Sote-uudistus ei ratkaise henkilöstöpulaa
Historiallinen sote-uudistus hyvinvointialueineen on vihdoin voimassa! Se on ollut henkilöstölle iso puristus, josta suuri kiitos heille. Uudistus ei kuitenkaan valitettavasti ratkaise Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöpulaa. Seuraavan hallituksen tulee jatkaa sen ratkomista yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.
Vuoden 2023 alussa sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi siirtyivät kuntien ja kuntayhtymien vastuulta hyvinvointialueille. Alkuvuoteen on kohdistunut paljon pelkoja: miten ict-järjestelmät toimivat tai eivät toimi, saako henkilöstö palkkansa ja potilaat tarvitsemansa hoidon. Töitä on tehty paljon ja useilla eri osa-alueilla sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Henkilöstö tekee sote-uudistuksenkin
Uudistuksen myötä hyvinvointialueiden palvelukseen siirtyy noin 216 000 henkilöä 332 kunnasta tai kuntayhtymästä. Kuntiin ja kuntayhtymiin jää henkilöstöä edelleen noin 209 000.
Muutos on henkilöstölle iso puristus, ja se tulee aiempien koronapuristusten päälle. On tärkeää huomioida, että juuri henkilöstö tekee sote-uudistuksen käytännössä.
Työntekijöiden hyvinvointiin kannattaa nyt kiinnittää erityistä huomiota. Näin varmistetaan myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten pysymistä alalla. Jokaista heistä tarvitaan, sillä Suomessa on vakava henkilöstöpula.
Henkilöstöpulan ratkaisuissa tulee huomioida koko laaja ammattilaisten kirjo
Valitettavasti Sote-uudistus ei ratkaise Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön heikkoa saatavuutta. Tätä haastetta on ratkottu sosiaali- ja terveysministeriössä kuluneella hallituskaudella laajalla joukolla.
Myös JHL on mukana ministeriön eri alatyöryhmissä. Ammattiliittona edustamme siellä sosiaali- ja terveydenhuollon alojen useita henkilöstöryhmiä kuten sairaanhoitajia, lähihoitajia, sosionomeja, kodinhoitajia, hoiva-avustajia sekä tukipalvelutyöntekijöitä kuten välinehuoltajia ja laitoshuoltajia. Jäseniämme työskentelee niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla. JHL:n kannoista voit lukea lisää verkkosivuiltamme.
Ministeriön johdolla on valmisteltu seuraavalle hallitukselle tiekarttaa henkilöstöpulan ratkaisemiseksi. Olemme omalla laajalla asiantuntijajoukolla koonneet JHL:n näkemyksiä henkilöstöpulan ratkaisuiksi.
Näemme, että erityisen tärkeää ongelman ratkaisuissa on nähdä sosiaali- ja terveydenhuolto kokonaisuutena ja ymmärtää sen moniammatillinen palveluketju. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hoitajien lisäksi asiakkaan palveluketjun onnistumiseksi tarvitaan useita muitakin ammattilaisia kuten välinehuoltajia, sosionomeja ja ravitsemuspalvelutyöntekijöitä.
JHL on pitkään puhunut myös hoiva-avustajien määrien lisäämisen puolesta. Onneksi tällä hallituskaudella näin on päätetty tehdä. Seuraavalla hallituskaudella hoiva-avustajien koulutus, koulutuksen määrät ja pääsy työmarkkinoille tulee varmistaa ja vakiinnuttaa.
Lisäksi käytännön työssä sosiaali- ja terveydenhuollon veto- ja pitovoimaa tulee lisätä mm. panostamalla palkkaukseen, työoloihin, työhyvinvointiin ja johtamiseen. Työpaikoilla kehittämistoimenpiteitä tulee tehdä yhteistyössä työntekijöiden kanssa.
Seuraavan hallituksen tulee jatkaa sote-henkilöstöpulan ratkaisemista
Muutos vaatii aikaa ja varsinkin sote-uudistuksen kaltaisessa megalomaanisessa muutoksessa tarvitaan pitkiä hermoja. Avainasemassa onnistumisessa on henkilöstön hyvinvointi. Siihen kannattaa nyt hyvinvointialueilla panostaa.
Suomessa on vakava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöpula. Siksi myös tulevan hallituksen tulee jatkaa sote-henkilöstöpulan ratkomista, yhdessä työntekijäjärjestöjen kanssa.