Monet palveluistamme ovat suljettuina vuodenvaihteessa. Iloista joulua ja uutta vuotta kaikille!
Kurkistus kulissien taakse – neuvottelutoiminnan lyhyt oppimäärä
Mitä työehtosopimusneuvottelukierroksella tapahtuu kabineteissa sekä niiden ulkopuolella? JHL blogissa avataan neuvottelukierrosta ”urheilullisessa hengessä”.
Neuvottelukierrosta voisi hyvin verrata olympialaisiin ja sopimuskautta olympiadiin. Sopimuskausien aikana hiotaan neuvottelutavoitteita ja kehitetään kisakuntoa jatkuvan neuvotteluperiaatteen mukaisesti työ- ja virkaehtosopimusten erilaisten tulkintaerimielisyyksien ja kehittämishankkeiden parissa. Sparrausapuna käytetään liiton aktiiveja ja kenttäväkeä.
JHL:n kisajoukkueeseen kuuluu 21 sopimustoimitsijaa, 3 työympäristötoimitsijaa, tilastotoimitsija, ammattiasiaintoimitsija, palvelupäällikkö, 4 sihteeriä ja 2 neuvottelupäällikköä. Joukkueemme kapteenina toimii puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja vara-kapteenina toimialajohtaja Håkan Ekström. JHL-joukkue neuvottelee 55 työ- ja virkaehtosopimusta ja reilut 40 virastokohtaista työ-ja virkaehtosopimusta.
Kisatilannetta edeltää huolellinen taktikoiden hiominen ja tavoitteiden määrittely. Sama pätee myös työehtosopimusneuvotteluihin, joita varten näkemyksiä on haettu myös suoraan jäseniltä.
Kisapaikat on siroteltu ympäri Helsinkiä. Suorituspaikat löytyvät Toiselta linjalta, Eteläranta kympistä, Mariankatu ysistä ja Eteläranta kasista. Kisatapahtumat sijoittuvat sekä julkiselle että yksityiselle sektorille.
Huippumaratoonarin olympiasuoritus kestää reilut pari tuntia. Suurimmalla osalla neuvottelijoistamme neuvottelurupeama kestää parisen kuukautta hajautuen useampaan suorituskertaan. Yhteistä lienee se, että huippu-urheilijalle olympialaiset ovat se paikka, johon kaikki työ, harjoittelu ja uhraukset tähtäävät. Neuvottelukierros ja –toiminta ovat neuvottelijan työn suola. Sitä varten he ovat hakeutuneet ay-liikkeen sopimusedunvalvontaan ja sitä varten heidät on palkattu. JHL:n sopimustoimitsijan tärkein työtehtävä on neuvotella edustamalleen jäsenistölle paras mahdollinen työ- ja virkaehtosopimus.
Menestyksekkään urheilusuorituksen taustalla on asioiden perusteellinen taustoittaminen. Kunta-alan neuvotteluissa kisatavoitteeksi on asetettu mm. ostovoimaa parantavat palkankorotukset sekä työpaikkaohjaajien aseman parantaminen. Ammatillisen koulutuksen reformin myötä oppiminen työpaikoilla tulee lisääntymään huomattavasti. On tärkeää, että työpaikkaohjaajat saavat tehtäväänsä riittävän koulutuksen ja ohjaaminen on huomioitu työvuoroluettelossa. Opiskelijan ohjaaminen on oman työn ohessa on vaativaa työtä. Vaativuus tulisikin näkyä ohjaajan tehtäväkohtaisessa palkassa tai erillisenä korvauksena.
Kisajoukkeessamme on useammat olympialaiset läpikäyneitä konkareita, mutta myös lahjakkaita ensikertalaisia. Vaikka useimmissa neuvottelupöydissä neuvottelijamme ovat yksilöurheilijoita, on hyvän yhteistyön ja -hengen luominen sekä muiden järjestöjen että työnantajien neuvottelijoiden kanssa ensiarvoisen tärkeää neuvottelukierrosten tavoitteiden saavuttamiseksi. Kokeneimmat neuvottelijamme osaavat tulkita neuvottelukumppaneiden ilmeistä ja eleistä, mihin kulmaan rankkari laukaistaan, mutta aina tulee myös yllätyksiä. Neuvottelutoiminnassa on oikeastaan vain yksi sääntö: luottamus menetetään vain kerran.
Neuvottelutilanne alkaa yleensä aina lämmittelyllä. Suoraan asiaan meneminen voisi aiheuttaa pahoja repeämiä. Alkulämmittelynä kysellään kuulumisia, perheelliset antavat vertaistukea pikkulapsiarkeen, pelastetaan Euroopan kulkukoirat yksi kerrallaan tai haaveillaan esimerkiksi tulevasta lomasta. Välittömät ja luottamukselliset välit helpottavat huomattavasti asioiden hoitamista. Asiat riitelevät – eivät ihmiset.
Moni saattaa luulla, että kun päästään itse asiaan, neuvottelijat argumentoivat asiapitoisesti ja verbaalisti paukuttavat toisiaan faktoilla. Kyllä näinkin, mutta neuvottelijat ovat suuria ja voimakkaita persoonia noin keskimäärin, joten tunteenpurkauksilta ja kiivastumisiltakaan ei voida välttyä. Tunnepohjaiset argumentit kuitenkin ymmärtää hyvin. Jokainen neuvottelija hakee parasta mahdollista lopputulosta niiden henkilöiden työsuhteenehdoille, joita hän edustaa. Kiky-sopimus on neuvottelijoiden lihasmuistissa ja vaikuttaa tulevalla neuvottelukierroksella ihan varmasti.
Perinteisesti suorituspaikalla alkaa toden teolla tapahtua 200 metriä ennen maalia eli ihan kalkkiviivoilla. Asemia kyttäillään oman neuvottelupöydän sisällä, mutta myös muille suorituspaikoille tähyillään. Joillakin sopimusaloilla on vahvat linkit keskenään, vaikka toimitaankin eri sektoreilla. Aika asettaa neuvottelutoiminnalle paineita, ja kun paine on tarpeeksi kova, neuvottelutulos saadaan rutistettua ulos. Kuntapöytä on lähes poikkeuksetta ollut päänavaajasopimus, joka saa JHL:n sopimuspöydissä dominoefektin aikaiseksi.
On todella vaikea kuvata sitä tunnetta, joka neuvottelijassa herää, kun neuvottelutulos on saatu aikaiseksi ja neuvottelutulos on signeerattu. Klassinen kysymys, joka esitetään suorituksen tehneelle urheilijalle, ”miltä nyt tuntuu”, voisi poikia vastaukseksi: tyhjältä. Kikyn jälkeen vastaus olisi varmasti ollut sepporätymäistä tasoa. Neuvotteluissa harvoin saavutetaan parasta maksimitulosta. Neuvottelutoiminta on suurimmassa määrin kompromissien tekemistä ja arviointia parhaasta kokonaisuudesta. Jotta työ- ja virkaehtosopimuksia voidaan kehittää, asioissa pitää välillä edetä pienin askelin. Neuvottelutulokset harvoin aiheuttavat valtavia aaltoliikkeitä, vaan korkeintaan pieniä sisäisiä riemunkiljahduksia tai tyytyväistä hyminää.
Neuvottelijan työ ei pääty signeeraukseen – joka muuten erittäin suurella todennäköisyydellä tapahtuu myöhään illalla tai yöllä. Neuvotteluista singahdetaan toimistolle tekemään hallintoa varten esittely saavutetusta neuvottelutuloksesta ja valmistaudutaan esittelemään sisältö joko työvaliokunnalle, hallitukselle tai edustajistolle. Tässä vaiheessa peliin astuvat huoltojoukot eli sihteerit ja palvelupäällikkö. He huolehtivat, että tarvittavat asiakirjat ja protokollan mukaiset toimet tulevat tehdyksi, jotta neuvottelutulokset etenevät määrämuodossa hallinnon päätöksentekoon. Liikutuksen tunteita neuvottelijassa herättää nakit ja perunasalaatti toimiston jääkaapissa. Joukkueemme huoltojoukot huoltavat myös väsyneet neuvottelijat.
Joukkueemme jokaisella jäsenellä on neuvottelukierroksella oma tärkeä tehtävänsä. Lisäksi toimintaan osallistuu lukematon joukko taustavoimia esimerkiksi viestinnästä. Neuvottelijoilla on myös järjestöllinen ja oikeudellinen tuki. Kisajoukkueemme ehdoton menestymisen edellytys on kuitenkin se, että JHL:n upea kenttäväki seisoo ylpeästi meidän takanamme ja on valmis auttamaan ja tukemaan, jos neuvottelupöydissä asiat eivät etene tai niissä ei päästä tyydyttävään lopputulokseen. Kun hyvinvointivaltion ydintehtäviä tuottava jäsenistömme lähtevät tukemaan neuvotteluja se näkyy, kuuluu ja tuntuu!
Kunta-alalla JHL:n joukkueen olosuhteita haastaa soten ja maakuntauudistuksen tuoma Suomen historian suurin rakennemuutos, jossa on mukana jopa 420 000 työntekijää. Tästä huolimatta kuitenkin joukkueemme lähtee itsevarmana hakemaan parasta mahdollista tulosta neuvottelupöydistä. Meillä on aseenamme selkeä viesti kentältä: me tuemme teitä! Yhdessä olemme vahvoja!
Tietoa kunta-alan työehtosopimusneuvotteluista
JHL:n neuvottelemat työehtosopimukset ja neuvotteluosapuolet:
Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES)
- Työntekijäpuolen edustajat: Julkisen alan unioni JAU ry (ent. Kunta-alan unioni; JHLn ja Jytyn muodostama), Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö Koho ry ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry
- Työnantajapuolen edustajat: KT Kuntatyönantajat
Sopimuksen piirissä 310 000 henkilöä, joista JHL:läisiä lähes 73 000.
Teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS)
- Työntekijä- ja työnantajapuolen edustajat: Samat osapuolet neuvotteluissa kuin KVTES:issä
Sopimuksen piirissä 23 000 henkilöä , joista JHL:läisiä 6 500.
Tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus (TTES)
- Työntekijäpuolen edustajat: JHL
- Työnantajapuolen edustajat: KT Kuntatyönantajat
Sopimuksen piirissä 8 000 henkilöä.
Kaikki edellä mainitut sopimukset päättyvät 31.1.2018.
Lue lisää JHL:n sopimusneuvotteluista:
JHL:n sopimusneuvottelut 2017-2018
JHL:n neuvottelutavoitteet
Videoita Youtubessa JHL:n sopimustavoitteista