Tulevaisuus on hoiva-avustajien!
Hoiva-avustajien työnkuva on selkiytettävä ja koulutus vakiinnutettava. Tulevaisuudessa hoiva-avustajien tarve on entistä suurempi, joten viimeistään nyt on aika selkiyttää ammatin tehtäviä ja identiteettiä sekä annettava työlle se arvostus, joka sille kuuluu.
Tähän huutomerkilliseen otsikkoon on hyvinkin aihetta. Riippuen vähän tutkimuksista, tarvitsemme vuoteen 2035 mennessä jopa 200 000 sote-alan työntekijää, jotta pystyisimme vastaamaan alati kasvavaan hoidon tarpeeseen. Kansamme ikääntyy, eikä lapsosia synny samalla tahdilla, joten olemme suurten haasteiden edessä.
Tarvitsemme sosiaali- ja terveysalalle lisää hoitajia, mutta myös hoiva-alan henkilöstöä, puhumattakaan sitten kaikista muista ammattiryhmistä, kuten välinehuoltajista ja ruokapalvelutyöntekijöistä.
Mutta keskitytäänpä tässä kirjoituksessa hoiva-avustajiin. Vuosi sitten vanhuspalveluissa heitä työskenteli hieman reilu 3 200 henkilöä. Tämä on vielä kohtuullisen pieni määrä, tarpeeseen nähden. Kuitenkin sekä edellinen hallitus kuin myös nykyinenkin näkivät ohjelmissaan tärkeänä hoiva-avustajien määrän lisäämisen. Suomessa on viitisenkymmentä oppilaitosta, jotka tarjoavat hoiva-avustajakoulutusta, eli valinnanvaraa on.
Mitä siis voitaisiin tehdä ammatillisen kiinnostuksen lisäämiseksi?
Ensimmäiseksi, tehtävänkuvaa olisi selkeytettävä entisestään. Hoiva-avustajien ei pidä tehdä sellaisia työtehtäviä, jotka kuuluvat lähihoitajille tai sairaanhoitajille. Tämä on tärkeää, koska eri lähteistä on tullut ilmi, että työpaikoilla saatetaan teettää hoiva-avustajilla työtä, joka ei heille kuulu ja johon heillä ei ole tarvittavaa koulutusta.
Näistä tehtävistä kieltäytyminen saattaa joskus kuitenkin olla hankalaa esim. työnantajan painostuksen vuoksi ja siksi on tärkeää olla yhteydessä omaan luottamusmieheen työpaikalla. Hoiva-avustajien rooli on nimenomaan hoivassa, nimikin sen jo kertoo. Ja kuulkaas hyvät ihmiset, hoivaa ei todellakaan ole liikaa tässä maailmassa. Sitä tarvitsevat kaikki. Jos palveluketju on kunnossa, työt sujuvat ja jokaisella ammattilaisella on oma paikkansa työyhteisössä. Silloin autamme parhaiten avun tarpeessa olevaa.
Toiseksi koulutus pitää saada kuntoon. Tavoitteena tulisi olla, että jokainen hoiva-avustaja olisi käynyt koulutuksen. Tämä selkeyttäisi työnjakoa työpaikoilla sekä tarjoaisi hoiva-avustajalle paremman tietoisuuden oman ammattinsa vastuista ja velvollisuuksista. Tämä myös omalta osaltaan auttaa kasvattamaan hoiva-avustajien ammatti-identiteettiä ja ammattiylpeyttä.
Vaikka suurin osa hoiva-avustajista ainakin tällä hetkellä toimii ikäihmisten hoivapalveluissa, on tärkeää, että alaa opiskelevalle tarjotaan mahdollisuus valita esimerkiksi vammaistyöhön suuntautuva koulutus. Hoiva-avustajakoulutuksen markkinointia pitäisi myös kehittää tavoittamaan enemmän potentiaalisia tekijöitä, esim. alanvaihtajia ja maahanmuuttajia.
Ja kolmanneksi, jokainen meistä haluaa tehdä työtä, jota arvostetaan. Työn arvostus koostuu monesta eri tekijästä ja jokaisella työntekijällä on oikeus kokea oma työnsä tärkeänä ja arvokkaana. Jokainen työ on tärkeää ja jokaisesta hoito- ja hoiva-alan työntekijästä tulee pitää kiinni. Se velvollisuus on jokaisella alalla työskentelevällä. Osoitetaan sille työkaverille, oli sitten hoiva-avustaja tai muu ammattilainen, että hän on merkityksellinen. Annetaan positiivista palautetta, opitaan tuntemaan hänen työtään, kunnioitetaan hänen työpanostaan. Ei ole vaikeata, eihän?
Salolainen JHL:n jäsen ja hoiva-avustaja Satu Mikola viihtyy työssään hoiva-avustajan vanhuspalveluissa. Videolla hän kertoo työnsä arjesta ja merkityksestä:
Hoiva-avustajien rooli tulee olemaan ratkaiseva, kun mietitään sote-alan henkilöstöpulaa. Me kaikki tarvitsemme jossain elämämme vaiheessa hoivaa ja hoitoa. Siksi on tärkeää että tulevaisuudessakin näistä palveluista vastaa motivoitunut ja jaksava henkilöstö. Jotta tämä olisi mahdollista, tarvitaan useita eri alojen ammattilaisia. Näistä ammattilaisista hoiva-avustajat ovat yksi tärkeimmistä.
***
Sinä hoiva-avustajana työskentelevä tai alalle opiskeleva – JHL pitää puoliasi niin työssä kuin opiskelujen aikana! Tarjoamme jäsenillemme myös ammatillisen verkoston, kiinnostavia koulutuksia sekä monia rahanarvoisia etuja. Tutustu JHL:n jäsenyyteen: jhl.fi/liity