Vammaisalan myytit nurin – vammaisten joukosta löytyy monenlaisia persoonia
Monipuolinen työ vammaisalalla tarvitsee brändin kirkastamista. Näkyvyyttä tarvitsevat myös vammaiset ja heidän oikeutensa työllistyä, kirjoittaa JHL:n sote-alan erityisasiantuntija Sari Bäcklund.
Suomi on jo pitkään kärsinyt sosiaali- ja terveysalan työvoimapulasta. Erityisesti nyt koronakriisin aikaan huomiota ovat saaneet lääkärit ja sairaanhoitajat. Kaikki kunnia heille, he myös tekevät erittäin tärkeää työtä. Mutta sote-alalla työskentelee lukemattomia muita ammattilaisia, joiden työ on ihan yhtä tärkeää. Heistä ei vain puhuta, eikä heidän äänensä juuri kuulu julkisuudessa. Tähän joukkoon lukeutuvat esimerkiksi vammaisalan ammattilaiset
JHL:n jäseniä työskentelee monissa vammaistyön tehtävissä. He tekevät töitä esimerkiksi kehitysvammaisten hoitajina tai ohjaajina, lähihoitajina tai henkilökohtaisina avustajina. Kaikkia heitä yhdistää vankka osaaminen ja halu tehdä työtään. He ovat oman alansa ammattilaisia. Heidän työnsä jää usein huomaamatta muilta paitsi heiltä, joille he ovat korvaamattomia. Etenkin nyt, kun koronavirusteemat ovat jokaisen huulilla poikkeustilan vuoksi.
Koronavirus on laittanut arkemme, työmme ja juhlamme uuteen malliin. Mutta vaikka toimintatapamme on muuttunut, me JHL:ssä nostamme edelleen esiin asioita, jotka ovat olennaisia, poikkeustilasta huolimatta.
Koska vammaistyöhön liittyvät ikävät stereotypiat ovat tiukassa ja monen, varsinkin nuorten, tietämys alasta on melko heikko, haluamme JHL:ssä omalta osaltamme kirkastaa kuvaa vammaisalasta.
Käynnistimme viime syksynä yhteistyöprojektin Kehitysvammaliiton kanssa saadaksemme vammaistyölle lisää näkyvyyttä ja arvostusta. Vammaistyön julkisuuskuva ei ole läheskään aina ruusuinen. Työ mielletään kuormittavana ja alaan liittyy osittain myös ennakkoluuloja.
JHL:n ja Kehitysvammaliiton yhteinen kampanja Värikäs vammaistyö tuo näkyväksi kaikkea sitä, mitä vammaistyö parhaimmillaan on. Työ vammaisten parissa näyttää kaikki elämän värit! Myös harmaan ja mustan – missäpä työssä niitä ei olisi – mutta sen lisäksi valtavasti iloista: keltaista ja punaista.
Vammaisen kanssa tehtävä työ ei ole vain rutiineja, kuten pukemisen, pesemisen ja ruokailujen avustamista. Se on niin paljon muutakin! Vammaiset ihmiset ovat keskenään erilaisia persoonia ihan niin kuin me muutkin.
Toki jotkut vaativat enemmän hoitoa ja perustarpeissa avustamista, arjessa mukana elämistä. Joidenkin kanssa taas pääsee mukaan ihan uskomattomiin ilon ja onnistumisen hetkiin on kyse sitten vaikkapa asumisyksikön järjestämistä askarteluhetkistä tai kilpaurheilusta jopa olympialaisiin asti. Tai taidenäyttelystä tai teatterikäynnistä tai ihan vain kavereiden kanssa olemisesta. Tai vaikkapa musiikista, kuten kampanjamme keulakuvalla rap-artisti Kalle Havumäellä eli MC KOOlla.
Yhteiskunnassamme on edelleen vallalla mustavalkoinen asenne, jonka mukaan olet joko täysin kykenevä työhön tai et ollenkaan. Osa vammaisista henkilöistä on mukana työelämässä ja vielä suurempi osa heistä haluaisi sitä samaa.
Kun meitä tulevaisuudessa uhkaa työvoimapula, on kaikkien panos otettava mukaan. Kuinka paljon resursseja hukkaammekaan nykyisin, kun jätämme käyttämättä osaavan ihmisen työpanoksen vain siksi, että hän ei esimerkiksi näe tai kuule. Tai istuu pyörätuolissa. Kyse on myös ihmisarvosta ja toisen ihmisen kunnioittamisesta ihmisenä. Myös siihen haluamme kampanjallamme kiinnittää huomiota.
Jos haluat vaikuttaa vammaistyön näkyvyyteen ja arvostukseen ja olla mukana varmistamassa, että myös tulevaisuudessa riittää osaavaa ja motivoitunutta henkilökuntaa vammaisten ihmisten tueksi, lähde vapaaehtoiseksi mukaan Värikäs vammaistyö –kampanjaan! Jos työskentelet vammaisalalla, voit esimerkiksi osallistua oppilaitoskäynneille.
Jokaiselle löytyy sopiva rooli ja tehtävät voidaan räätälöidä omaan elämäntilanteeseen sopiviksi. Tervetuloa rohkeasti mukaan!
**
Jos olet kiinnostunut toimimaan kampanjassa vammaistyön lähettiläänä, voit ilmoittautua mukaan JHL:n verkkosivujen kautta.
Päivitetty 20.11.2020 / Kuva vaihdettu