Monet palveluistamme ovat suljettuina vuodenvaihteessa. Iloista joulua ja uutta vuotta kaikille!
TE-palvelut 2024 -uudistus
Työ- ja elinkeinopalvelut siirtyvät vuoden 2025 alusta kuntien vastuulle. Ammattiliitto JHL on jatkossakin paras turva sinulle, joka työskentelet työ- ja elinkeinopalveluissa.
Työ- ja elinkeinopalveluiden työntekijät saavat vuoden 2025 alussa uuden työnantajan ja monen työehtosopimus vaihtuu. Työ- ja elinkeinopalvelut siirtyvät vuoden 2025 alussa kuntien muodostamien työllisyysalueiden vastuulle. Työllisyysalueet ottavat vastuun myös kotouttamisesta.
Alueita on yhteensä 45, tarkista Kuntaliiton sivuilta, mihin alueeseen kotikuntasi kuuluu.
Valtion TE-toimistot vastaavat palveluista vuoden 2024 loppuun asti.
JHL on jäsentensä tukena TE-palvelujen muutoksessa
Ammattiliitto JHL on paras tukesi työllisyysalueilla. Toimimme kaikissa kunnissa, yhdistyksemme ja luottamusmiehemme ovat jäsentemme käytettävissä.
JHL:n on vahva ja monialainen liitto, joka tukee sinua muutoksessa. JHL edustaa sekä kuntien että valtion työntekijöitä ja viranhaltijoita.
Liity JHL:n jäseneksi!
JHL on paras liitto sinulle, joka työskentelet työllisyys- ja elinkeinopalveluissa. Saat käyttöösi luottamusmiehen tuen ja kattavat jäsenedut!
Miten henkilökunnan käy, kun TE-palvelut uudistuvat?
Jos olet tällä hetkellä töissä valtion te-palveluissa, työehtosopimuksesi vaihtuu 1.1.2025. Vuoden 2025 alusta alkaen TE-palveluissa noudatetaan kunta-alan KVTES-sopimuksen ehtoja. Muutostilanteeseen on sovittu siirtymäkauden ehtoja.
TE-palveluiden muutos perustuu lakiuudistukseen, jonka eduskunta hyväksyi maaliskuussa 2023. TE-palveluiden henkilökunta siirtyy valtiolta kuntiin niin, että työsuhteisiin ei tule katkosta. Myös työsuhteen kestoon liittyvät edut säilyvät ennallaan.
Henkilökunnan siirrossa sovelletaan liikkeen luovutuksen periaatteita. Työntekijöitä siirtyy samojen ehtojen mukaan myös kunnasta toiseen.
Työllisyysalue työnantajana
Työnantajasi on 1.1.2025 alkaen työllisyysalue, ei valtio ja TE-toimisto. Työllisyysalueet voivat organisoitua työnantajina eri tavoin.
Työnantajamallit työllisyysalueilla
- Työntekijät siirtyvät vastuukunnan palvelukseen.
- Työllisyysalue perustaa kuntayhtymän.
- Kunta hoitaa palvelut itse esimerkiksi liikelaitoksen avulla.
(Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö)
Näissä malleissa kaikilla työllisyysalueen työntekijöillä on sama työnantaja. Yleisin tapa on vastuukuntamalli, jossa kaikki työntekijät siirtyvät niin kutsutun vastuukunnan palvelukseen.
Tarvitseeko minun tehdä jotain, jotta jäsenyyteni jatkuu?
Jos siirryt uuden työnantajakunnan palvelukseen valtiolta tai toisesta kunnasta muista toimittaa jäsenmaksun perintäsopimus uudelle työnantajallesi tai palkanlaskijallesi. Löydät sopimuksen kohdasta ”työnantajaperintä.”
Voit tilata perintäsopimuksen myös yhdistyksenmuutoksen yhteydessä.
Sinun ei tarvitse vaihtaa yhdistystä, jos olet tällä hetkellä kunnan palveluksessa, ja työskentelet samassa kunnassa myös jatkossa.
Korjaa kuitenkin työnantajatietosi omaJHL-palvelussa. Voit samalla tilata esitäytetyn perintäsopimuksen ja toimittaa sen uudelle palkanlaskijallesi.
Jos olet JHL:n jäsen esimerkiksi TE-palveluissa valtiolla, jäsenyytesi jatkuu muutoksen jälkeenkin.
Sinun kannattaa hakeutua JHL-yhdistyksen jäseneksi siihen kuntaan, joka on työnantajasi. Näin pääset vaikuttamaan siihen, miten ammattisi edunvalvontaa hoidetaan. Olemme koonneet listan yhdistyksistä, jotka vastaavat edunvalvonnan organisoinnista alueellasi.
Lisätietoa TE-uudistuksesta
Lue neuvottelujohtajamme JHL-Blogista, miksi JHL on TE-palveluiden henkilöstölle paras vaihtoehto.
JHL on laatinut myös kätevän esitteen JHL:n toiminnasta ja tarjonnasta TE-palveluissa työskenteleville.
Katso myös:
- Työ- ja elinkeinoministeriön nettisivut TE-palvelujen uudistuksesta
- Kuntaliiton sivut TE-palvelujen uudistuksesta
- Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n sivut TE-palvelujen uudistuksesta
Ammattialafoorumi kokoaa osaajat yhteen
Tietotyö-, hallinto- ja kirjastoalan (tihaki) ammattialafoorumi odottaa sinua, työvoimapalveluiden ammattilainen!
Ryhmään kuuluu satoja ammattinimikkeitä. Nämä ammattilaiset työskentelevät muun muassa toimistotyössä, tietopalvelussa, hallinnossa, it-alalla, työllisyys- ja elinkeinopalveluissa sekä kirjastoissa.
Työ- ja elinkeinopalveluissa työskenteleville on perustettu foorumille oma sivu, jossa pääset vaihtamaan kuulumisia.
Pääset halutessasi osallistumaan myös alueelliseen ja valtakunnalliseen foorumitoimintaan. Aluefoorumit kokoavat aluetoimistoaluejaon mukaisille foorumeille kunkin alueen samoilla aloilla työskentelevät jäsenet yli yhdistys- tai sopimusalarajojen.
Aluefoorumeilla voidaan esimerkiksi pitää etätapaamisia, ideoida ammatillisten kurssien sisältöjä, järjestää lähitapaamisia ja vierailuja, välittää jakomateriaaleja, kysyä neuvoa kiperiin ammatillisiin asioihin, pohtia yhdessä ratkaisuja haastaviin tilanteisiin työpaikoilla sekä suunnitella yhteiskunnallista vaikuttamistyötä. Aluefoorumit nostavat esiin alan epäkohtia ja pohtivat ratkaisuja niiden korjaamiseksi.
Lisäksi foorumitoiminta vahvistaa ammatillista identiteettiä, auttaa verkostoitumaan ja tukee työhyvinvointia. Alueelliset foorumit myös valitsevat keskuudestaan edustajat kaikki alueet kokoavaan valtakunnalliseen TiHaKi-foorumiin.
Tule mukaan verkostoitumaan jo tänään – liittymiseen riittää, että olet kiinnostunut oman alasi ammatillisista asioista! TE-kahvihetkiä järjestetään verkossa joka toinen viikko, ja lisäksi voit osallistua muihin alustan kautta järjestettyihin tapaamisiin. TE-sivuosiosta löydät myös linkkipaketin sekä JHL:n järjestämien webinaarien tallenteet ja diasarjat.
- Alan ammattilaisten Facebook-sivu
- Lisätietoa ammattialaryhmistä
- Lisätietoa ammattialatoiminnasta
Jos työskentelet TE-palveluiden ohjaustehtävissä, voit liittyä myös kasvatus- ja ohjausalan foorumille.
Foorumilla kohtaat muut tietotyö-, hallinto- ja kirjastoalan jäsenet, kuulet ajankohtaisimmat uutiset ammatillisista asioista, saat tukea arjen työhösi sekä pääset pohtimaan, miten ammattialasi asioita tulisi edistää liiton toiminnassa.