Varhaiskasvatuksen kesä on leikkisä – mutta myös toimelias ja työntäyteinen
Varhaiskasvatuksessa on takana toiminnantäyteinen ja jopa raskaskin vuosi. Kesälomat tuovat ansaittua taukoa niin henkilökunnalle kuin lapsillekin. Lomista huolimatta laadukas varhaiskasvatus jatkuu läpi kesän, joskin muuttuneessa muodossa. Toiminta keskitetään yleensä muutamaan päiväkotiin ja perhepäivähoitajille.
Koska varhaiskasvatukselle asetettujen tavoitteiden pitää toteutua joka päivä ja jokaisena vuodenaikana, tarkoittaa se päiväkodeissa monipuolisen ja kehittävän toiminnan tarjoamista myös kesällä.
Lapsiryhmien ja päiväkotien yhdistämiset lisäävät toiminnan suunnittelua, vaikka lapsia voi kesällä olla päiväkodeissa tavallista vähemmän.
Yhdistetyissä ryhmissä on yleensä laajempi ikäjakauma. Työmäärä lisääntyykin myös siksi, että lapset tarvitsevat oman ikäistänsä hoivaa, opetusta ja aktiviteetteja. Varhaiskasvatuksen ammattilaisten on suunniteltava ja toteutettava monenlaista puuhastelua, joka vastaa eri ikäryhmien tarpeita.
Se voi tarkoittaa myös enemmän valvontaa, tukemista ja ohjausta, mikä taas lisää työmäärää.
Kesällä pyritään tietenkin järjestämään paljon tekemistä ulkona. Samanaikaisesti voidaan yhdessä pisteessä puhaltaa aikuisen ohjaamana saippuakuplia, toisessa piirtää liidulla asfalttiin ja kolmannessa maalata. Kesällä tehdään myös paljon retkiä lähialueille. Valvovia silmiä, kuuntelevia korvia ja hoivaavia käsipareja tarvitaan jokaisessa käänteessä.
Sanomattakin on selvää – tai ainakin pitäisi olla – että laadukas varhaiskasvatus ei kesälläkään toteudu ilman osaavaa ja riittävää henkilökuntaa. Lapsen kasvun ja kehityksen tukeminen päiväkodissa vaatii moniammatillisen varhaiskasvatustiimin paneutumista ja osaamista, vaikka toimitaan vieraassa ympäristössä osittain vieraiden lasten ja työkavereiden kanssa.
Kyselinkin eri puolilta Suomea JHL:n tähtiammattilaisten omia näkemyksiä, kokemuksia ja tunnelmia kesäajan varhaiskasvatuksesta.
Varhaista kasvua
Kesän kasvukausi on edessäpäin ja toiveissa on hyvä sato. Niin toivoo myös perhepäivähoitaja Päivi oman lapsiryhmänsä kanssa.
Syksyllä uuden toimintakauden alussa Päivi teki varhaiskasvatussuunnitelmat joka lapselle. Kävi keskustelut huoltajien kanssa, joiden pohjalta toiminnalle kirjattiin tavoitteet ja konkreettiset toimintatavat. Ryhmävasun hän laati tukemaan koko ryhmän toimintaa ja minivasut varahoitopaikkaan.
– Arki meillä neljän lapsen perhepäiväkodissa sujuu lasten vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita hyödyntäen ja niiden äärelle pysähtyen, kertoo Päivi.
Positiivinen pedagogiikka toimii perustana kaikelle toiminnalle ja se on koettu todella hyväksi ja toimivaksi. Kokopäiväpedagogiikassa arki on luontaista oppimista, jota ohjaa perhepäivähoitajan tietoisuus, ammatillisuus, dokumentointi ja arviointi.
Perhepäivähoidossa hoitajien lomia on porrastettu, jotta varahoitopaikka on saatu järjestettyä tarvitseville. Päivi lomaileekin jo heti kesäkuussa. Osa lapsista on myös lomalla.
Lasten iloiset lomatoivotukset helisevät vielä korvissa, kun Päivi järjestelee lasten oppimisympäristöä eli omaa kotiaan. Ulkona marjapensaat kukkivat, mansikoissakin on jo nuppuja, lasten kanssa kylvetyt kesäkurpitsat ovat hyvässä kasvussa. Lasten oppimisympäristöä nämäkin, niin kuin metsän villit mustikat.
– Sadosta haaveillessani mietin, että saan olla osana lasten varhaista kasvua ja satoa saa joka päivä., iloitsee Päivi hymyssä suin.
”Stadissa on kliffaa olla snadi”
Kesällä pääkaupungin päiväkodeissa on mukavaa säpinää. Useita päiväkoteja samassa päivystävässä talossa. Kesällä on mahdollisuus tutustua lähipäiväkotien henkilökuntaan ja jakaa yhteisiä fiiliksiä lasten kanssa työskentelystä. Lapset saavat nauttia vesileikeistä, mahtavista retkikohteista ja miksei myös aurinkovarjon alla löhöilystä.
– Saman katon alle mahtuu hyvin moninaisia perheitä, kertoo Tarja.
– Lapset puhuvat monia eri kieliä, tulevat erilaisista kulttuureista ja perinteistä. Se on rikkaus koko työyhteisölle.
Tärkeää kesällä, niin kuin muinakin vuodenaikoina on riittävä ja osaava henkilökunta.
– Meitä kaikkia tarvitaan ja erityisesti avustajia, jotka mahdollistavat tukea tarvitseville lapsille turvallisen arjen kesäpäiväkodeissa. Olisi tosi haasteellista, jos meillä ei olisi näitä sitoutuneita arjen puurtajia, Tarja pohtii.
Stadissa kesätoimintaa halutaan järjestää ohjatusti ja antaa lapselle mahdollisuus leikkiin ja liikkumiseen, lukuisissa leikkipuistoissa ja fudiskentillä. Päiväkodin pihalla nautitaan yhteisistä hetkistä myös kesälauluja laulellen ja grillimakkaraa paistaen.
– Jokainen odottaa kesälomaa, jonka varmasti kaikki olemme ansainneet, niin lapset kuin aikuiset. Näin jaksamme taas aloittaa syksyllä uuden toimintakauden hyvillä fiiliksillä, iloitsee Tarja.
Kesäpuuhaa Kemijärvellä
Yötön yö on saapumassa ja kesälomat odottavat nurkan takana. Varhaiskasvatuksen henkilöstön bändi Tarhapöllöt vauhditti riemastuttavalla konsertillaan Kemijärven varhaiskasvatuksen yhteistä kevään päätöstä.
Päivin työpaikassa, Särkelän päiväkodissa, kevätkausi lopeteltiin koko talon yhteisellä makkaranpaistoretkellä laavulla. Vesisadekaan ei estänyt retkeä tai lannistanut iloista mieltä, kun oli varustauduttu sään mukaan. Luonnossa liikkuminen on voimaannuttavaa niin lapsille kuin aikuisille.
Päivi pohtii, kuinka onnekkaita he ovat, kun luonto on lähellä ja lasten kanssa voi yhdessä ihmetellä ja tutkia esimerkiksi muurahaisten pesän rakennuspuuhia. Kesälle onkin suunnitelmissa ympäristön siivousta, tutkimista ja retkiä lähiympäristöön. Metsäretkien lisäksi käydään muun muassa kotiseutumuseolla ja rautatieasemalla.
Kesän parasta antia onkin ulkona tapahtuva oppiminen ja leikki.
– Pihalle luomme taidetta lasten kanssa monin keinoin. Pihaliidut ja talon yhteiseen pihan koristeluprojektiin saadut ulkomaalit ruokkivat lasten luovuutta. Leikki on lapsille tärkeää ja siihen on kesällä erityinen mahdollisuus, kertoo Päivi.
Mikä olisikaan voimaannuttavampaa kuin lasten iloiset kiljahdukset kesäisellä päiväkodin pihalla vesileikkien lomassa.
Haikeita, iloisia, riemukkaita kesähetkiä
On aika varhaiskasvatuksen työntekijöiden taputtaa itseään olalle, halata työkaveria ja kiittää toimintakaudesta. Se on jälleen onnistuneesti takana ja on aika hieman hellittää.
Jyväskylässä, kuten muuallakin Suomessa, juhannuksesta heinäkuun loppuun toimintaa supistetaan ja varhaiskasvatuspalvelut keskitetään eri puolilla kuntia sijaitseviin päiväkoteihin. Miia odottaa kesältä muiden varhaiskasvattajien kohtaamisia, hyvää huumoria ja vertaistukea.
Jotta tulevista hellepäivistä Jyväskylässä saadaan nauttia ulkoillen, on työnantaja huolehtinut niin lasten kuin aikuisten neste- ja suolatasapainosta sekä aurinkosuojasta. Miia kertoo, että hauskoja ja jännittäviäkin hetkiä on odotettavissa, kun päästään lasten kanssa retkeilemään muksubussilla.
– Muksubussi on sähköavusteinen pyörä, jonka kyytiin mahtuu 6–8 lasta. Jyväskylässä muksubusseja on neljä ja niitä saa varattua omaan päiväkotiin. Muksubussilla ajo on helppoa, sähkömoottori toimii älykkäästi antaen avustusta sen mukaan, kuinka voimakkaasti itse poljet. Kun retkikohteeseen mennään pyörällä, niin siellä paikan päällä jää aikaa eri lailla touhuamiseen. Aikamoinen elämys lapsille päästä kaverin kanssa vierekkäin muksubussin kyytiin tuulettumaan.
Miia nauttii kesäajasta päiväkodissa, sillä arki on kiireettömämpää ja on enemmän aikaa leikille.
– Toivotan jokaiselle kollegalleni auringon lämpöisiä säteitä, kivoja kesäleikkejä pihalla, uusia ystäviä, aurinkorasvan tuoksua ja ennen kaikkea loman odotuksen tunnelmaa.