Onko julkinen keskustelu työelämästä etääntynyt työntekijän arjesta?
Se maailma missä nyt mennään, ei todellakaan tunnu samalta kuin muutama vuosi sitten. Ay-liikettä painostetaan monesta suunnasta. Siinä herkemmän jäsenen ajatusmaailmaan hiipii epäily, hoitaako liitto heidän asiaa, pystyykö haastamaan vastapuolen, työnantajan. Työnantajan, jolla on suhteessa enemmän media resurssia, näkyvyyttä ja saa paremmin läpi ajankohtaiset juttunsa.
No mitä me tehdään? Jäädäänkö odottelemaan, ja huudetaan omillemme, että vastapuoli tekee väärin. Kukaan ei ole tässä niin paljoa erotuomarin roolissa kuin meidän oma henkilöstö. Jos viestimien anti on yksinomaan toisella puolella, niin henkilöstön ajatusmaailman muokkaus on meitä vastaan. Jätetäänkö me toimijat yksinoikeus median suhteen ay-liikettä halveeraavalle toimijoille?
Miksi emme voisi itsekin vaikuttaa? Mielipiteeseen puhumalla, kirjoittamalla, olemalla esillä, siis tuodaan omaa asiaa sille jäsenelle, erotuomarille. Onhan meillä kaikilla kirjoittamisen lahja, käytettään sitä.
Omalta kohdaltani kirjoittaminen paikallislehden blogiin on yksi vaikuttamiskanava. Saanko viestiä perille jää sitten arvailujen varaan. Jos lukijaksi saan yhdenkin, olipa henkilöstöä tai ei, niin vaikuttamisen polku etenee. Vaihtoehtoisesti voisin kuvitella kirjoittavani entisajan päiväkirjaa, omia ajatuksia työelämästä, mutta sähköiseen muotoon. Korjataan ettei minulla ollut päiväkirjaa, siihen aikaan se oli joutavan päiväistä.
Kaikki tuo yllä oleva teksti kirjoittamisesta on myös haaste henkilöstölle, ay- jäsenelle ja kaikille jotka haluavat edistää työelämää. Saat herätettyä keskustelua ammattiliiton olemassa olon puolesta ja sen hyödyistä, vaikka siihen tuottavuushyppyyn - vai mikä pomppu se nyt olikaan. Jaat kirjoituksen sosiaalisessa mediassa, viet paperitulosteena työpaikkasi seinälle, olet vaikuttamassa.
Mielenkiintoinen ajatus onkin pohtia, että kuinka paljon media muokkaa poliitikkoja. Ohjaako heidän päätöksen tekemistä annettu info vai annettu äänimäärä?
Kokonaisuutena, kun katsotaan työelämää, yhden nurkan median käytöstä voisi täyttää myös työntekijäpuoli. Näkemykset keskeisestä työelämän oloista löytyy perustason työntekijältä, duunarilta. Haasteena voisi heittää eri tasojen henkilöstölle, että kuinka viet työelämää eteenpäin ja kehität sitä. Voi sieltä oikeasti löytyä jotain uutta, löytyyhän? Tulevaisuuden työelämä kirjoitetaan ehdottamalla uutta tapaa tehdä ja toimia.
Rohkeutta kaivataan, siis myös työnantajan puolella, jotta kuunnellaan aidosti ilman mittavaa rähinää työmarkkinapöydissä.