Luottamus palautettava työmarkkinoille – vaaleilla on merkitystä
Eduskuntavaalit, julkisen sektorin rahoitus, verotuksen kehittäminen sekä tukipalveluissa työskentelevien asema. Näitä ja muita keskeisimpiä JHL:n teemoja vuonna 2019 avaa liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine blogikirjoituksessaan.
Suomalaisen yhteiskunnan kehittäminen on perustunut keskinäiseen luottamukseen. Tätä luottamusta on todellakin koeteltu viimeisen neljän vuoden aikana. JHL valmistautuu kevään 2019 eduskuntavaaleihin sillä ajatuksella, että jäsenemme olisivat vaaleissa aktiivisesti liikkeellä. On tärkeää, että seuraava hallitus sitoutuisi luottamuksen vahvistamiseen työmarkkinoilla kolmikantaisesti. Työmarkkinaosapuolten osaamista olisi hyödynnettävä myös hallitusohjelman strategisten tavoitteiden valmistelussa.
JHL:n jäsenille oleellista on, että julkisen sektorin rahoitus on kunnossa. Tämä edellyttää sitä, että lomarahojen palautuessa on kunnille kompensoitava nämä kulut täysimääräisesti. Mikäli tämä ajatus ei ole kirkkaana mielessä, uhkaa alkaa sama keskustelu kuin nyt päättyvän vaalikauden alussa. Mikäli lomarahojen palautumista ei kompensoida kunnille, ne joutuvat heikentämään palveluita. Se ei ole kenenkään etu.
Verotusta pitää kehittää pitämällä veropohja laajana ja tiiviinä, jotta vältytään verokantojen yleiseltä korottamiselta. Mahdolliset veronkevennykset on kohdistettava pieni- ja keskituloisten ansioverotuksen keventämiseen. Verotuksen kehittämisessä lähtökohtana on, että Suomessa toimivat yritykset maksavat myös veronsa Suomeen. Erityisesti tämä koskee yrityksiä, jotka toimivat julkisen palvelun tuottajina.
Tukipalveluissa työskentelevien asema on meidän erityisessä tarkastelussamme sote-hanketta loppuun saatettaessa. Uudistuksessa pitäisi palata sen lähtökohtiin: terveyserojen kaventamiseen ja siihen, että jokaisella suomalaisella olisi oikeus oikea-aikaiseen hoitoon ja hoivaan.
Me olemme edelleen sitä mieltä, että julkisella sektorilla pohjoismaisen mallin mukaisesti tulee olla vastuu palveluista niiden järjestäjänä ja tuottajana. Mikäli maakunnat tai vastaavat perustuslain 121 §:n mukaiset itsehallintoalueet syntyvät, niille on säädettävä verotusoikeus. Vastuun ja vallan tulee politiikassa olla samoissa käsissä.
Me haluamme vaaleissa ja tulevassa hallitusohjelmassa kiinnittää huomiota myös yritysten yhteiskuntavastuuseen julkisessa palvelutuotannossa. Lainsäädännölliseesti pitäisikin nykyisen valinnanvapauslain perusteita paljon tiukemmin ottaa kantaa palvelumarkkinoilla olevien yritysten taloudelliseen osallistumiseen ja tiedon jakamiseen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän kehittämisessä. Monikansallisten yritysten verokeinottelu julkisen palvelun tuotannossa pitäisi tiukasti estää.
Tähän kokonaisuuteen liittyvät myös julkiset hankinnat. Nyt Suomen hankintalaki on tehty yritystoiminnan ehdoilla ja se pakottaa kilpailuttamaan sellaisissakin tilanteissa, joissa EU-lainsäädäntö ei meitä velvoittaisi kilpailuttamaan. JHL:n tavoitteena on, että hankintalakia kehitetään helpottamalla sosiaalisten ja yhteiskunnallisten kriteerien asettamista. Julkisen kumppaniksi tulisi luoda yrityksiä, yhteiskunnallisilla kriteereillä.
Paljon on siis pelissä. Valta on jälleen taas kansalla. Ollaan aktiivisesti liikkeellä ja innostetaan kavereitakin käyttämään äänioikeuttaan huhtikuun eduskuntavaaleissa.