneet lopettamaan toimintansa. Kaikilla hyvinvointialueilla ei ole resursseja hoitaa päihdeongelmaa ennaltaehkäisevästi.
Hallitus pyrkii paikkaamaan omia tekosiaan kertaluonteisilla avustuksilla, mutta kuten esimerkiksi Ylen aamussa 20.2. Tukikohta ry:n toimintavastaava Juha Sedergren totesi, avustusrahat eivät riitä pitkäkestoiseen ennaltaehkäisevään työhön. Ajatus on hyvä, mutta hanke- tai projektiluonteisista avustuksista pitää päästä irti ja keskittää budjetissa rahoja pitkän tähtäimen säännölliseen tukeen. Päihdetyö ei ole kokoelma hokkuspokkustemppuja vaan pitkäjänteistä haastavaa työtä, jota tekevät alansa osaavat ammattilaiset.
Sallivampi alkoholipolitiikka lisäisi inhimillistä kärsimystä ja kustannuksia
Kaikille ajattelemaan kykenevillä ihmisillä pitäisi olla tiedossa, että hallituksen sallivampi alkoholipolitiikka tulee aiheuttamaan paljon surua ja huolta sekä alkoholiongelmaiselle että myös hänen lähipiirilleen. Tästä aiheutuu myös lisää painetta jo ennestäänkin kuormittuneeseen terveydenhuoltoon.
Varsinkin alkoholituotteiden kotiinkuljetus tulee lisäämään ongelmia. Onneksi tätä hallituksen esitystä vastaan on paljon mielipiteitä liittyen niin kansanterveydellisiin ongelmiin, kuin myös muun muassa työsuojelullisiin haasteisiin, joita voivat kohdata kotiinkuljetuspalveluiden työntekijät.
Lisää yhteistyötä säästöjen sijaan
Jos hallituksen esitys ja kaikki säästötoimenpiteet toteutetaan suunnitellulla tavalla, inhimillinen kärsimys tulee lisääntymään, työttömyys kasvaa ja pitemmän päälle myös kustannukset kasvavat.
Päihdepolitiikan suuntaa tulee muuttaa enemmän ennaltaehkäisevään työhön ja ottaa mukaan hyvinvointialueet ja kolmas sektori. Näin voidaan saada yhteiskunta, jossa entistä useampi pärjää. Luulisi tämän olevan myös hallituksen tahto.