Lasten ja nuorten hyvinvoinnin puolesta – arjen sankareille iso kiitos
Tällä hallituskaudella lasten ja nuorten hyvinvoinnista on puhuttu paljon, mutta teot ja rahoitusleikkaukset osoittavat keskustelun olevan pelkkää sanahelinää. Kasvatus- ja ohjausalan ammattilaiset tekevät huippuarvokasta työtä lasten ja nuorten parissa joka päivä, ja sen pitäisi olla itsestäänselvyys myös päättäjätasolla. Tässä blogissa Sanna Pihakivi käy läpi viime lukukauden tunnelmia ja saamiaan terveisiä kasvatus- ja ohjausalan kentältä.
Työhöni kuuluu jatkuva yhteydenpito alan ammattilaisten, eli niiden turvallisten aikuisten kanssa, jotka aivan joka päivä ja joka hetki tekevät arvokasta ja merkityksellistä työtään lasten ja nuorten parissa. Uskon ja tiedän, että meitä lasten hyvinvoinnin puolestapuhujia ja -tekijöitä on paljon. On tärkeää saada myös päättäjät samaan joukkoon. Se edellyttää, että he heräävät tajuamaan ja näkemään lasten ja nuorten parissa työskentelevien tähtiammattilaisten arvon.
Turvallisuus arjen peruspilarina
Turvallisuus on perusedellytys ihmisen hyvinvoinnille ja erityisesti lapsen kehitykselle äärimmäisen tärkeää. Lapsille ja nuorelle turvallisuutta luovat arkiset asiat, kuten läheiset ihmiset arjessa.
Kasvatus- ja ohjausalan ammattilaiset tukevat lasta ja nuorta haasteiden keskellä. He näkevät lapsessa aina hyvän ja kohtaavat hänet lämpimästi ja kunnioittaen joka päivä. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen he tekevät valtavasti töitä ja tukevat kasvua lämpimin sydämin.
Kiitosten ja onnistumisten merkitys arjessa
Näin kesän kynnyksellä monesti työntekijöitä saatetaan muistaa pienillä huomionosoituksilla, mutta arjessa kiitoksia ei kasvokkain useinkaan anneta. Kun kiitoksia saa, tulee siitä tunne, että tekee oman työnsä oikein ja on homma hallussa. Onnistumisista pitää puhua suureen ääneen ja niitä löytyy jokaisen työstä.
Monet ilon ja onnistumisen kyyneleet on vuodatettu kuluneena lukuvuotena. Se tunne, kun lapsi vihdoin, monien ja monien toistojen jälkeen oppii uuden taidon. Pienimmätkin asiat ilahduttavat. Yksi oppii sanomaan uuden sanan, toinen osaa yhdistää alkuäänteen tai sanan kuvaan. Kolmas oppii lukemaan, neljäs rohkaistuu uinnissa vihdoin laittamaan kasvot veden alle, viides oppii ajamaan polkupyörällä.
Näitä hetkiä yhdessä tiimin ja lasten kanssa en vaihtaisi pois. Kaikki tämä tuo tunteen oman työn tärkeydestä, iloitsee Minna.
Lasten kirmatessa koulusta kesälomille jäi moni koulunkäynninohjaaja vedet silmissä lukemaan ja katselemaan lasten kirjoittamia kortteja. Halauksista ja lasten korteista tietää onnistuneensa tehtävässään tänäkin vuonna. Kun sitä matikkaa on yhdessä väännetty ensimmäisestä luokasta lähtien, saavuttaen kuudennen luokan todistukseen kiitettävän numeron, on syytäkin kiittää niin oppilasta kuin Maarit-ohjaajaa sitkeästä työstä.
Tuen voima
Yläkoulun alussa oppilasta ei huvittanut mennä kouluun, eikä päässyt sängystä ylös. Osa kuudennen luokan testeistäkin oli tekemättä, kun ei ollut saanut apuja. Ohjaajalla oli mahdollisuus tukea oppilasta.
Useasti aamukahvit juotiin yhdessä jutellen ja lähdettiin kouluun. Yläkoulu meni meillä yhdessä tukien toinen toistamme. Haasteita oli monenlaisia, mutta yhdessä ne voitettiin, kertoo ohjaaja Minna R.
Tänä keväänä oppilas sai peruskoulusta päättötodistuksen loistavin arvosanoin ja opinnot jatkuvat lukiossa.
Ohjaajalle luottoaikuisen roolin saaminen on kunnia-asia.
Mieltä lämmittää myös se, että koko perhe kokee hyötyneensä työpanoksestani heidän lapsensa eteen, kertoo perheen luottoaikuiseksi kuvattu Anu.
Nuorisotyöllä on valtava merkitys
Koulujen päätöspäivänä lauantaina 1.6. jalkautuivat nuorisotyöntekijät kaduille nuorten pariin. Silloin Riitta sai konkreettisesti huomata, mikä merkitys nuorille on nuoriso-ohjaajien pysyvyydellä. Kahden vuoden tauon jälkeen nuoret tulivat iloisina halaamaan ja kertomaan kuulumisiaan.
Heille oli tärkeää jakaa asioitaan kanssani. He luottivat minuun ja siihen, että olen edelleen kiinnostunut heidän elämästään.
Nuorisotyöstä saa melko harvoin suoraa kiitosta, ja jos saakin, se tulee usein vuosien kuluttua. Eräs nuori, jonka kanssa Laura oli pari vuotta rakentanut luottamussuhdetta ja avointa keskusteluilmapiiriä, istahti pitkästä aikaa rauhallisena iltana juttelemaan kahden kesken.
Sanat, jotka tekivät tästä nuoriso-ohjaajan ja nuoren yhteisestä hetkestä niin tärkeän.
Täällä on aina ollut hyvä ja turvallinen tunnelma. Te ootte tehneet ilmapiiristä sellaisen, että saa olla sellainen kun on. Ja te ootte ainoat, joille on tuntunut helpolta puhua mistä vaan.
Kiitokset osoittavat onnistumisia
Pitkä tunnetyöskentelyryhmä vaatii nuorisotyöntekijältä vahvan osaamisen ja aina vakuuttavan läsnäolon ryhmäkerroille. Ihan parasta palautetta sai Sanna ja muut ohjaajat ryhmän viimeisellä kerralla.
Kaikki huomioitiin yksilöinä ryhmässä ja ohjaajina teitte ryhmästä turvallisen.
Nuorisotyöntekijä Tiia sai kevätkauden päätteeksi seuraavat sanat, kun he yhdessä saivat nuoren asian eteenpäin ja ongelmat ratkottua.
Joskus ällistyttävät ihmiset unohtavat kuinka ällistyttäviä he ovat.
Kiitos kannustavista sanoistasi, kiitos kärsivällisyydestä, kiitos läsnäolostasi, kiitos että kuuntelit ja kuulit minua.
Tällaiset sanat eivät ole kasvatus- ja ohjausalan työssä itsestään selviä. Lasten ja nuorten kanssa työskentelevälle pienetkin onnistumiset ovat niitä palkitsevia hetkiä. Ja jos lapsi tai nuori kertoo tuntevansa olonsa turvalliseksi, tietää tehneensä jotain oikein, koska tässä työssä tärkeintä on olla lapsille ja nuorille se turvallinen aikuinen.
Kesälomatoivotusten lisäksi on hyvä pysähtyä myös kiittämään omia työkavereita. Kiitos, kun tehtiin työ yhdessä ja kuuntelit minua. Hienoa, että paikkasit minua sairastuessani. Kiva, kun keksit uudenlaisen tavan tehdä. Mahtavaa, kun innostuit ja innostit minuakin, kun kuuntelit asiaani.
Näiden onnistumisten myötä koko JHL:n kasvatus- ja ohjausalan foorumi haluaa toivottaa rentouttavaa ja onnistunutta kesää kaikille!