Monet palveluistamme ovat suljettuina vuodenvaihteessa. Iloista joulua ja uutta vuotta kaikille!
Positiivisella vireellä kohti syksyä!
Arki kaikkine kiireineen on taas starttaamassa. Akut on toivottavasti saatu ladattua virtaa täyteen, kun aikuisten on aika palata töihin ja lasten varhaiskasvatukseen tai kouluun. Loman loppuminen kun saattaa toisinaan harmittaa ja arkeen asennoituminen vie aikansa.
Olisi kuitenkin tärkeää yrittää suhtautua positiivisesti ja kannustavasti niin alkavaan arkeen kuin työhön paluuseen. Oma asenne vaikuttaa hämmästyttävän paljon siihen, miltä töiden aloittelu loman jälkeen tuntuu. Töihin palaaminen muuttuu mukavammaksi, kun siihen suhtautuu myönteisesti.
Etenkin kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisten työ on opettamista myös omalla esimerkillä. Aikuisten tuntemukset ja käyttäytyminen välittyvät työilmapiiriin ja suodattuvat sitä kautta myös lapsiin ja nuoriin.
On aikuisen valinta ja vastuu minkälainen tunneilmapiiri luodaan työpaikalle arjen kiireen keskelle. Negatiivisuus vaikuttaa ympärillä oleviin ihmisiin, ja hyvin vahvasti aina myös aikuisen vaikutuspiirissä kasvaviin lapsiin ja nuoriin. Kyky toimia joustavasti ja suvaitsevaisesti muiden kanssa on erityisen tärkeää. Lasta tai nuorta voi opettaa paitsi omalla esimerkillä myös neuvomalla, miten toisten kanssa kannattaa elää ja olla.
Empatiakyky ja ystävällisyys ovat piirteitä, joiden avulla lapset tulevat rakentamaan hyviä ihmissuhteita jatkossa. Ystävälliset teot vaikuttavat pitkäkantoisesti toisten ihmisten hyvinvointiin ja luovat harmoniaa myös omaan elämään.
Arvostusta ja hyväksyntää kaipaavat kaikki
JHL:n kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisille vuonna 2023 teettämien kyselyiden mukaan, joka neljäs alan työntekijä on kokenut työssään häirintää tai epäasiallista kohtelua. Häirintä on ilmennyt pääasiallisesti omien työkavereiden ja esimiesten taholta. Loukkaavia kommentteja, naurunalaiseksi saattamista, nöyryyttämistä, perättömien tietojen levittämistä, ulkopuolelle jättämistä, aiheettomia syytöksiä, arvostelua ja aseman kyseenalaistamista.
Hyvä työntekijä kunnioittaa niin itseään kuin kollegoitaan.
Työturvallisuuslaki kieltää epäasiallisen käyttäytymisen työpaikoilla. Jokaisen työyhteisön jäsenen on vastattava omalta osaltaan, ettei tällaista käytöstä ilmene. Kohtaamme päivittäin erityyppisiä ihmisiä ja olemme taatusti myös itse jonkun mielestä ”erilaisia”. On tärkeää hyväksyä, että meitä on joka lähtöön ja olemme kaikki yhtä arvokkaita. Moninaisuuden hyväksyminen lisää myös yhteisöllisyyttä.
Kyky arvostaa itseään ja kollegoitaan onkin eräs hyvän työntekijän ominaisuuksista. Kun tiedostaa oman merkityksensä työyhteisössä, osaa pitää arvossa myös työtovereita ja esimiestä. Ja kun tunnistaa oman rajallisuutensa, osaa arvioida myös toisiin kohdistuvia odotuksia. Hyvä työntekijä ottaa vastuuta koko työyhteisön hyvinvoinnista, sen hengestä ja ilmapiiristä.
Kokemus siitä, että on turvassa, on tärkeää niin pienille kuin isoillekin ihmisille. Kun elämä on turvallista, löytyvät myös hyvät edellytykset onnelliseen elämään. Yleensä onni koostuu yllättävän yksinkertaisista palasista: tarvitaan vain lämpöä, aitoa läsnäoloa ja myönteisiä toverisuhteita. Pienillä keinoilla voimme yhdessä – jokainen osaltamme – olla rakentamassa turvallista ja ystävällistä yhteisöä. Sellaista, jossa niin lasten, nuorten kuin aikuisten on mukava olla.
Herman Melvillen sanoin ”Emme voi elää vain itsellemme. Tuhat säiettä yhdistää meidät muihin ihmisiin ja näitä säikeitä pitkin, myötätunnon lankoina, tekomme kulkevat syinä ja palaavat seurauksina.”
Tehdään tästä yhdessä positiivinen syksy!