Työelämäoikeudet ovat myös ihmisoikeuksia
Ammattiliittojen välistä solidaarisuutta tarvitaan nyt ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin. JHL tekee kansainvälistä kehitysyhteistyötä, jotta ihmisten työolot myös maailmalla olisivat reilut ja palkka riittäisi elämiseen. Nyt JHL matkaa Afrikkaan tekemään kenttätyötä Mosambikissa.
Solidaarisuustyö ei ole hyväntekeväisyyttä. Se on kumppanuutta ja vaikuttavaa yhdessä tekemistä.
Ammattiliittojen kehitysyhteistyö on tärkeää ja sen kautta on saatu monessa maassa työntekijöiden asemaan merkittävä parannuksia. Oikeastaan parannukset voisi nähdä ihmisoikeuksien tasolla.
On hienoa saada toimia liitossa, joka on aktiivinen kansainvälisten työ- ja ihmisoikeuksien puolustaja. Kun työntekijöiden olot ja ehdot ovat reilut, on suurempi todennäköisyys, että muutkin ihmisoikeudet toteutuvat.
Elämiseen riittävä palkka, työnteon turvallisuus ja inhimilliset työajat ovat JHL:n ja ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASKin päätavoitteita kaikessa kansainvälisessä solidaarisuustyössä. Näiden toteutuessa ollaan jo pari askelta lähempänä oikeudenmukaista yhteiskuntaa ja säädyllisiä työskentelyolosuhteita, mutta maailmalla on vielä paljon tehtävää.
JHL on tehnyt vuosien aikana erityisesti SASKin kanssa paljon tärkeää kehitysyhteistyötä ympäri maailman. Esimerkiksi Haitissa JHL oli lähes kymmenen vuoden ajan tukemassa paikallisen naisverkoston työtä. Hankkeen aikana noin 6 500 haitilaista, enimmäkseen naista, on oppinut lukemaan ja kirjoittamaan. Lisäksi lähes tuhat nuorta on saanut ammattikoulutusta.
Ay-liikkeeen työ on tuottanut upeaa tulosta Filippiineillä, jossa julkisen sektorin työntekijät saivat viime vuonna oikeudet järjestäytyä, kuulua ammattiliittoon sekä neuvotella omista työehdoistaan. Tärkeää työtä tehdään parhaillaan myös Keski-Amerikassa, jossa ay-liike on erittäin heikko ja sirpaleinen. Lisäksi työlainsäädäntö on puutteellista, eikä se noudata kansainvälisiä sopimuksia.
Myös Afrikassa ay-liike ja erityisesti julkinen työ on ison murroksen edessä. Namibiassa JHL on mukana tukemassa paikallisen liiton luottamusmiesten koulutusohjelman rakentamista ja selvittämässä julkisen sektorin muutosten vaikutusta työntekijöihin. Mosambikissa saatiin vuonna 2014 toteutumaan tavoite julkisen alan järjestäytymis- ja neuvotteluoikeuksista. Parhaillaan on käynnissä työ sen puolesta, että paikallisen liiton asema saadaan virallistettua ja paikallisia liittorakenteita vahvistettua.
Mosambikissa tehtävää työtä pääsen itse seuraamaan paikan päälle, kun juhannuksena suuntaamme Mosambikin pääkaupunkiin Maputoon yhdessä JHL:n tiedottaja Antti Tuomisen kanssa. Edellä mainittujen hankkeiden lisäksi JHL on mm. julkisen alan maailman kattojärjestön PSI:n kautta mukana monissa muissa hankkeissa ja kohteissa, joissa tehdään tärkeää työtä työntekijöiden aseman parantamiseksi.
Mosambikissa tapaamme paikallisen julkisen alan liiton SINAFPin aktiiveja ja kierrämme yhdessä työpaikkoja. Jotta liitto saa virallisen aseman ja pääsee neuvottelemaan edustamiensa jäsenten työehdoista, sen on kerättävä ”todisteeksi” edustavuudestaan 16 000 alan työntekijän allekirjoitukset. Vierailumme aikana kierrämme paikallisten liittoaktiivien mukana työpaikoilla ja olemme auttamassa nimienkeruussa. Tämän lisäksi tarkoitus on auttaa liittoaktiivien löytämisessä ja paikallisten työpaikkakohtaisten edunvalvontarakenteiden vahvistamisessa. SINAFPilla on edessä paljon samoja haasteita julkisella sektorilla, kuin JHL:lla on Suomessa ja tiivis kumppanuus liittojemme välillä hyödyttää varmasti molempia. Olen varma, että myös meillä on paljon opittavaa tavassa kohdata ihmisiä ja löytää toimintaedellytyksiä hankalissakin olosuhteissa.
Kaikki kansainvälisen kehitysyhteistyön ja solidaarisuustyön tulokset ovat erittäin tärkeitä myös suomalaisten työntekijöiden ja työoikeuksien kannalta. Maailman heikko ihmis- ja työelämäoikeustilanne voi pahimmillaan heijastua jonain päivänä myös Suomeen ja näemme jo nyt hälyttäviä esimerkkejä työoikeuksien polkemista kilpailukyvyn kustannuksella. Vahva kansainvälinen ay-liike ja kehittyvien maiden paremmat työolot ovat suomalaisen työntekijän etu.
Työelämäoikeudet ovat myös ihmisoikeuksia ja näissä asioissa ammattiliitot ovat asiantuntijoita. Suomessa ja suomalaisissa ammattiliitoissa on paljon työelämä- ja ihmisoikeusosaamista ja kokemusta siitä, miten järjestäytymällä ja yhdessä sopimalla työelämästä saadaan reilumpi ja yhteiskunnasta säädyllisempi. On erittäin tärkeää, että suomalaista työelämäosaamista viedään kehitysyhteistyön mukana maailmalle ja tuetaan kehittyvien maiden työntekijöitä ja ammattiliittoja.
Solidaarinen työväenliike on isojen globaalien haasteiden edessä, mutta onneksi suomalaiset liitot ovat olleet aktiivisia kehitysyhteistyön tekijöitä ja saaneet kovalla työllä myös paljon hyviä tuloksia aikaan. Iso merkitys on myös sillä työllä, mitä tehdään jäsenistön tasolla ja yhdistyksissä. JHL:ssa vaikutusmahdollisuuksia on paljon eritasoisia.
Haluatko tietää lisää JHL:n solidaarisuustyöstä tai ehkä myös osallistua siihen? Solidaarisuuslähettilään toiminnasta, reilun kaupan viikosta, SASKin toiminnasta ja muista tapahtumista ja vaikutusmahdollisuuksista voit lukea lisää JHL:n verkkosivuilta.