Kyllä ihmisoikeustyölle, ei rasismille!
Lauantaina 24. syyskuuta ympäri maata kokoonnutaan osoittamaan mieltä väkivaltaista rasismia ja fasismia vastaan. Suomessa on viime vuosina nostanut päätään radikaali rasismi sekä suoranainen uusnatsismi, jonka toimintatapana on äärimmillään väkivallan käyttö.
Poliittinen väkivalta tuotti vastikään ensimmäisen kuolonuhrinsa vuosikymmeniin, kun kansallissosialistisen Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoituksen yhteydessä ohikulkija pahoinpideltiin kuoliaaksi hänen protestoituaan uusnatseja. Peli poikki –mielenosoituksissa vaaditaan, että viranomaiset ja poliitikot ottaisivat vihdoin tilanteen vakavasti ja ryhtyisivät toimiin väkivaltaiseen rasismiin ja äärioikeiston toimintaan puuttumiseksi – jo nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa sen. Ammattiliitotkin ovat lähteneet tapahtumaan mukaan, ja paikalla näet myös oransseja JHL:n pillejä puhaltamassa peliä poikki.
Väkivaltaa käyttävillä uusnatseilla ei ole mitään tekemistä maahanmuuttopolitiikan kanssa. Natsien toimet kohdistuvat koko demokraattista yhteiskuntaa vastaan ja viime kädessä kuka tahansa meistä voi joutua väkivallan kohteeksi. Osansa uusnatsien väkivallasta on erilaisten vähemmistöjen lisäksi jo nyt saanut esimerkiksi kokoomus vaaliteltallaan. Rasismia ymmärtävä ja hyssyttelevä ilmapiiri on luonut sijaa sille, että uusnatsiliikehdintä on saanut organisoitua varsin rauhassa. Siksi kaikkien tehtävä on myös puuttua arkipäivän rasismiin sitä nähdessään. Pelkillä viranomaistoimilla ihmisten arki ei muutu turvalliseksi.
JHL:n maahanmuuttajajäsenet ovat jo pidemmän aikaa nostaneet esiin huoltaan siitä, että yhteiskunnassa koventuneet asenteet ja koko ajan avoimemmin esiintyvä rasismi aiheuttavat heille turvattomuutta niin työssä kuin vapaa-ajalla. Monet jäsenistämme joutuvat tällä hetkellä myös miettimään, keille voivat ylipäänsä kertoa, missä he ovat töissä ja mitä tekevät työkseen. Monialaisena liittona JHL:llä on jäseniä vaikka missä – myös ihmisoikeusjärjestöissä ja vastaanottokeskuksissa. Valitettavasti rasistisia asenteita esiintyy myös ammattiliittojen jäsenten keskuudessa.
Ei ole kestävää, jos ay-aktiivi tai ay-toiminnasta kiinnostunut saa jopa liiton toimintaan osallistuessaan osakseen vieroksuntaa työpaikkansa tai taustansa vuoksi. Ammattiliiton ja ay-aktiivien tehtävä on olla vertaistukea varten. Rasismi murentaa keskinäistä luottamusta ja se heikentää perimmäistä syytä, miksi ammattiliittoon kuulutaan – joukkovoimaa. Ammattiliitot ovat yhtä näkyviä ja aikaansaavia kuin sen toimijat työpaikoillaan. Eniten saadaan aikaan, kun asioita tehdään yhdessä, yhteisten tavoitteiden eteen. Yhdenvertainen kohtelu kaikille takaa sen, että kenenkään työehdot eivät pitkällä aikavälillä heikkene. Kaveria ei jätetä – periaate on myös ammattiliittojen kesken tunnustettu toimintatapa, jos joku liitto tarvitsee järjestöllisiä tukea työehtojen heikentämispyrkimyksiä vastaan.
Myös keskusjärjestö SAK on antanut kaiken tukensa lauantaina järjestettävälle mielenilmaukselle ja toivoo jäsenliittojensa ja jäsentensä osallistuvan tapahtumaan, johon on tähän mennessä ilmoittautunut jo tuhansia ihmisiä. Tule sinäkin mukaan – marssitaan yhdessä turvallisemman Suomen puolesta!