Huutokauppaa varhaiskasvatushenkilöstöstä?
Hienoja sloganeita ja kiillotettuja kuvia! Monenlaisia mahtipontisia lupauksia nousee ilmoille tes-kierroksen aikana, kun useat liitot nostavat samanaikaisesti esiin tavoitteitaan eri ammattiryhmille. Jäsenen kannalta olennaista on kuitenkin tarkastella, mikä liitto on pitkäjänteisesti edistänyt omaan ammattialaan liittyvien työehtojen kehittämistä.
Kuka saa ja kenelle annetaan? Näin pohti Leevi and the Leavings aikoinaan. Tätä pohtivat myös monet kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelevät ammattiryhmät työehtosopimusneuvotteluiden aikana. Työehtosopimusneuvotteluiden käynnistyttyä kunta-alalla kiihtyy myös eri ammattiryhmien kosiskelu ja kalastelu mitä mehevämpinä sopimustavoitteina ja niiden esiintuomisena.
Esiin on nostettu erityisesti sosiaali- ja terveysalan hoitohenkilökunta. Nyt eräillä järjestöillä näyttäisi heränneen tietoisuus siitä, että heillä on jäseninään myös varhaiskasvatuksen hoitajia.
No mitä JHL sitten tarjoaa jäsenilleen ja eri ammattiryhmille tällä sopimuskierroksella?
JHL edustaa kaikkia henkilöstöryhmiä kunnallisella sektorilla. Varhaiskasvatuksen lastenhoitajat sekä perhepäivähoitajat ovat merkittävä ammattiryhmä liitossa. JHL:lla on yleisten tavoitteidensa ohella myös omat sopimustavoitteensa heille kuten muillekin ammattiryhmille. Varhaiskasvatuksen ammattilaisten osalta nousee esiin palkkaus ja tehtävän vaativuus, työaikakysymykset, tasavertaiset työehdot varhaiskasvatuksen opettajien kanssa sekä työskentelyolosuhteet työturvallisuuden näkökulmasta.
JHL:lle tulee todella paljon yhteydenottoja siitä, miten paljon työvuoroja muutetaan päiväkodeissa ja etenkin ympärivuorokauden toimivissa yksiköissä. Päiväkotihenkilöstön mitta alkaa olla täynnä, kun ei voi enää suunnitella omaa elämäänsä eikä luottaa suunniteltujen vapaapäivien ja työvuorojen pitävyyteen.
Tavoitteena on saada työehtosopimukseen määräyksiä, joilla muutosten määrää vähennetään ja ne tulevat työnantajille maksaviksi.
Palkkauksessa on huomioitava työntekijän erityisosaaminen, jota työnantaja hyödyntää toiminnassa. Esimerkiksi lastenhoitajan, joka hankkii liikunnan, musiikin, taiteen tai IT- alan osaamista oma-aloitteisesti, tehtäväkuva tulee päivittää tältä osin ja huomioida se palkassa.
Päiväkodissa tulee ottaa huomioon myös muiden opetus-, kasvatus- ja hoitohenkilöstön kuin kelpoisuusehdon täyttävien varhaiskasvatuksen opettajien työn suunnittelun tarve hyödyntäen jo olemassa olevaa opettajan suunnitteluaikaa osittain yhteisesti käytettäväksi.
Työolosuhteiden koetaan heikentyneen voimakkaasti päiväkodeissa. Tämä johtuu osin myös siitä, että varhaiskasvatuksen opettajan suunnitteluaika lisääntyi viime sopimuskierroksella. Saan paljon viestejä meidän lastenhoitajajäseniltämme, että he ovat usein yksin lapsiryhmän kanssa. Aina ei löydy kaveriksi edes ryhmäavustajaa tai päiväkotiapulaista. Työturvallisuutta on edistettävä työehtosopimuksessa. Työturvallisuuteen liittyy asianmukainen työvaatetus muun muassa kengät ja ulkovaatteet eri vuodenaikoina.
Tässä on tavoitteita, jotka osin koskettavat kaikkia JHL:laisia ammattiryhmiä. Ei pidä unohtaa myöskään sitä, että JHL pitää varhaiskasvatusalan ammattilaistensa puolta aktiivisesti myös sopimusneuvottelujen ulkopuolella. Olemme esimerkiksi olleet aktiivisia koko varhaiskasvatuslain uudistuksen ajan ja tuoneet kantojamme esille niin lausuntojen ja tapahtumien kautta kuin tapaamalla henkilökohtaisesti poliittisia päättäjiä.
JHL tarjoaa kestäviä ja tasa-arvoisia ratkaisuja niin lastenhoitajille ja perhepäivähoitajille kuin muillekin edustamilleen ammattiryhmille. Noin 2 500 ammattinimikettä edustavalle ammattiliitolle tämä on oikea tapa asettaa tavoitteita sopimuskierrokselle. Näin me pidämme kaikki jäsenemme mukana, emmekä unohda ketään.
Lopuksi muistutan, että yksityiskohtaisia tavoitteita ei ole syytä repostella julkisesti, jotta neuvottelurauha tämänkin alan osalta säilyy.