Kuinka sote-alalla voitaisiin tukea syrjintää kokenutta sateenkaarisenioria?
Monet ns. sateenkaariseniorit pelkäävät muiden ihmisten syrjiviä asenteita omaan identiteettiinsä. Sosiaali- ja terveysalalla onkin tärkeää lisätä tietoisuutta sekä luoda keskustelua sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta.
Tämän päivän niin sanotut ”sateenkaariseniorit” ovat eläneet valtaosan elämästään aikana, jolloin homoseksuaalisuus on ollut rikollista, ja transvestisuus on luokiteltu mielenterveydenhäiriöksi. Transvestisuus poistettiin Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) tautiluokituksesta vasta vuonna 2011. Historia heijastuu yhä monen sateenkaariseniorin elämään esimerkiksi mielenterveysongelmien, muiden ihmisten kielteisten asenteiden tai hyljeksinnän (eli niin sanotun stigman) tai vähemmistöstressin kautta.
Jopa kolmannes sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöihin kuuluvista ikäihmisistä on jättänyt sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita käyttämättä syrjinnän ja epäasiallisen kohtelun pelossa vuonna 2012. Tämä selvisi kyselystä, jonka järjestimme Setassa yli 50-vuotiaille sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille.
Toteutimme samalle kohderyhmälle uuden kyselyn tämän vuoden huhtikuussa. Tällöin enemmistö vastaajista toivoi, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilla olisi nykyistä enemmän tietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Lisää tietoa ja käytännön vinkkejä kohtaamiseen toivovat myös alan ammattilaiset, jotka ovat jättäneet meille palautetta Setan koulutusten yhteydessä.
Osa ikätovereista näkee sateenkaariseniorit yhä vähempiarvoisina - mikä voi ilmetä esimerkiksi loukkaavana kielenkäyttönä ja syrjintänä. Pelko pilkan ja syrjinnän kohteeksi joutumisesta voi estää ryhmätoimintoihin osallistumisen tai tarvittavien palveluiden käyttämisen.
Sateenkaarisenioreiden hyvinvointia voidaan tukea eri tavoin. Yksi askel on kartuttaa tietoisuutta sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Se auttaa edistämään kaikkien osallisuutta yhteisössä. Kenenkään sukupuolta tai seksuaalista suuntautumista ei pidä olettaa, vaan ihmiseltä itseltään kannattaa rohkeasti kysyä. Esimerkiksi puolisosta tai kumppanista puhuminen on sensitiivinen tapa keskustella henkilölle tärkeistä ihmisistä.
Moninaisuus voidaan myös huomioida lomakkeissa, joihin pitäisi lisätä sukupuolimerkintä ”muu”. Sateenkaaritarra esimerkiksi organisaation ulko-ovessa viestii sateenkaarisenioreille, että he ovat tervetulleita, ja tila on heille turvallinen. Avoin keskustelu ja syrjintään puuttuminen ovat myös avainasemassa yhdenvertaisuuden edistämisessä.
Setan seniorityö on kehittänyt Suomeen soveltuvan sateenkaarisertifikaatin, joka edistää sateenkaarisenioreiden yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan palveluissa. Vastaavantyyppistä mallia on käytetty aiemmin Hollannissa ja Ruotsissa.
Sertifiointi sisältää organisaatioille tarkoitetun koulutusjakson, jossa käydään läpi muun muassa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuteen liittyvää termistöä, normeja, lainsäädäntöä ja historiaa, kokemuskouluttajien puheenvuoroja unohtamatta. Sateenkaariseniorit tuovat koulutukseen inhimillistä näkökulmaa omien elämäntarinoidensa muodossa.
Koulutuksen lisäksi prosessissa käydään läpi organisaation tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat, jotka lain mukaan tulee olla yli 30 hengen työyhteisöissä. Sateenkaarisertifioitu organisaatio sitoutuu edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kaikessa toiminnassaan. Myös työyhteisön hyvinvointi paranee, kun moninaisuudesta puhutaan ja se tunnistetaan, ja syrjintään puututaan aktiivisesti.
Avoin ja turvallinen ilmapiiri mahdollistaa jokaiselle omana itsenään olemisen. Alati muuttuvalla sote-kentällä sertifiointi on ennen kaikkea mahdollisuus toimijoille profiloitua edelläkävijöinä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäjinä.
Tällä viikolla on menossa Pride-viikko, joka huipentuu lauantain Pride-kulkueeseen. Sinäkin olet lämpimästi tervetullut osoittamaan tukesi ja marssimaan yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta. Kulkue starttaa Senaatintorilta klo 13, mutta paikalle kannattaa tulla jo klo 12. Nähdään kulkueessa!