Käyttökatko omaJHL- ja omaYhdistys-palveluissa ma 18.11. kello 16–16.30, pahoittelemme häiriötä.
Koulurauha kuuluu kaikille – ketään ei saa jättää oman onnensa nojaan!
Tämänsyksyinen koulurauhanjulistus nostaa esiin tärkeän teeman: yksinäisyyden. JHL:n ammattialatoiminnan asiantuntija Sanna Pihakivi herättelee blogissaan niin lapsia kuin aikuisia miettimään, miten voimme omalta osaltamme rakentaa yhteisöä, jossa jokaisella on hyvä olla ja opiskella.
Nyt jo 34. kerran julistettavan koulurauhan teemana on tänä vuonna “Et ole yksin – Du är inte ensam”. Sen myötä halutaan muistuttaa meitä jokaista siitä, kuinka tärkeää on ottaa kaikki mukaan ja tukea toisiamme.
Kiusaamisella on pitkäkantoiset seuraukset
Kuka tahansa voi joutua kiusatuksi. Kiusaaminen voi ilmetä monin eri tavoin, kuten eristämisenä, välinpitämättömyytenä, haukkumisena tai jopa väkivallalla uhkailuna. Tällainen toiminta loukkaa toisen ihmisen fyysistä tai psyykkistä koskemattomuutta ja voi aiheuttaa pelkoa, ahdistusta sekä arvottomuuden ja syyllisyyden tunteita. Pitkään jatkuessaan kiusaaminen vahingoittaa itsetuntoa ja vääristää minäkuvaa. Se jättää arpia, jotka voivat vaikuttaa loppuelämään.
Kiusaaminen ei enää rajoitu koulun pihoille, vaan on siirtynyt myös sosiaalisen median alustoille, missä nimettömyys ja kasvottomuus antavat tilaa häiriökäyttäytymiselle. Somekiusaaminen on valitettavasti yleistynyt ilmiö kaikissa ikäryhmissä, eikä sen vakavuus aina ole kiusaajalle selvää. Siksi tästä aiheesta on tärkeää puhua sekä kotona että koulussa.
Nollatoleranssi kiusaamiselle
Kiusaamisen suhteen ainoa hyväksyttävä tavoite on nollatoleranssi. Kun kiusaamiseen puututaan määrätietoisesti ja välittömästi, autetaan niin kiusattua kuin kiusaajaakin. Samalla viestitään selkeästi, ettei kiusaaminen ole missään muodossa hyväksyttävää. Aikuisten tehtävänä on ottaa vastuu kiusaamistapausten selvittämisestä ja varmistaa, että asiaan puututaan viipymättä.
Me kaikki käyttäydymme toisinaan huonosti, etenkin tunteiden sumentaessa järjen. Koulun arki on täynnä kaikenlaisia tunteita maan ja taivaan väliltä: iloa, ihastusta, intoa, harmistusta, ärtymystä, epävarmuutta, pelkoa. Kaikki tunteet ovat toki sallittuja, mutta ne eivät saa johtaa huonoon käytökseen. Kiusaamista voidaan ehkäistä opettamalla lapsille ja nuorille tunne- ja vuorovaikutustaitoja, jotka ovat elintärkeitä niin lasten kuin aikuistenkin elämässä.
Ystävällisyyden ja empatian voima
Muiden kanssa toimiminen, empatiakyky ja ystävällisyys ovat taitoja, joiden avulla rakennamme hyviä ja kestäviä ihmissuhteita. Ystävälliset teot parantavat sekä toisten että omaa hyvinvointia.
Pelko kiusatuksi tulemisesta ei pitäisi kuulua kenenkään päivään. Meidän aikuisten pitää nyt aidosti herätä tähän asiaan ja ottaa vastuu turvallisen ja tasa-arvoisen kouluympäristön rakentumisessa.
Lapsen ja nuoren tasapainoinen hyvinvointi koostuu turvallisista ihmissuhteista, huolenpidosta, rakkaudesta ja rajoista. Kun ympäristö on turvallinen, se antaa hyvän pohjan onnelliselle elämälle. Lapsen ja nuoren onni syntyy usein yksinkertaisista asioista: lämmöstä, aidosta läsnäolosta ja myönteisistä toverisuhteista.
Pienillä keinoilla – yhdessä – voimme jokainen osaltamme olla rakentamassa kouluyhteisöä, jossa jokaisella on hyvä olla ja opiskella.
Koulurauha-vanhempainilta Yle Areenassa 28.8.
Voit seurata suorassa lähetyksessä Yle Areenassa Suomen Vanhempainliitto järjestämää Koulurauha-vanhempainiltaa 28.8. klo 18–19.30. Illan aiheena on lasten ja nuorten yksinäisyys ja ulkopuolisuuden kokemukset. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 27.9.24 asti.