Ensimmäinen ratakierros on jo takana yksityisellä sektorilla

Suurin osa JHL:n yksityissektorin työehtosopimuksista on jo hyväksytty. Ensimmäinen ratakierros on siis jo takana, mutta matkaa maaliin on vielä jäljellä. Mikä on ollut tälle neuvottelukierrokselle tyypillistä?
Yksityissektorin neuvottelukierrokselle valmistautuminen aloitettiin osin jo vuoden 2024 lopulla. Nyt kun maaliskuun loppupuoli 2025 häämöttää, on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan tilannetta. Jäsenmäärältään suurimman yksityissektorin sopimuksemme eli yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen valmistelut aloitetaan lähiviikkoina. Sopimuskausi päättyy tämän sopimuksen osalta 31.12.2025.
Työnantaja haluaa lakimuutokset työehtosopimuksiin
Yksityissektorin työnantajapuolen tavoitteissa on korostunut se, että lakimuutokset tulee huomioida työehtosopimuksissa.
Laki henkilösyillä tapahtuvasta irtisanomisperusteesta on parhaillaan lausunnolla. Hallitusohjelman kirjauksen mukaan työsopimuslakia halutaan muuttaa niin, että työsopimuksen päättämiseen riittäisi jatkossa asiallinen syy nykyisen asiallisen ja painavan syyn sijasta.
Jokainen sopimus neuvotellaan itsenäisesti.
Useissa JHL:n neuvottelemissa työehtosopimuksissa viitataan työsuhteen päättyminen -otsikon alla lakiin, jonka mukaan kulloinkin voimassa olevaa työsopimuslain määräystä noudatetaan. Jos viittausta työsopimuslakiin ei työehtosopimuksessa vanhastaan ole, on osoittautunut lähes mahdottomaksi saada uusia suojaavia kirjauksia irtisanomisperusteeseen. Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.
JHL haluaa luottamusmiehen mukaan paikalliseen sopimiseen
Paikallisen sopimisen lisääminen on myös ollut keskustelussa useissa neuvottelupöydissä. JHL:n luottamusmiehet edustavat paikallisen sopimisen osalta jatkossakin meidän näkemyksiämme. Vaikka vuoden alussa tullut lakimuutos mahdollisti myös luottamusvaltuutetun valinnan yrityksessä, jossa on valittu luottamusmies, paikallinen sopimus tulee jatkossakin JHL:n mielestä tehdä luottamusmiehemme kanssa.
Neuvotteluissa keskeinen tavoitteemme on, että jäsentemme toimeentulo, työehdot ja työmarkkina-asema parantuvat.
Jos työehtosopimuksessa edellytetään luottamusmiestä paikallisen sopimisen osapuoleksi, luottamusmiehen puuttuminen on aiemmin estänyt paikallisen sopimuksen tekemisen. Työehtosopimuksen osapuolet voivat toki halutessaan yhdessä määrittää vaihtoehtoisen menettelytavan paikallisen sopimuksen tekemiselle, jos luottamusmiestä ei ole valittu.
Hallituksen ajama vientimalli aiheuttaa kiistoja
Hallitusohjelmaan kirjattu lakisääteinen vientimalli on ollut yksi työmarkkinatalven suurimmista kiistoista. Valtakunnansovittelijan sovittelumahdollisuuksia rajoitettiin lailla 1.1.2025 alkaen, jotta palkkaratkaisut eivät ylittäisi vientialojen sopimaa niin sanottua yleistä linjaa. Yleiseksi linjaksi on muodostunut 7,8 prosentin korotukset kolmen vuoden aikana. Vaikka yleinen linja onkin olemassa, sitä ei kuitenkaan ole neuvottelupöydissä palkansaajille automaattisesti tarjolla, vaan jokainen sopimus neuvotellaan itsenäisesti. Palkankorotusvaraa on työnantajilla tällä kierroksella ollut niukasti.
JHL:n julkissektorin jäsenmäärältään suurimmat sopimukset ovat parhaillaan neuvottelussa kuntasektorilla ja hyvinvointialueilla. Yksityissektorilla tätä kirjoittaessa auki ovat vielä muun muassa Metsähallitus, Airpro, yliopistot, henkilökohtaiset avustajat sekä yksityisen varhaiskasvatusalan työehtosopimus, joten työ edunvalvonnassa jatkuu. Neuvotteluissa keskeinen tavoitteemme on, että jäsentemme toimeentulo, työehdot ja työmarkkina-asema parantuvat. JHL haluaa olla vaikuttavin, välittävin ja vahvin ammattiliitto.