”Koko maailma läsnä” – Kansainvälinen ay-toiminta avaa silmät
Kansainväliseen ay-toimintaan tutustuttavan Geneve-koulun jälkeen maailma ei ole enää entisensä. Työelämän taistojen maailmanlaajuiset yhteydet näkee kirkkaasti. Siksi kansainvälistyminen kannattaa, kirjoittaa Helsingin varhaiskasvatuksen pääluottamusmies Jaana Kesänen blogissaan.
Kun minulta kysyttiin, haluaisinko lähteä vuoden 2023 Geneve-kouluun, en epäröinyt hetkeäkään. Tiesin suurin piirtein, mistä oli kyse. Äitini oli ollut koulussa opiskelijana 30 vuotta aiemmin.
Tästä alkoi ikimuistoinen seikkailu kohti YK:n kansainvälisen työjärjestö ILO:n kesäkuista kokousta Genevessä Sveitsissä. Yhdessä reilun parin kymmenen pohjoismaisen opiskelijan, yhden opettajan ja rehtorin kanssa.
Elimme eräänlaisessa kuplassa, jossa saimme nauttia kansainvälisyydestä ja imeä tietoa kansainvälisestä ay-toiminnasta. Tämä ainutkertainen oppimiskokemus avasi silmäni katsomaan maailmaa ihan uudesta vinkkelistä. Kiitos, JHL mahdollisuudesta.
Ainutlaatuinen kurkistus ILOn toimintaan
ILO:n konferenssissa oli koko maailma läsnä. ILO luo kansainvälisiä työelämän sopimuksia ja valvoo ja tukee jäsenmaita niiden noudattamisessa. Työntekijöiden, työnantajien ja maiden hallitusten edustajat ovat läsnä keskusteluissa ja päätöksenteossa tasavertaisina. Ainutlaatuista.
Geneve-koulun status avasi meille opiskelijoille ovet komiteoihin ja työntekijäpuolen valmisteleviin kokouksiin. Meidät tunnistettiin ja huomioitiin.
Pääsimme tapaamaan ja haastattelemaan erilaisten kansainvälisten järjestöjen edustajia sekä useita ILO:n organisaatiossa työskenteleviä henkilöitä, jotka kertoivat meille omasta työstään, ILO:n toiminnasta, päämääristä, saavutuksista ja tulevaisuuden tavoitteista.
Hyppy mukavuusalueen ulkopuolelle
Eri opiskelijatyöryhmissä seurasimme eri komiteoita. Omani seurasi komiteaa, jossa valmisteltiin suositusta oppisopimusopiskelijoiden aseman turvaamiseksi. Suositus hyväksyttiin konferenssissa.
Työryhmäni nuoret, tulevaisuuden ay-toimijat, ottivat roolinsa ja paikkansa. Heidän ansiostaan hyppäsin jälleen mukavuusalueen ulkopuolelle. Ilman näitä nuoria aktiiveja olisi oppimiskokemus ollut toisenlainen. Ehkä turvallisempi, mutta ei ollenkaan niin hulvaton, antoisa, hauska ja tunteellinen. Haastattelimme lopputyö-podcastiimme useita konferenssin osallistujia.
Otimme kaiken hyödyn ja huvin irti intensiivisestä opiskelusta, pitkistä päivistä ja hämyisistä illoista. Vertaistukea päivän päätteeksi löytyi omasta huoneesta, Geneve-järven uimapaikalta tai läheisen pubin terassilta. Vapaapäivänä ehdimme uusien ay-kavereiden kanssa Mont Blancille ja takaisin vuokraamalla auton.
Suomikaan ei ole saari työtekijöiden oikeuksissa
Kansainvälinen solidaarisuus vyöryi kirkkaana yli, kun ACTRAVin apulaisjohtaja Anna Biond pyysi eläkejuhlassaan meitä laulamaan Bella Ciaon uusin sanoin. ACTRAV toimii linkkinä ILOn ja työntekijäjärjestöjen välillä.
Siinä hetkessä aloin ymmärtää, mistä kansainvälisessä ay-toiminnassa on oikeastaan kyse. Nyt en voi olla huomaamatta niitä uutisia maailmalta, joissa työntekijöiden puolesta taistellessaan voi joutua vankilaan tai jopa tapetaan. Enää ei voi katsoa sivuun.
Kansainvälisten sopimusten merkitys tai niiden puuttuminen kytkeytyy myös esimerkiksi Suomen uuden hallituksen kaavailemaan lakkorajoitukseen. Miten tällaisesta voidaan Euroopassa edes keskustella?
Kansainvälistyä kannattaa
Jos joskus saat samanlaisen mahdollisuuden kuin minä, hyppää rohkeasti mukaan kansainvälisille areenoille!
Pärjäät kyllä vieraalla kiellellä. Avoin mieli ja halu ymmärtää muita ja oppia sekä osallistua kansainväliseen ay-toimintaan on ainoa, mitä tarvitset kansainvälisessä joukossa.
Eikä ummikkona ketään lähetetä paikalle Geneveenkään. Orientaatiojaksolla Ruotsissa huhtikuussa sai jo esimakua ILOn toiminnasta ja tutustui muihin opiskelijoihin.
Lähtiessä käteen jää takuuvarmasti kansainvälinen verkosto ja solmit ehkä pitkiä ystävyyssuhteita. Tavoite on kaikilla kuitenkin yhteinen, parantaa työntekijöiden asemaa globaalisti.
Työntekijöiden oikeuksia ajetaan maailmalla
- Pohjoismainen Geneve-koulu on tarkoitettu ammattiyhdistystoiminnassa aktiivisesti toimiville.
- Koulu järjestetään useammassa jaksossa, joista pääjakso ajoittuu vuosittain kesäkuussa pidettävän YK:n työjärjestö ILOn työkokouksen yhteyteen.
- Lisätietoa tarjoaa Työväen Sivistysliitto
- Ay-liike toimii laajasti maailmalla