Työntekijät, työnantajat ja päättäjät: Tehdään oikeudenmukainen siirtymä!
Oikeudenmukaisen ekologisen siirtymän periaatteet on laadittu yhteistyössä mm. ay-liikkeen sekä ympäristö-, kehitys-, ja sosiaalialan järjestöjen kanssa. Oikeudenmukainen siirtymä toteutuu työntekijöiden ja työnantajien yhteistyöllä.
Ilmastonmuutos on ollut puheenaihe jo vuosikausia. Nyt puhumme myös vihreästä tai ekologisesta siirtymästä, kun tarkoitamme yhteiskunnan ja talouden rakenteiden muuttamista kestävämmiksi. Oikeudenmukaisesta siirtymästä taas on puhe silloin, kun korostetaan vaatimusta muutosten toteuttamisesta mahdollisimman reilusti.
Ilmastopuhetta on paljon, mutta on myös tekoja. Molempia tarvitaan, koska nykyiset yhteiskuntamme eivät ole kestävällä pohjalla. Vaadittava siirtymä muuttaa monella tapaa sitä, miten työtä tehdään ja millaista työtä ylipäätään on jatkossa saatavilla.
Siirtymä kestävämpään yhteiskuntaan edellyttää siis suurta muutosta meiltä ja meidän työltämme.
Ilmastopuhe voi tuntua vaikealta: on fossiilia, hiilinielua, hiilijalanjälkeä, luontokatoa, päästökauppaa, ilmastoahdistusta, ilmastopakolaisia – ja mitä niitä nyt onkaan!
Maailman tilasta ahdistunutta ilmastonuorta voi olla vaikea kohdata.
Hämärtyykö meiltä olennainen: muutoksen kohtaaminen ja hyväksyminen. On hyväksyttävä se, että kaikki perinteinen työ ei säily ennallaan – jos ylipäätään säilyy. Muutoksessa jostain joudutaan luopumaan. Energiantuotannossa siirtymä kohti fossiilivapaata tuotantoa on meillä jo kovassa vauhdissa.
Arjessa näkyy, kuinka kiertotalous muuttaa käytäntöjämme raaka-aineiden ja muiden materiaalien käytössä. Muutos voi olla myös hienovaraisempi: miten vaikkapa toimistotilat jatkossa lämmitetään tai siirtyykö työpaikka uuteen, energiatehokkaaseen rakennukseen? Muutos voi olla mahdollisuus ja tuoda työhön uusia sisältöjä tai alalle uusia työpaikkoja.
Muutospaineiden keskellä ei sovi unohtaa, että työn ja työelämän rakenteet eivät ole kiveen hakattuja. Työ muuttuu, työtä syntyy ja työtä katoaa muista syistä kuin ilmastonmuutoksen takia. Kun tämä hyväksytään, niin ollaan jo olennaisen äärellä: miten työelämän muutos nyt sitten toteutetaan?
Ay-liikkeen vastaus tähän on lyhyt ja ytimekäs: työelämän muutos toteutetaan ennakoimalla ja ottamalla siihen työntekijät mukaan alusta asti.
Juuri tästä on kyse oikeudenmukaisessa siirtymässä ja siihen päästään vain työnantajien ja työntekijöiden yhteistyöllä.
JHL on yli 80 muun suomalaisen toimijan rinnalla sitoutunut Oikeudenmukaisen siirtymän periaatteisiin. Niissä todetaan muun muassa, että työmarkkinaosapuolille kuuluu oikeus osallistua ilmastotoimenpiteiden suunnitteluun, toteutukseen ja päätöksentekoon sekä niiden arviointiin. Työntekijöinä ja ammattiliittoina meidän on pidettävä tästä periaatteesta kiinni ja tarvittaessa muistuttaa sen tärkeydestä.
Mitä tämä vaatii työntekijöiltä? Valmiutta tiedostaa ilmastonmuutoksen ja vihreän siirtymän vaikutukset omalla alallaan. Entä työnantajilta? Kykyä ennakoida työpaikalla tapahtuvia muutoksia ja ottaa huomioon työntekijöiden osaamistarpeet.
Näillä eväillä voidaan paikallistasolla päästä jo pitkälle, mutta lisäksi tarvitaan maamme päättäjiltä kannustavaa päätöksentekoa ja johdonmukaista ilmastopolitiikkaa, jossa ymmärretään oikeudenmukaisen siirtymän merkitys. Tarvitaan rohkeutta viedä siirtymää eteenpäin niin, että työelämän toimijat ja työntekijät ovat siinä mukana.
Monialaliittona JHL:n jäsenten parissa ilmastonmuutoksen seuraukset ja siirtymän muodot näkyvät jo monin eri tavoin, vaikka osa muutoksista saattaa olla vasta edessä. Olemme nyt jo ehtineet nähdä, miten esimerkiksi energiayhtiö Helenin tapauksessa siirtymä on valitettavasti edennyt irtisanomisuhkien, epävarmuuden ja ulkoistusten kautta. Tämä ei saa muodostua käytännöksi eikä sen tarvitsekaan. Suomessa on myös muita energiantuotantolaitoksia, joissa siirtymää on nähtävästi pystytty toteuttamaan ilman vastaavia, epätietoisuutta lisääviä ja satoja työpaikkoja uhkaavia menettelyjä.
Eduskuntavaaleissa valitaan pian 200 uutta (ja vanhaa) päättäjää. Onko sinun ehdokkaasi jo sitoutunut oikeudenmukaisen ekologisen siirtymän edistämiseen? Täältä löydät sitoutuneet ehdokkaat.
Ja sinä eduskuntavaaliehdokas: Vielä ehdit tutustua ja sitoutua oikeudenmukaisen siirtymän periaatteisiin.
Tehdään yhteisvoimin tästä isosta siirtymästä mahdollisimman reilu siirtymä!