Koko hyvinvointihenkilöstö on ansainnut oikeudenmukaisen palkan
Samasta työstä on maksettava sama palkka. Palkkojen on oltava jatkossa yhteneväiset, siirtyipä ammattilainen mistä kunnasta tahansa hyvinvointialueen työntekijäksi.
Hyvinvointialueiden perustaminen on vauhdissa. Muutos nostaa esiin eri kuntien väliset palkkaerot. Saman maakunnan alueella on maksettu erisuuruista palkkaa, jotta työpaikat on saatu täytettyä alueilla, joissa työnhakijoita ei ole saatu riittävästi.
Edessä lienee tiukka vääntö, minkä kunnan palkkoja noudatetaan koko hyvinvointialueen sote-henkilöstön työsuhteissa.
Hyvinvointialueille siirtyy tuhansia muitakin työntekijöitä kuin sote-alan henkilöstöä. Jokainen näistä henkilöstöryhmistä on palkkansa ja tulevan tes-kierroksen palkankorotuksensa ansainnut.
Ruokapalvelut, siivous, sairaaloiden leikkaussalien instrumenttien puhdistus, palo- ja pelastustyöt eivät pyöri ilman alan ammattilaisia.
Tuskinpa kirurgilla tai sairaanhoitajalla on mahdollisuutta huolehtia sairaalan puhtaudesta, terveellisestä potilasruuasta ja niin edelleen.
Tämä ammattilaisten monipuolinen joukko on yhtä lailla ansainnut tulevalla neuvottelukierroksella palkkansa.
Myös he ovat korona-aikana tehneet lähityönsä taudin keskellä, joustaen ja suojavarusteiden kanssa sekä kesäkuumissa olosuhteissa.
Samasta työstä on maksettava sama palkka.
Heidän palkoistaan, kuten muistakin työsuhteen ehdoista, on pidettävä huolta.
Palkkojen on oltava jatkossa yhteneväiset, siirtyipä ammattilainen mistä kunnasta tahansa hyvinvointialueen työntekijäksi.
Samasta työstä on maksettava sama palkka.
Tähän mennessä saadut oikeusratkaisut ovat asettuneet työntekijän puolelle. Palkat on yhteneväistettävä suurimman palkkasumman mukaisiksi kaikille samaa työtä tekeville.
Esimerkkejä ovat muun muassa Kainuun sote-kuntayhtymän saama päätös työtuomioistuimesta ja sovintoratkaisu Etelä-Karjalan Eksoten palkkariidassa.
Palkkojen rahoitus on turvattava uudistuksessa oikeudenmukaisesti.
Teksti on julkaistu alun perin Aamulehdessä 21. elokuuta 2021.