Väkivallatonta naistenpäivää
Naisiin kohdistuva väkivalta on edelleen suuri ihmisoikeusongelma Suomessa ja myös Euroopan mittapuulla olemme valitettavasti väkivaltatilastojen kärkipaikoilla. Ongelmat eivät häviä hyssyttelemällä vaan tarvitaan sekä konkreettisia tekoja, että naisten oikeuksien pitämistä esillä. Työnsarkaa on vielä paljon.
Naistenpäivää juhlistetaan maaliskuun 8. päivänä. Päivä tarkoittaa paitsi ruusuja ja suklaata naisille, ennen muuta naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan nostamista päivän otsikoihin. Naiset on otettava mukaan toimijoina eikä tekemisen kohteina, joiden puolesta päätöksiä tehdään miesten näkökulmasta.
Kaikille heille, jotka luulevat naistenpäivän olevan nykypäivänä tarpeeton tai lasikattojen kadonneen, suosittelen Yle Areenasta lyhytelokuvien sarjaa Yksittäistapaus naisista vallankäytön kohteena. Elokuvien tilanteet ovat tuttuja ja samaistuttavia. Kuinka moni tunnistaa tilanteita, joissa sukupuolen perusteella naisen asiantuntemus ja kommentit ohitetaan kuulematta? Kuinka moni tunnistaa käpälöintiä tai muita seksuaalisen häirinnän tilanteita, joissa nainen jää ihmettelemään omien rajojensa rikkomista?
Tänä vuonna JHL:n naistenpäivänä teema on väkivallattomuus. Naisiin kohdistuva väkivalta on tunnistettu yhdeksi suurimmista ihmisoikeusongelmista Suomessa, ja asia on nostettu myös hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan. Suomessa naiset kokevat lähisuhdeväkivaltaa EU-maista toiseksi eniten. Vuonna 2007 viranomaisille ilmoitettuja lähisuhdeväkivallan ilmoituksia tehtiin 8 300, joista 68 % uhreista oli naisia.
Miten ehkäistä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa? Asiaa on tärkeä tehdä näkyväksi ja kertoa seurausten vaikutuksista niin yksilöille kuin yhteiskunnalle. Kaikkien on ymmärrettävä, että väkivaltaa tai uhkailua ei hyväksytä, ja että väkivallasta seuraa tekijälle sanktio. Yhteiskunnan yleisellä asenteella on merkitystä.
Väkivallan seuraamukset ja uhrin kokemus on paremmin otettava näkökulmaksi. Ei riitä, että väkivaltatilanteita vähätellään ohimenevinä ruhjeina. Uhrin näkökulmasta seuraukset ovat muutakin kuin fyysisiä vammoja, on puhuttava myös henkisistä seuraamuksista, kuten pitkään jatkuvista peloista, ahdistuksesta ja sosiaalisen elinpiirin kaventumisesta.
Työelämässä naisiin kohdistuva väkivalta ei koske vain turvallisuusalan ammattilaisia, joilla on ammattitaitoa, turvavälineitä ja toimintaoikeuksia tilanteiden varalle. Asiakkaiden taholta kohdistuva väkivalta jatkaa kasvuaan, ja sitä kokee 11 % työntekijöistä (Työolobarometri 2018, sivu 85, kuvio 76). Fyysisiä vammoja aiheuttavia lyöntejä, iskuja, puremisia, potkimista kohdistuu erityisesti, hoito- hoiva- ja kasvatusalojen ammattilaisiin arkipäivän tilanteissa. Näissä ammateissa työskentelevät ovat suurelta osin naisia.
Väkivaltatilanteessa työntekijän mahdollisuudet puolustautua tai estää väkivaltaa ovat riittämättömät. Helmikuun Motiivissa oli artikkeli koulunkäynninohjaajasta, joka sai tuomion lapsen kiinnipitämisestä tilanteessa, jossa lapsi oli käyttäytynyt väkivaltaisesti. Arkijärjen perusteella työntekijä olisi päinvastoin ansainnut palkinnon siitä, että suojeli muita ja itseään.
Vaikeita ovat myös tilanteet, joissa hoito- tai hoivatyöntekijä tai henkilökohtainen avustaja työskentelee asiakkaan kotona, jolloin väkivaltatilanteisiin puuttuminen on työturvallisuuden näkökulmasta hankalaa. Ulkopuolista apua ei kotirauhan alueelle ole helposti saatavilla. Rajanveto tilanteessa on vaikeaa, lähdenkö tästä tilanteesta nyt ja soitan poliisin paikalle, vai vähättelenkö omia rajojani ja joustanko taas kerran.
Työssä tapahtuvan väkivallan vähentämiseksi tarvitaan turvallisuutta edistäviä työjärjestelyjä, koulutusta ja yhteisiä toimintatapoja. Väkivalta- ja uhkatilanteisiin pitää puuttua ja asettaa selkeämmät rajat. JHL on ollut mukana ideoimassa Sote-alojen työturvallisuusteko 2020 –kilpailua , jossa etsitään innovaatioita työturvallisuuden parantamiseksi. Kilpailu on käynnissä lokakuun loppuun asti. Toiveena on, että työpaikoilta saadaan eteenpäin vietäväksi käytännön esimerkkejä myös työssä tapahtuvien väkivaltatilanteiden ehkäisemiseksi.
Väkivallaton päivä on vielä saavuttamatta, mutta suunta on selvä ja matka aloitettu.