Ateriasi valmistajat ovat vastuullisia ja välittäviä ravitsemisalan ammattilaisia
Olimmepa työpaikalla, päiväkodissa, koulussa tai vaikka sairaalassa, niin meistä jokainen odottaa päivältään erityistä hetkeä – sitä hetkeä, jolloin pääsemme nauttimaan lämpimästä, ravitsevasta ateriasta. Tämän meille varmistavat joukko ravitsemisalan ammattilaisia, jotka tekevät kovaa fyysistä työtä suurella sydämellä.
Ruoka on elämän polttoainetta, joka antaa voimaa ja energiaa, jotta voimme suoriutua päivän töistä, opiskella, parantua, kasvaa ja myös pysyä terveinä. Ruokapalvelujen tähtiammattilaiset pitävät huolen jokaisesta pienestäkin seikasta, jotta tarjolla on kaikille turvallista ja terveellistä ravintoa.
Ruoanlaittoon kuuluu monen monta vaihetta ennen kuin ruoka-annos on edessämme valmiina. Ravitsemisammattilaiset suunnittelevat ruokalistoja, tilaavat raaka-aineita, valmistavat erityisruokavalioita, pitävät huolen hygieniasta ja valvovat tarkasti aterioiden laatua. Heidän huolenpitonsa ulottuu jokaiseen vaiheeseen, aina ruuan esille laitosta sen matkaan toiseen paikkaan tarjoiltavaksi. Toki myös puhtaanapito ja tiskaus kuuluvat työnkuvaan.
Hygienia avainasemassa
Koko ajan mukana kulkee tarkan hygienian ylläpito. Tämä tarkoittaa esimerkiksi ruoan lämpötilan huolellista seuraamista. Kylmäkaapit ja pakastimet pidetään puhtaina ja järjestyksessä, samalla seurataan tuotteiden päivämääriä. Näin vältetään hävikkiä ja varmistetaan, että lämpötilat ovat määräysten mukaisia.
Työpöydät, työvälineet ja työtilat ovat aina moitteettoman puhtaita. Niistä otetaan aika ajoin mikrobinäytteitä, joiden avulla seurataan hygieniatasoa ja varmistetaan, että kaikki on kunnossa. Raaka-aineet tarkastetaan, jotta ne eivät ole pilaantuneita tai herätä epäilyksiä niiden sopivuudesta käytettäviksi. Näillä toimenpiteillä pyritään välttämään terveydellisten haittojen riskiä.
Omavalvontaa täytyy jatkuvasti ylläpitää ja seurata. Työntekijöiltä edellytetään hygieniapassia, joka on todistus heidän osaamisestaan ja sitoutumisestaan hygieniakäytäntöihin. Jotkut keittiöt ovat siirtyneet digitaaliseen aikaan, kun taas toisissa toimenpiteet tehdään edelleen perinteisesti käsin kirjaten. Omavalvonta on kehittynyt vuosien varrella ja siinä on pysyttävä ajan tasalla, sillä ammattilaisten on oltava tietoisia uusista vaatimuksista ja suosituksista. Ruokaviraston sivuilta löytyy arvokasta tietoa siitä, mitä tulee huomioida ja miten toimia oikein.
Erityistä osaamista
Erityisruokavaliot ovat vuosien saatossa muuttuneet yhä vaativammiksi. Työ edellyttää äärimmäistä tarkkuutta, sillä väärän aterian tarjoaminen voi johtaa vakaviin seurauksiin. Alalla vaaditaan paitsi huippuluokan tarkkuutta myös vahvaa ammattitaitoa. Lisäksi on oltava tietoinen uusista ruoka-aineista, joiden avulla voidaan turvallisesti korvata tiettyjä ainesosia. Ammatillinen koulutus tarjoaa vankan perustan tähän vaativaan työhön.
Alan ammattilaiset laativat keittiöihinsä myös omakohtaisia huoltovarmuusvalmiuksia. Korona-aikana nämä ammattilaiset osoittivat olevansa hyvin kekseliäitä löytäessään ratkaisuja, jotka mahdollistivat esimerkiksi koululaisille aterioiden tarjoamisen etäopetuksen aikana.
Ravitsemisalan ammattilaiset ovat ansainneet arvostuksemme ja kiitoksemme. He ovat todellisia yhteiskuntamme ruokahuollon sankareita, joiden panos ansaitsee näkyä ja kuulua entistä enemmän ja useammin.