Kuntien tulee säilyttää perhepäivähoito osana varhaiskasvatusta
Nykyaikana perheille on lottovoitto saada lapsensa perhepäivähoitajan kodinomaiseen hoitoon. Kuntien tulisikin säilyttää perhepäivähoito osana varhaiskasvatustarjontaa.
Kunnallisten perhepäivähoitajien määrä on vähentynyt rajusti 90-luvun huippuvuosista. Silloin heitä oli 27 000, nyt enää vajaa 2 400. Miksi perhepäivähoitoa ei arvosteta, vaikka se on kaikkein kodinomaisin varhaiskasvatuksen muoto ja antaa puitteet rauhalliseen toimintaympäristöön?
Perhepäivähoitaja on todellinen tehopakkaus. Hän tekee omassa kodissaan sellaiset työt, joihin päiväkodissa tarvitaan useita eri ammattiryhmiä ja henkilöitä. Hän hoitaa, suunnittelee, toteuttaa ja opettaa, toimii siistijänä, toimii ruokapalvelutyöntekijänä ja kokkina sekä välillä hoitelee huoltoyhtiön hommiakin.
Nykyään puhutaan paljon lasten levottomuudesta. Pitkät päivät isojen päiväkotien melussa, vaihtuvat hoitajat sekä useat siirtymät päivän aikana kuormittavat lasta samoin kuin aikuisia.
Perhepäivähoidossa lapsen stressitaso pysyy matalammalla johtuen kodinomaisesta tilasta sekä yhdestä tutusta ja turvallisesta aikuisesta. Lapsille on perhepäivähoidossa tarjolla pieni, tuttu ja turvallinen ryhmä.
Perhepäivähoito on valvottua ja suunniteltua varhaiskasvatusta
Perhepäivähoitajaksi ei pääse työskentelemään kuka tahansa, sillä hoitajalle on olemassa kelpoisuusvaatimukset. Hoitajat ovat koulutettuja kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisia.
Hoitajalla on esihenkilönsä, varhaiskasvatuksen erityisopettajan, neuvolan sekä muiden työkavereidensa tuki, samoin kuin päiväkodin työntekijöillä. Perhepäivähoitaja ja huoltajat käyvät yhdessä keskustelun, jonka perusteella he asettavat tavoitteet hoitajan toiminnalle lapsen henkilökohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamiseksi. Lapsen ikätasoista kehitystä ja varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteutumista arvioidaan yhdessä huoltajien kanssa vähintään kerran vuodessa. Tarvittaessa varhaiskasvatuksen erityisopettaja, puheterapeutti tai muu ammattilainen käy perhepäivähoidossa arvioimassa erityisen tuen tarvetta.
Ne perheet, jotka ovat valinneet perhepäivähoidon, saavat perhepäivähoitajasta tärkeän aikuisen arkensa tueksi.
Koska perhepäivähoitaja hoitaa enintään neljää lasta, on lapsen osallisuus huomattavasti helpompi huomioida arjessa kuin isossa päiväkotiryhmässä. Perhepäivähoitajat voivat suunnitella ja toimia juuri omalle pienelle ryhmälleen sopivalla tavalla. Myös ex tempore -toimintaa lasten ideoiden, toiveiden ja tarpeiden pohjalta on huomattavasti helpompi järjestää kuin päiväkodissa. Perhepäivähoidon pedagogiikka painottuukin niin sanottuun kokopäiväpedagogiikkaan. Asioita opitaan arjen pienissä merkityksellisissä hetkissä. Oppiminen tapahtuu ilon ja leikin kautta.
Kuntien tulee säilyttää perhepäivähoito osana varhaiskasvatuspalveluja
Vanhemmat suosivat perhepäivähoitoa varsinkin silloin, kun lapset ovat pienempiä. Viime vuosina juuri alle kolmevuotiaiden määrä varhaiskasvatuksessa on hurjasti noussut, joten mikä olisikaan parempi paikka aloittaa kuin muutaman lapsen ryhmässä tutulla ja turvallisella perhepäivähoitajalla.
Ne perheet, jotka ovat valinneet perhepäivähoidon, saavat perhepäivähoitajasta tärkeän aikuisen arkensa tueksi. Yhteistyö huoltajien kanssa on tiivistä ja päivittäinen yhteydenpito on rikkaus.
Perheiden ja lasten tilanteet myös vaihtelevat, jolloin päiväkotia pienimuotoisempi perhepäivähoito voi olla juuri oikea tapa tukea lapsen kehitystä. Kuntien pitääkin säilyttää perhepäivähoito osana laadukasta varhaiskasvatusta ja suositella sitä perheille yhtenä varhaiskasvatuksen muotona. Perhepäivähoito pitää nostaa arvoiseensa asemaan.