Yhdistelmätyöntekijä, moniosaaja, monipalveluosaaja – yksi ammattilainen uurastaa jatkossa työpäivän aikana useissa tehtävissä
Ravitsemis- ja puhtausalan ammattilaiset ovat juuri niitä tärkeimpien palvelujen tuottajia, joiden asenne ja halu auttaa ovat kohdallaan. He – jos ketkä – ovat tulevaisuuden moniammattitaitureita!
Vanha sanonta kuuluu, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Vai pitäisikö sanoa paremminkin, että ravitsemis-puhtausalan osaavalla työntekijällä on monta nimeä: yhdistelmätyöntekijä, moniosaaja, monipalveluosaaja.
Tässä on meillä selkeästi tulevaisuuden ammatti. Jo nyt monessa kunnassa ja julkisella puolella löytyy palkkalistoilta yhdistelmätyöntekijöitä. Työnantajat ovat panostaneet entistä enemmän kouluttamaan työntekijöitä, joita voidaan käyttää monessa tehtävissä. Tämä on nähty kustannustehokkaana toimena.
Työntekijöitä on tärkeää kuulla ja kiinnittää huomiota siihen, kenelle moniosaajan työ on sopiva. Hyvä perehdytys ja jatkuva ajantasainen koulutus täytyy muistaa tulevaisuuttakin silmällä pitäen. Muun muassa robotiikka on tullut jäädäkseen ja työtavat kehittyvät koko ajan. Alalla pitää olla tarkkana, miten työt mitoitetaan. Esimerkiksi työpisteet voivat sijaita kaukana toisistaan.
Esimerkki työpäivän kulusta: päivä alkaa keittiötyöllä ja iltapäivällä siivotaan luokkahuoneita. Tai: aamulla hoidetaan siivoustehtävät ja iltapäivällä mennään keittiöön auttamaan tiskauksessa. Sekä ravitsemis- että puhtaustyö ovat fyysisesti erittäin raskaita aloja. Molemmissa on myös muun muassa korkeat hygieniaosaamisen vaatimukset. Toivottavasti työnantajat huomioivat, että uudessa yhdistetyssä työnkuvassa täytyy hallita vaan kaksi ammattialaa hyvin. Lisäksi yhdistelmätyö saattaa pitää sisällään vielä muitakin tehtäviä.
Vaaditaanko jatkossa moniosaaja- tai monipalveluosaajan tehtävässä mahdollisesti muutakin kuin keittiö- ja siivoustöiden osaamista? Olen havainnut, että työntekijöitä on laitettu myös tuuraamaan hoitotyössä päiväkodeissa. Moniosaajan työnkuvaan on myös joissain paikoissa lisätty aulapalvelutehtäviä. Onko tämä suunta tulevaisuuden moniosaajan työssä? Tällöin täytyy huomioida, että samalla kasvaa tarve osata ja hallita hyvinkin erilaisia työtehtäviä. Valitettavasti edelleen löytyy myös työpaikkoja, joissa moniammatillisuuden toteutus on lapsen kengissä.
Työpaikkoja on avoinna jatkuvasti eri yhdistelmätyöntekijöiden nimikkeillä. Se kertoo, että tekijöistä on selkeästi pulaa. Alan ammattilaiset ikääntyvät ja siirtyvät syrjään työmarkkinoilta. Uutta työvoimaa on alalle hankala saada, samaten sijaisia, jo nyt. Alan osaajia ei tällä hetkellä ole riittävästi.
On erittäin hienoa, että oppilaitoksissa on tarjolla eri ammatteihin liittyviä opintopolkuja, joiden rakentamisessa on huomioitu myös maahanmuuttajataustaiset henkilöt. Ravitsemis- ja puhtausalalla työskenteleekin jo nyt paljon maahanmuuttajia ja heitä tulemme tarvitsemaan, jotta sujuvat ja palvelut voidaan turvata jatkossakin.