Sähköisissä palveluissamme on käyttökatko ti 5.11. klo 17–19. OmaJHL, omaYhdistys, koulutuksiin ilmoittautuminen ja jäseneksi liittyminen ovat pois käytöstä. Pahoittelemme aiheutuvaa haittaa!
EU-vaalit tulevat – valmistaudu käyttämään ääntäsi
Ensi vuoden kesäkuu tuntuu näin talvisydämellä kaukaiselta asialta. Mutta ei se oikeasti ole. Se on tärkeä kuukausi, koska silloin on EU-vaalit. Äänestäminen näissä vaaleissa on todella tärkeää, koska me eurooppalaisina päätämme, jatkuuko solidaarisuuslinja vai joudummeko kaikki ankaralle säästökuurille.
Euroopan parlamentti valitaan suoralla kansanvaalilla. Parlamentti käyttää suurta valtaa yhdessä Eurooppa-neuvoston kanssa. Neuvosto koostuu EU:n jäsenmaiden ministereistä.
Seuraavat Euroopan parlamentin vaalit järjestetään kesäkuussa 2024. Ne ovat tärkeimmät EU-vaalit moneen vuoteen. Vaaleissa vaikutamme siihen, jatkuuko Euroopan solidaarisuuslinja, jolla selvittiin yhdessä koronakriisistä ja tuettiin työntekijöitä ja yrityksiä – vai muuttuuko linja ankaraksi säästökuuriksi, jolla hyökätään työntekijöitä vastaan?
EU-vaalien jälkeen tarvitsemme uuden parlamentin ja uuden komission, jotka sitoutuvat rakentamaan turvattuja työpaikkoja, ihmisarvoista palkkaa ja laadukkaita julkisia palveluja sekä edistämään ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja työntekijöiden oikeuksia. Työmarkkinavuoropuhelua ja työehtoneuvotteluja on vahvistettava joka puolella Eurooppaa – ne eivät ole itsestäänselvyys.
Siksi jokaisen ääni on tärkeä!
EU-vaalit kiinnostavat kansalaisia
Tuoreen Eurobarometrin mukaan vaalit kiinnostavat EU-kansalaisia: suomalaisista vastaajista 59 prosenttia on kiinnostunut kesäkuun EU-vaaleista ja peräti 80 prosenttia uskoo, että maamme on hyötynyt EU-jäsenyydestä, ja 64 prosenttia uskoo, että EU:lla on vaikutusta heidän päivittäiseen elämäänsä. Turvallisuus on suomalaisille aivan kärkiteema. Oma taloudellinen tilanne huolestuttaa kansalaisia kaikissa maissa.
Kesäkuun vaaleissa Suomelle yksi meppi lisää
EU-parlamentin koko kasvaa vuoden 2024 vaaleissa. Silloin parlamentin jäseniä eli meppejä tulee olemaan 720 (nyt 705). Näistä 15 lisäpaikasta Suomi saa yhden.
Ehdokasasettelu on jo käynnistynyt monissa maissa, ja se jatkuu huhtikuun 2024 loppuun. Myös Suomessa on osa puolueista jo julkistanut ehdokkaitaan.
Uusia edustajia parlamenttiin
Ennusteita on jo liikkeellä. Uusimpien ennusteiden mukaan jopa 58 prosenttia valituista mepeistä olisi uusia. Arvioiden mukaan parlamentin äärioikeistopuolueet ECR ja ID olisivat saamassa lisäpaikkoja, ja ne kilpailisivat Renew-puolueen kanssa kolmannesta sijasta. ECR- (perussuomalaiset) ja ID-puolueisiin liittyy ehkä vielä uusia, nyt ”kodittomia” puolueita tietyistä jäsenmaista. Lisää paikkoja saisi myös The Left (vasemmistoliitto). Paikkoja menettäisivät EPP (kokoomus), S&D (SDP), Greens/EFA (vihreät) ja Renew (keskusta, RKP). Menetyksistä huolimatta ennusteiden mukaan EPP ja S&D säilyttäisivät kärkisijansa.
Naisten osuudeksi ennustellaan 40 prosenttia ja alle 40-vuotiaiden määräksi reilua 20 prosenttia.
JHL ja EU-vaalit
Viimeksi EU-vaaleissa 2019 liitto tuki JHL:läisiä ehdokkaita, joita oli useammasta eri puolueesta. Toivottavasti saamme nytkin monia ehdokkaita liiton jäsenten piiristä!
Suunnitteilla on myös liiton järjestämiä vaalitapaamisia eri alueilla – pysy kuulolla EU-vaaleista!
JHL:ssä tulemme nostamaan esille liitolle ja ay-liikkeellä tärkeitä työelämän ja sosiaalipolitiikan teemoja eritilaisuuksissa ja viestintäkanavissa. Näitä ovat muun muassa:
- työelämän oikeudet ja vähimmäissääntely
- eettisesti kestävä maahanmuutto
- yritysten yhteiskuntavastuu
- oikeudenmukainen verotus
- sosiaalisesti vastuulliset julkiset hankinnat
- oikeudenmukainen siirtymä ilmastonmuutoksen torjunnassa ja digitalisaatiossa